Η Γερμανία αγόρασε το Μουντιάλ 2006

Η Γερμανία αγόρασε το Μουντιάλ 2006

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Μαύρο» ταμείο είχε συστήσει η γερμανική επιτροπή διεκδίκησης του Μουντιάλ του 2006, εν γνώσει του επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, Φραντς Μπεκενμπάουερ, του γνωστού πρώην άσου του γερμανικού ποδοσφαίρου, αλλά και του σημερινού προέδρου της γερμανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ. Αυτό προκύπτει με βάση πληροφορίες που έφερε στη δημοσιότητα το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Το επίμαχο ρεπορτάζ βυθίζει το γερμανικό ποδόσφαιρο σε μία από τις σοβαρότερες κρίσεις από το σκάνδαλο δωροδοκίας στην Μπουντεσλίγκα κατά τη δεκαετία του ’70. Σύμφωνα με το Spiegel, η Γερμανία αγόρασε ουσιαστικά τη διοργάνωση διεξαγωγής του Μουντιάλ, καθώς η επιτροπή διεκδίκησης είχε δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο το οποίο είχε γεμίσει μυστικά ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Adidas, Ρόμπερτ Λουί Ντρέιφους με 10,3 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Μυημένοι στο κόλπο ήταν εκτός από τον Μπεκενμπάουερ, το αργότερο μέχρι το 2005 ο Νίρσμπαχ, καθώς και άλλοι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου. Τα χρήματα είχαν δοθεί μυστικά ως δάνειο από τον επικεφαλής της Adidas στη γερμανική επιτροπή λίγο πριν από τις 6 Ιουλίου 2000, οπότε αποφασίστηκε η χώρα διοργάνωσης. Το ποσό εμφανίστηκε πάλι στον προϋπολογισμό της επιτροπής διεκδίκησης αργότερα, αλλά ενάμιση χρόνο πριν από το Μουντιάλ, ο Ντρέιφους διεκδίκησε το ποσό, αυτήν τη φορά σε ευρώ, ήτοι 6,7 εκατομμύρια. Γι’ αυτό ζήτησε το ΟΚ από τον Μπεκενμπάουερ ως πρόεδρο και τον Νίρσμπαχ ως αναπληρωτή, προκειμένου να αποπληρωθεί το ποσό χωρίς να υποπέσει στην αντίληψη άλλων παραγόντων.

Οπως φαίνεται, με βάση απόρρητα στοιχεία, δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της FIFA ένα πρόσχημα, ώστε να δικαιολογηθεί το ποσό. Ετσι έρρευσαν 6,7 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό της FIFA στη Γενεύη ως γερμανική συνδρομή σε ένα σχεδιαζόμενο και τελικά ακυρωθέν γκαλά της FIFA στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Από αυτόν έπρεπε η FIFA να μεταβιβάσει τα χρήματα σε λογαριασμό του Ντρέιφους στη Ζυρίχη.

Η διαδικασία επελέγη για να διασφαλιστούν οι τέσσερις ψήφοι των Ασιατών εκπροσώπων στην 25μελή εκτελεστική επιτροπή της FIFA. Οι τέσσερις Ασιάτες μαζί με τους Ευρωπαίους ψήφισαν τον Ιούλιο του 2000 υπέρ της Γερμανίας. Επειδή απείχε από την τελική ψηφοφορία ο Νεοζηλανδός Τσαρλς Ντέμπσεϊ, η Γερμανία κέρδισε με ψήφους 12 έναντι 11. Ούτε ο Μπεκενμπάουερ ούτε ο Νίρσμπαχ αντέδρασαν στο δημοσίευμα, ενώ η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου είπε πως λόγω στενότητας χρόνου δεν μπορεί να πάρει θέση εντός 24 ωρών. Χθες το πρωί, ωστόσο, επιβεβαιώθηκε η είδηση ότι η οργανωτική επιτροπή είχε αποστείλει τον Απρίλιο του 2005 6,7 εκατ. ευρώ στη FIFA, αναγνωρίζοντας ότι η πληρωμή δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό για τον οποίο προοριζόταν. Από τους τρεις εν ζωή Ασιάτες της εκτελεστικής επιτροπής, οι δύο αρνήθηκαν να απαντήσουν και ο Νοτιοκορεάτης Τσουνγκ Σονγκ Γιουν δήλωσε ότι δεν αξίζει σχολιασμό το ρεπορτάζ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή