Διεθνής ανησυχία για την κατάρριψη

Διεθνής ανησυχία για την κατάρριψη

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται η διεθνής ανησυχία για τις εξελίξεις στη Συρία, ύστερα από τη χθεσινή κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροπλάνου (drone), άγνωστης εθνικότητας, από την τουρκική πολεμική αεροπορία, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών. Η κατάρριψη του αεροπλάνου προκάλεσε εύλογους συνειρμούς με την πρόσφατη κρίση στις σχέσεις Μόσχας – Αγκυρας, λόγω της παραβίασης του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά αεροσκάφη.

Οπως ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αεροπλάνο «μη αναγνωρισμένης εθνικότητας» κατερρίφθη από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εντός του εθνικού εναερίου χώρου, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τα σύνορα. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι ακολουθήθηκαν οι ισχύοντες κανόνες εμπλοκής και ότι τα τουρκικά αεροπλάνα, που περιπολούσαν στην περιοχή, προειδοποίησαν τρεις φορές το άγνωστο αεροπλάνο προτού εξαπολύσουν πυρ. Λίγο αργότερα, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αγκυρα δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το καταρριφθέν αεροπλάνο ήταν μη επανδρωμένο (drone). Τέτοιου είδους αεροπλάνα διαθέτουν πολλοί «παίκτες» του συριακού δράματος, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ιράν, η Χεζμπολάχ και η ίδια η Συρία.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της κατάρριψης, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έσπευσε να ανακοινώσει ότι όλα τα μαχητικά αεροσκάφη που επιχειρούσαν χθες στη Συρία επέστρεψαν ασφαλώς στη βάση τους και όλα τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα συνέχιζαν κανονικά το πρόγραμμά τους. Ωστόσο, ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον, ο οποίος έκανε δηλώσεις με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των Αμερικανών, το μυστηριώδες αεροπλάνο ήταν ρωσικό. Διευκρίνισε, πάντως, ότι πρόκειται για προκαταρκτικές εκτιμήσεις και όχι για τελεσίδικο συμπέρασμα.

Την ίδια ώρα, στο Καζαχστάν, ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν εκθείαζε τα «εντυπωσιακά αποτελέσματα» των δύο εβδομάδων ρωσικών βομβαρδισμών στη Συρία. Μιλώντας σε σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, που περιλαμβάνει πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί «κατέστρεψαν εκατοντάδες επιχειρησιακά κέντρα και αποθήκες όπλων των τρομοκρατών». Προσέθεσε, δε, ότι η Ρωσία απευθύνθηκε ήδη στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία και στο Ισραήλ, σε μια προσπάθεια συντονισμού του αντιτρομοκρατικού αγώνα.

Την αποτελεσματικότητα της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής αναγνωρίζει εκτενές ρεπορτάζ των New York Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στους ρωσικούς βομβαρδισμούς δοκιμάστηκαν καινούργια μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα εντυπωσιακά Σουχόι Su-34 και πύραυλοι Κρουζ, που έπληξαν στόχους από απόσταση μεγαλύτερη των 1.500 χιλιομέτρων και ξεπερνούν σε τεχνολογικές δυνατότητες ακόμη και τους αντίστοιχους αμερικανικούς.

Τέλος, ο συριακός στρατός, ενισχυμένος με στρατεύματα του Ιράν και της Χεζμπολάχ και με στήριξη της ρωσικής αεροπορίας, άρχισε χθες μεγάλη επίθεση σε δύο μέτωπα, στην κεντρική επαρχία Χομς και στη βόρεια πόλη Χαλέπι, τη μεγαλύτερη της χώρας. Κυβερνητικές πηγές στη Δαμασκό ανέφεραν ότι ο κυβερνητικός στρατός είχε σημειώσει μέχρι χθες το απόγευμα τα πρώτα εδαφικά κέρδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή