Στον Ανγκους Ντίτον το Νομπέλ Οικονομίας

Στον Ανγκους Ντίτον το Νομπέλ Οικονομίας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βρετανός οικονομολόγος Άνγκους Ντίτον, 69 ετών, τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Οικονομίας 2015 για την «ανάλυσή του για την κατανάλωση, τη φτώχεια και την ευημερία», όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών.

«Για να σχεδιάσουμε μια οικονομική πολιτική που να προωθεί την ευημερία και να μειώνει τη φτώχεια, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τις προσωπικές επιλογές κατανάλωσης. Ο Ανγκους Ντίτον συνέβαλε σε αυτό περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον», ανέφερε η Σουηδική Ακαδημία ανακοινώνοντας το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (978.000 δολαρίων).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, το έργο του Ντίτον είχε σημαντική επίδραση στην χάραξη της πολιτικής, βοηθώντας για παράδειγμα στο να καθοριστεί το ποιες κοινωνικές ομάδες επηρεάζονται από την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας στα τρόφιμα.

Ο Ντίτον ήταν επίσης πρωτοπόρος στη χρήση στοιχείων από έρευνες σε νοικοκυριά ανεπτυγμένων χωρών, ιδιαίτερα στοιχείων για την κατανάλωση, προκειμένου να αποτυπωθούν τα επίπεδα διαβίωσης και η φτώχεια, ανέφερε η Ακαδημία.

Ο Ντίτον έθεσε τρία βασικά ερωτήματα: πώς οι καταναλωτές κατανέμουν τις δαπάνες τους, τι καταναλώνεται και αποταμιεύεται σε μια κοινωνία και τέλος πώς μπορεί να μετρηθεί η προσωπική ευημερία.

Ο Ανγκους Ντίτον γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1945 στο Εδιμβούργο και κατέχει τόσο την αμερικανική όσο και τη βρετανική υπηκοότητα, ενώ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μικρο-οικονομολόγους.

Ο Ντίτον θα παραλάβει το βραβείο του σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη στις 10 Δεκεμβρίου.

Πέρσι το Νομπέλ Οικονομίας δόθηκε στον διακεκριμένο Γάλλο οικονομολόγο, Ζαν Τιρόλ, ως αναγνώριση των ενδελεχών αναλύσεών του σχετικά με τη δύναμη των αγορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή