Διεθνής διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή

Διεθνής διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία ενός διεθνούς παρατηρητηρίου με έδρα στην Αθήνα, μέσω του οποίου θα καταγράφονται τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και της μνήμης στη Μέση Ανατολή, φιλοδοξεί να προωθήσει ο κ. Ν. Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών, κατά τη χθεσινή έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης για τον «Θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» (η οποία ολοκληρώνεται σήμερα), περιέγραψε ως στόχο την αποτροπή νέων εγκλημάτων σε βάρος θρησκειών και πολιτισμών.

Ο κ. Κοτζιάς ζήτησε τη συμβολή των παρόντων επικεφαλής Εκκλησιών της ευρύτερης περιοχής, ανάμεσα στους οποίους παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας και Αντιοχείας, οι Aρχιεπίσκοποι Αθηνών κ. Ιερώνυμος, Αλβανίας Αναστάσιος, ο Aρχιραββίνος δρ Ντέιβιντ Ρόζεν, ο Μέγας Μουφτής της Αιγύπτου Αμπντέλ-Καρίμ Αλάμ κ.ά. Στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν ότι η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου θα μπορούσε να τοποθετήσει την Αθήνα στον χάρτη των «παικτών» της περιοχής, καθώς θα της προσδώσει μια ειδίκευση σε έναν τομέα τον οποίο οι μεγαλύτερες δυνάμεις συχνά παρακάμπτουν.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος, μετά την παρουσία του στη Διάσκεψη, επισκέφθηκε και τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, στον οποίο ευχήθηκε να δικαιώσει «τις προσδοκίες και τις ελπίδες των Ελλήνων». Νωρίτερα, την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος υπογράμμισε πως «ουδεμία ορθόδοξη συνείδηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη» με όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος μίλησε για «άφατη τραγωδία» και επισήμανε την ανάγκη να μην αλλοιωθεί ο εξ ορισμού πολυπολιτισμικός και πολυθρησκευτικός χαρακτήρας της λεκάνης της Μεσογείου.

Στο περιθώριο της χθεσινής Διάσκεψης ο κ. Κοτζιάς είχε αρκετές διμερείς επαφές με ομολόγους από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και της Ολλανδίας. Σε αυτό το πλαίσιο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνάντηση του κ. Κοτζιά με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ. Η επίσκεψη της κ. Νούλαντ συνδέεται εν πολλοίς και με τις πιεστικές εκκρεμότητες που έχει η Ελλάδα σε ζητήματα τα οποία αφορούν την ενέργεια, αλλά και ζητήματα στενότερης συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή