Ερντογάν: «Μετά την λύση νερό και στους Ελληνοκύπριους»

Ερντογάν: «Μετά την λύση νερό και στους Ελληνοκύπριους»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν δήλωσε στα Κατεχόμενα ότι η κυβέρνηση του είναι πρόθυμη να παρέχει νερό και στο νότιο κομμάτι του νησιού. Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι για την κυβέρνηση του αυτό που έχει αξία είναι ο άνθρωπος.

Στα πλαίσια της ομιλίας, του ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην Τουρκία με τον όρο «μητέρα πατρίδα». Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις «αδελφικές σχέσεις» της Τουρκίας με την τ/κ κοινότητα.

Ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε ότι πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος και η μεταβατική κυβέρνηση της Τουρκίας συζήτησαν το Κυπριακό με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες.  Ο κ. Ερντογάν τόνισε ακόμη, ότι η Άγκυρα παρακολουθεί από κοντά τις συνομιλίες στο Κυπριακό. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η χώρα του βρίσκεται «ένα βήμα πιο μπροστά» στις συνομιλίες.

«Στο νησί η πλευρά, η οποία επιθυμούσε ανέκαθεν δίκαιη και βιώσιμη λύση υπήρξε πάντα η τ/κ πλευρά», δηλώνει ο κ. Ερντογάν. 

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, η Άγκυρα προσεγγίζει πολυδιάστατα το Κυπριακό. Θεωρεί ότι η λύση θα μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε μια θάλασσα ειρήνης. Αυτός ο στόχος εξυπηρετεί την παγκόσμια ειρήνη.

Ο κ. Ερντογάν απευθύνθηκε στην ε/κ κοινότητα. Μετά την λύση του Κυπριακού, ο κ. Ερντογάν εύχεται την χρήση του τουρκικού νερού και από τους Ελληνοκύπριους. Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην σημασία των δεσμών της Τουρκίας με την τ/κ κοινότητα. Ο κ. Ερντογάν στα Κατεχόμενα επανέλαβε την γνωστή ρήση του «ένα κράτος, μια σημαία, μια πατρίδα». 

 

Ακιντζί: «Να μοιραστούμε νερό και ηλεκτρισμό»

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπενθύμισε  ότι στα κατεχόμενα πριν από μερικές δεκαετίες, ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και ο Ραούφ Ντενκτάς πραγματοποίησαν ένα πρώτο βήμα για την μεταφορά νερού στην Κύπρο. Ωστόσο, αυτό το κατόρθωσε ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Αυτό υπογράμμισε ο κ. Ακιντζί, ενώ αναφέρθηκε στην σημασία του νερού για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Κατά την άποψη του, το τουρκικό σχέδιο μεταφοράς νερού συμβάλλει θετικά στην διαδικασία λύσης του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, το κυπριακό φυσικό αέριο θα μπορούσε να μεταφερθεί δια μέσου της Τουρκίας στη Δύση. Με τον ίδιον τρόπο, θα μπορούσε να συνδεθούν τα δίκτυα ηλεκτρισμού της Κύπρου και της Τουρκίας.  Ακόμη, ο κ. Ακιντζί οραματίζεται την μεταφορά του τουρκικού νερού στο νότιο κομμάτι του νησιού και σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι με το τουρκικό νερό η Κύπρος θα μετατραπεί σε ένα «Πράσινο Νησί».

Παρατράγουδα στη ομιλία του κ. Ακιντζί

Η ομιλία του κ. Ακιντζί διακόπηκε με το χαρακτηριστικό σλόγκαν «Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν». Ο κ. Ακιντζί αναγκάστηκε να ζητήσει από τους οπαδούς του Τούρκου Προέδρου να «φυλάξουν» το σλόγκαν τους για την ομιλία του Τούρκου Προέδρου. 

«Ο Αλλάχ είναι Μεγάλος»

Κατά την διάρκεια της τελετής στα Κατεχόμενα, ακούστηκε το σύνθημα «Ο Αλλάχ είναι Μεγάλος». Το εν λόγω σύνθημα χρησιμοποιείται στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των συντηρητικών και εθνικιστικών ομάδων. 

Το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα ολοκληρώθηκε σε τέσσερα χρόνια. Το 2011 είχε τεθεί ο θεμέλιος λίθος στην Μερσίνα. Στοίχισε 1,6 δις τουρκικές λίρες. Πρόκειται για έναν αγωγός 80 χλμ κάτω από την θάλασσα σε βάθος 250 μέτρα. Το νερό μεταφέρεται στο φράγμα που έχει κατασκευαστεί στα Πάναγρα στα κατεχόμενα.

Ωστόσο παρά την ολοκλήρωση του έργου εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα για την διαχείριση της διανομής του νερού το οποίο δεν έχει επιλυθεί. Η κρίση είναι μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχομένων. Η Τουρκία θέλει να γίνεται η διαχείριση από ιδιωτικό τομέα ενώ τα κατεχόμενα από τους δήμους. Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στη συνάντηση που θα έχει ο πρώην Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή