Ν.Δ.: «αγκάθι» η κριτική ΕΛΚ στο προσφυγικό

Ν.Δ.: «αγκάθι» η κριτική ΕΛΚ στο προσφυγικό

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δεινή θέση, απόρροια της εμφανούς απροθυμίας των ευρωπαϊκών χωρών να αναλάβουν μέρος από το βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, βρέθηκε χθες η αντιπροσωπεία της Ν.Δ. στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη. Το προσχέδιο διακήρυξης για το μεταναστευτικό της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς ασκούσε, μεταξύ άλλων, σφοδρή κριτική σε Ελλάδα και Ιταλία για την αδυναμία τους να διαφυλάξουν τα σύνορά τους, παρά τα σημαντικά κονδύλια (400 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα την περίοδο 2007-2013, 389 εκατ. ευρώ η Ιταλία) που έλαβαν από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Η ελληνική πλευρά αντέδρασε έντονα και, κατόπιν εντολής του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, υπήρξαν παρεμβάσεις από τους Ντόρα Μπακογιάννη και Γ. Κουμουτσάκο, και με το επιχείρημα ότι μία τέτοια θέση συνιστά προσβολή για τον ελληνικό λαό και το δυσανάλογο βάρος που υπομένει, καθώς η Ελλάδα είναι κύρια πύλη εισόδου όσων κινούνται προς την Ευρώπη.

«Το κύριο πολιτικό μήνυμα που θα πρέπει να τονίσουμε ως ΕΛΚ είναι αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, αλλά και αλληλεγγύη και όχι μόνο κριτική προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν κυρίως το πρόβλημα», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην παρέμβασή του στο ΕΛΚ, προσθέτοντας πως ειδικά η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία δεν διαθέτουν τα μέσα και τις υποδομές για τη συγκράτηση, τη διαχείριση και τη μείωση του μεταναστευτικού ρεύματος.

Πλην, όμως, η παρέμβαση της Ν.Δ., που προφανώς βιώνει και τον περιορισμό του παρεμβατικού της ρόλου λόγω της μεταβατικής φάσης στην οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται, δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς η μόνη αλλαγή που έγινε αποδεκτή αφορούσε, αντί της αρχικής, γενικής αναφοράς στην Ελλάδα και την Ιταλία, να περιληφθεί η φράση «Οι σημερινές κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας…». Η Ν.Δ. απέρριψε και αυτή την εκδοχή, σε μία προσπάθεια να επιδείξει εθνικά υπεύθυνη στάση και να μην εμφανιστεί να μεταφέρει την εσωτερική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό. Μειοψηφική ήταν η άποψη του κ. Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος και επέμεινε ότι θα έπρεπε η Ν.Δ. να επιμείνει στη διακριτή μεταχείριση της κυβέρνησης Σαμαρά και όσων πέτυχε έναντι αυτής του κ. Τσίπρα.

Οι κ. Αδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας μετέβησαν χθες στη Μαδρίτη και, μάλιστα, συνταξίδευσαν με τον κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος σήμερα θα είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του ΕΛΚ για τον κίνδυνο από τον λαϊκισμό. Ο κ. Τζιτζικώστας, που ούτως ή άλλως θα βρισκόταν στη Μαδρίτη ως μέλος της Επιτροπής Περιφερειών του ΕΛΚ, είχε, μεταξύ άλλων, και συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου. Στην ισπανική πρωτεύουσα θα βρίσκεται σήμερα και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος χθες είχε χθες συνάντηση με εκατοντάδες εθελοντές της καμπάνιας του στη Θεσσαλονίκη.

«Ανάσα» για τη Ν.Δ. αποτέλεσε η χθεσινή, θερμή, αναφορά του γραμματέα του ΕΛΚ Αντόνιο Λόπεζ, ο οποίος στην ομιλία του έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία του κόμματος να σταθεί όρθιο παρά τις δύσκολες συνθήκες των εκλογών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα επανέλθει στην εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή