Επίπληξη από Κομισιόν για τα πτυχία των κολεγίων

Επίπληξη από Κομισιόν για τα πτυχία των κολεγίων

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αντιδράσεις των κολεγίων και των αποφοίτων τους έφθασαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να προβεί σε επίπληξη της Ελλάδας. Η αιτία είναι ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίου εννεαμήνου έχει παγώσει η διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας στα πτυχία που έχουν απονείμει κολέγια στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, με ρυθμούς χελώνας κινείται το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), που είναι αρμόδιο για τη χορήγηση επαγγελματικής ισοδυναμίας σε πτυχία ελληνικών κολεγίων τα οποία λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στη χώρα μας. Το ΣΑΕΠ συγκροτείται από εκπροσώπους των υπουργείων που εποπτεύουν τα διάφορα επαγγέλματα. Τον περασμένο Ιανουάριο το ΣΑΕΠ ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω συγχωνεύσεων υπουργείων και τελικά συγκροτήθηκε σε σώμα ύστερα από τρεις μήνες, τον Απρίλιο. Από τότε έως και τον Αύγουστο το ΣΑΕΠ συνεδρίασε έξι φορές. Ομως, η προκήρυξη εθνικών εκλογών και η ανάδειξη νέας κυβέρνησης άλλαξαν εκ νέου τα δεδομένα. Και αυτό, διότι λόγω των αλλαγών στα υπουργικά χαρτοφυλάκια, το ΣΑΕΠ θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί με εκπρόσωπο από κάθε υπουργείο.

Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων Βασίλης Δασκαλάκης, πάνω από 2.500 πτυχιούχοι περιμένουν από το ΣΑΕΠ να εξετάσει την αίτησή τους. Αντίθετα, από το 2010 έως τα μέσα του 2013 στο υπ. Παιδείας υπεβλήθησαν 2.845 αιτήσεις επαγγελματικής αναγνώρισης πτυχίων κολεγίων. Εξ αυτών, εξετάστηκαν οι 2.429 και θετική εισήγηση πήραν οι 2.064 (85%), ενώ αρνητική οι 365 (15%). Δεν έχουν εξεταστεί ακόμη 416 φάκελοι αίτησης.

Μετά τις καταγγελίες το 2015, το θέμα έφθασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να επιπλήξει το ελληνικό υπουργείο Παιδείας για παράβαση των προβλεπόμενων χρονικών ορίων που ορίζουν ο νόμος και η κοινοτική νομοθεσία. Η καταγγελία θα έχει τη μορφή της μομφής, καθώς για την επιβολή προστίμου απαιτείται προηγουμένως καταδικαστική δικαστική απόφαση για τη χώρα μας.

Βέβαια, ο πρώην υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς είχε προαναγγείλει αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά τα κολέγια και την επαγγελματική ισοδυναμία των πτυχίων τους. Ο νέος υπουργός Νίκος Φίλης και η αναπληρώτριά του Σία Αναγνωστοπούλου δεν παρουσιάζονται πρόθυμοι να ξεκινήσουν μάχες κατά της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, μάχες που είχαν δοθεί και παλαιότερα από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας αλλά χάθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή