Υπέρ της ενίσχυσης των «νόμιμων δρόμων» διέλευσης ο ΟΗΕ

Υπέρ της ενίσχυσης των «νόμιμων δρόμων» διέλευσης ο ΟΗΕ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eύσημα στην Ελλάδα «για την ανθρωπιστική της στάση» όσον αφορά την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών απένειμε ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Ελλάδα. Λίγο νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον επίτροπο Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Το ταξίδι του ύπατου αρμοστή εντάσσεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ωστόσο αποτελεί και μια κίνηση υποστήριξης της Ελλάδας –που έχει δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες τους τελευταίους μήνες– τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαμορφώνεται το πλαίσιο, σε πολιτικό και νομοθετικό επίπεδο, αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Ο κ. Γκουτέρες επεσήμανε ότι έχει εξαιρετική σημασία για να χτυπηθούν τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών η Ε.Ε. να ενισχύσει τους «νόμιμους δρόμους» για τη διέλευση των προσφύγων. «Οταν βλέπεις τις ακτές στη Λέσβο και τα απέναντι παράλια, δεν έχει λογική ότι οι άνθρωποι πληρώνουν 1.000 δολάρια για να διασχίσουν ένα στενό κομμάτι θάλασσας ενώ θα μπορούσαν να έρχονται στην Ευρώπη νόμιμα». Ο ύπατος αρμοστής ανέφερε ότι υπάρχουν σχετικά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να ενισχυθούν, όπως τα προγράμματα μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο (από την Ελλάδα και την Ιταλία που αποτελούν τις χώρες εισόδου στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης) και τα προγράμματα επανεγκατάστασης (μεταφορά από τρίτες χώρες γειτονικές των χωρών όπου διεξάγονται οι εχθροπραξίες σε χώρες της Ε.Ε.), η παροχή βίζας ή μέσω της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης.

Ηδη η Βραζιλία έχει δημοσιοποιήσει ότι είναι έτοιμη να υποδεχθεί 20.000 Σύρους.

«Πολλοί από τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα έχουν οικογένεια σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν το πρόγραμμα επανένωσης λειτουργούσε αποτελεσματικά, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έπεφταν στα χέρια των διακινητών και δεν θα χρειαζόταν να ρισκάρουν τη ζωή τους», σημείωσε ο κ. Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες ένταξης των προσφύγων δεν μπορούν παρά να γίνονται με ανθρωπιστικά και όχι άλλου είδους κριτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι, στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας τόνισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει με τις αποφάσεις της να θέσει τέλος στην επιλογή προσφύγων από συγκεκριμένες χώρες. «Κάποιοι θέλουν τους πρόσφυγες ψηλούς και ξανθούς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη Λέσβο

Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στη χώρα μας, ο ύπατος αρμοστής ταξίδεψε στη Λέσβο όπου ιδίοις όμμασι παρακολούθησε τις αφίξεις των προσφύγων και των μεταναστών καθώς και τις διαδικασίες ταυτοποίησης στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια. Στην Αθήνα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο, όπως σημείωσε, «διαπίστωσα ότι μοιραζόμαστε την ίδια οπτική και μιλάμε την ίδια γλώσσα σε σχέση με τους ανθρώπους που φτάνουν στην Ελλάδα». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη συμπερίληψης των Αφγανών προσφύγων στα προγράμματα επανεγκατάστασης εντός της Ε.Ε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή