Εκπτώσεις στα μέτρα ζητεί από την τρόικα η Αθήνα

Εκπτώσεις στα μέτρα ζητεί από την τρόικα η Αθήνα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες πριν από τις πρώτες επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος ζητάει από τους δανειστές «ευελιξία» στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν και έχουν σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις. Την ίδια ώρα, όμως, το μήνυμα από την Ευρωζώνη –όπως εκφράστηκε από την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και τον επικεφαλής του Euroworking Group Τ. Βίζερ– είναι να μη χαλαρώσει η προσπάθεια στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και να προχωρήσουν οι απαραίτητες βαθιές αλλαγές.

Ο κ. Τσακαλώτος προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα καταστήσουν κάποια από τα μέτρα που έρχονται «ελαφρύτερα». Σύμφωνα με πληροφορίες, η ευελιξία που ζητά από τους δανειστές αφορά κυρίως στους τομείς του ασφαλιστικού, της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων και των εργασιακών αλλαγών. Τομείς στους οποίους προβλέπεται από το μνημόνιο ότι θα γίνει συζήτηση πριν από τη λήψη των οριστικών αποφάσεων.

Το αίτημα της μεγαλύτερης ευελιξίας έγινε γνωστό μετά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Νταλίπ Σινγκ, τον οποίο συνόδευε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο Ελληνας υπουργός διαβεβαίωσε μεν τον κ. Σινγκ ότι οι μεταρρυθμίσεις «προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα», αλλά επεσήμανε ταυτόχρονα πως «θα πρέπει και οι θεσμοί από την πλευρά τους να επιδείξουν ευελιξία σε εκκρεμή θέματα με σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις».

Πάντως, από την πλευρά των θεσμών δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση οπισθοχώρησης έναντι των όσων έχουν συμφωνηθεί. Και αν γίνουν κάποιες αλλαγές στο μείγμα των πολιτικών, τα νέα μέτρα θα πρέπει να έχουν την ίδια αποδοτικότητα. Να σημειωθεί ότι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη για να ξεκινήσουν τις συζητήσεις με την κυβέρνηση.

Ακόμα, όμως, και σε επίπεδο πολιτικής διαχείρισης του ζητήματος, η κ. Μέρκελ ήταν αρκετά ξεκάθαρη χθες. «Εχουν περάσει μόλις λίγες εβδομάδες που η κατάσταση στην Ελλάδα μάς κρατούσε όλους υπ’ ατμόν και εμφανιζόταν καθημερινά στους τίτλους (των ΜΜΕ)», δήλωσε και πρόσθεσε πως, αν και αυτό φαίνεται να έχει περάσει, «δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε τις προσπάθειές μας για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, στη βάση εθνικής ίδιας ευθύνης και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ιδιαίτερα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση». Μάλιστα, υποστήριξε με εμφαντικό τρόπο ότι «δεν επιτρέπεται επίσης να χαλαρώσουμε –δεν έχουμε επ’ ουδενί φθάσει στο τέλος– στην αποκατάσταση των δομικών σφαλμάτων της οικονομικής και νομισματικής ένωσης».

Παράλληλα, ο κ. Βίζερ σε χθεσινή του συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει μόνο ένα δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά χρειάζεται βαθιές αλλαγές στη διοίκηση, όπως επίσης μια νέα εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος, ώστε να πληρώνονται οι φόροι που αναλογούν στον καθένα. Πάντως, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνέχεια, αναφέροντας πως «στις διαπραγματεύσεις, τον περασμένο Ιούλιο, για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, επικράτησε η εντύπωση ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει την απόλυτη βούληση να δώσει στη χώρα έναν νέο προσανατολισμό».

Πέραν, όμως, των αξιωματούχων της Ευρωζώνης, μήνυμα προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις έστειλε και ο βοηθός υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Τσακαλώτο, ο κ. Σινγκ επισήμανε προς τον Ελληνα υπουργό τη σημασία να υπάρξει σημαντική πρόοδος από την ελληνική κυβέρνηση στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρθηκε και στην ύπαρξη απόλυτης ομοφωνίας για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή