Διεθνής Διάσκεψη για τη συνύπαρξη θρησκειών, πολιτισμών

Διεθνής Διάσκεψη για τη συνύπαρξη θρησκειών, πολιτισμών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κεφαλές των χριστιανικών Εκκλησιών στη Μέση Ανατολή, θρησκευτικοί ηγέτες και προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου και υπουργοί Εξωτερικών από σαράντα χώρες θα βρίσκονται από αύριο έως και την Τρίτη στην Αθήνα, με αφορμή τη Διεθνή Διάσκεψη για τη συνύπαρξη θρησκειών και πολιτισμών στην πληττόμενη από πολλαπλές συγκρούσεις ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Στη Διεθνή Διάσκεψη, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, θα είναι παρόντες, μεταξύ άλλων, ο οικουμενικός πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, οι επικεφαλής των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος, Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης και Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, οι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου κ. Χρυσόστομος, Αλβανίας κ. Αναστάσιος και ΗΠΑ κ. Δημήτριος, καθώς επίσης ο Αρχιραββίνος δρ David Rosen και ο Μέγας Μουφτής της Αιγύπτου. Θα πάρουν μέρος, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράκ, της Ολλανδίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, ο διοικητής των κουρδικών περιοχών του Ιράκ Φαρχάντ Ατρούσι και η βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

Από το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνουν ότι ο κ. Ν. Κοτζιάς (ο οποίος και θα ανοίξει αύριο με ομιλία του τις εργασίες της Διάσκεψης) έθετε το ζήτημα της συντονισμένης παρέμβασης για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και γενικότερα της πολυπολιτισμικότητας και πολυθρησκευτικότητας της Μέσης Ανατολής ήδη από τις 9 Φεβρουαρίου 2015, στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από τότε η Φεντερίκα Μογκερίνι είχε ταχθεί υπέρ της επεξεργασίας προγράμματος προστασίας των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή, ενώ η Γαλλία τον Μάρτιο του 2015 έθεσε το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αργότερα τον Σεπτέμβριο διοργάνωσε στο Παρίσι υπουργική διάσκεψη για τα θύματα εθνοτικής και θρησκευτικής βίας στην περιοχή.

Στο επίκεντρο της Διάσκεψης θα βρεθούν όχι μόνο τα γεγονότα που διαμορφώνουν τη σημερινή κατάσταση, αλλά θα αναζητηθεί και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσουν οι θρησκευτικοί ηγέτες στην πρόληψη των συγκρούσεων. Ο κ. Κοτζιάς θα έχει σειρά επαφών με ομολόγους του τόσο κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης όσο και μετά αυτήν. Διμερή συνάντηση την Τρίτη θα έχει με την κ. Νούλαντ, ενώ την επόμενη μέρα, 21 Οκτωβρίου, θα συναντηθεί με τον Βούλγαρο ομόλογό του κ. Ντάνιελ Μίτοφ, επαφή η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία μετά και την επαναθέρμανση της συζήτησης για ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας με τον αγωγό IGB. Ο κ. Κοτζιάς στο τέλος της άλλης εβδομάδας, στις 25 Οκτωβρίου, θα μεταβεί στη Λευκωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή