Σήμερα στην Ολομέλεια το ν/σ για τηλεοπτικές άδειες

Σήμερα στην Ολομέλεια το ν/σ για τηλεοπτικές άδειες

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ολομέλεια μεταφέρεται από σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Επί της αρχής ψηφίστηκε χθες στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής μόνο από τη δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία. Η Ν.Δ. και το ΚΚΕ το καταψήφισαν, ενώ τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι σήμερα θα λάβουν την τελική τους απόφαση.

Στον απόηχο των συγκρούσεων κατά τις μαραθώνιες συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, και με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να εκφράζουν τη διαφωνία τους επί των προτεινομένων ρυθμίσεων, η κυβέρνηση φάνηκε να κάνει έναν ελιγμό, θέλοντας να διαμορφωθεί η εικόνα ότι επιζητεί τη συναίνεση: Οι υπουργοί Επικρατείας Ν. Παππάς και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης υποσχέθηκαν «βελτιώσεις» διατάξεων, στη βάση προτάσεων που έκαναν οι βουλευτές. Αργά χθες το βράδυ, μάλιστα, ο κ. Παππάς είπε ευθέως ότι επιζητεί τη συνέργεια της Ν.Δ., αν όχι στην υπερψήφιση του σχεδίου νόμου, τουλάχιστον «στη θεσμική θωράκιση των διαδικασιών» και συγκεκριμένα στην τυπική και νόμιμη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ως γνωστόν, το ΕΣΡ θα έχει την ευθύνη της διεξαγωγής δημοπρασίας για τη χορήγηση αδειών. Με τα σημερινά κενά στη διοίκηση του ΕΣΡ, η εν λόγω διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει.

«Πρέπει να υπάρξει εκλογή για θέσεις ΕΣΡ, αλλά και στις υπόλοιπες ανεξάρτητες αρχές. Η Ν.Δ. είναι διαθέσιμη να ανοίξει η συζήτηση. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Λέμε ναι στη συζήτηση για εκλογή, αλλά για όλα τα προεδρεία, και όχι για το ένα που είναι για εσάς “αγκάθι”», σχολίασε εκ μέρους της Ν.Δ. ο κ. Ελ. Αυγενάκης, συνδέοντας την επιζητούμενη από την κυβέρνηση θετική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την προοπτική να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της για αλλαγές στα άρθρα του νομοσχεδίου.

Στο επίκεντρο της κριτικής κομμάτων και εξωκοινοβουλευτικών φορέων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ρυθμίσεις για: α) Την απόδοση αρμοδιότητας στο πρόσωπο του υπουργού για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών και του τιμήματος που πρέπει να καταβληθεί. Για «παντοκρατορία του υπουργού Επικρατείας» έκαναν λόγο οι περισσότεροι, με την έκφραση αυτή να χρησιμοποιούν οι «γαλάζιοι» και με αφορμή τις σχετικές με τα γραφεία Τύπου του εξωτερικού ρυθμίσεις: «Πρόκειται για ανιστόρητη και χονδροειδέστατη εισβολή στο πεδίο εξωτερικής πολιτικής», σημειώνουν. β) Τους περιορισμούς που τίθενται σε εταιρείες του χώρου των τηλεοπτικών καναλιών. γ) Τον περιορισμό στον αριθμό των αδειών. δ) Το ζήτημα της στελέχωσης των γραφείων Τύπου στο εξωτερικό.

Με εξαίρεση τη διοίκηση της ΕΡΤ, οι επικεφαλής της οποίας περιορίστηκαν στο να ζητήσουν διευκρινίσεις για το προσωπικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό του υπό ίδρυση νέου παρόχου δικτύου (ΕΡΤ-ΝΕΤ), άπαντες οι φορείς επιχειρηματολόγησαν για τις μείζονες διατάξεις του σχεδίου νόμου. Για νομοθέτημα που ρυθμίζει όχι το σύνολο της αγοράς αλλά μέρος της, γεγονός που είναι «εξόχως προβληματικό», μίλησε η δικηγόρος του ΕΣΡ Πέρσα Λαμπροπούλου. Για προβλήματα και οικονομικής τάξεως από τη δημιουργία δεύτερου παρόχου δικτύου έκανε λόγο εκ μέρους της DIGEA ο κ. Στρ. Λιαρέλλης. «Δεν διασφαλίζονται η ισονομία και ο ελεύθερος ανταγωνισμός», υποστήριξε ο κ. Π. Κυριακόπουλος (Ενωση Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας).

Μακριά από τα βλέμματα της Βουλής οι επιστολές Κομισιόν

Θέμα αναντιστοιχίας λόγων και πράξεων τίθεται για την κυβέρνηση όσον αφορά τις δεσμεύσεις της για πλήρη διαφάνεια ως προς την ανταλλαγή επιστολών με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της αδειοδότησης των καναλιών, όπως αυτό επιχειρείται να ρυθμιστεί με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες επί της αρχής στις αρμόδιες επιτροπές μόνο από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το θέμα αρχικώς ετέθη το μεσημέρι της Τρίτης από την αντιπολίτευση – συγκεκριμένα από τον κ. Ανδρ. Λοβέρδο (Δημ. Συμπαράταξη): «Υπάρχει αλληλογραφία σας ή του κ. Σπίρτζη με την Ε.Ε.; Είστε σε θέση να μας καταθέσετε την αλληλογραφία αυτή;», είπε ο κ. Λοβέρδος απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά. «Αλληλογραφία υπάρχει και θα κατατεθεί», απάντησε ο κ. Παππάς.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, προκαλώντας χθες, με την έναρξη της νέας συνεδρίασης, αντιδράσεις από τους Ελ. Αυγενάκη (Ν.Δ.), Γ. Αμυρά (Ποτάμι) και Γ. Καρρά (Ενωση Κεντρώων). «Δεν κρύβουμε επιστολές», απάντησε ο κ. Χρ. Σπίρτζης.

Λίγη ώρα αργότερα, όμως, σε νέα του παρέμβαση έκανε λόγο για μία επιστολή η οποία, όπως είπε, είναι «διαβαθμισμένη» από τα ευρωπαϊκά όργανα, και κατόπιν τούτου θα ζητήσει την άδεια της Ε.Ε. για να δοθεί στα κόμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή