Επιφυλάξεις δανειστών για τους στόχους

Επιφυλάξεις δανειστών για τους στόχους

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιφυλάξεις ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2015 και του 2016 εξέφρασαν οι επικεφαλής των θεσμών χθες, παρά το γεγονός ότι συμφώνησαν με το οικονομικό επιτελείο στην αναθεώρηση επί τα βελτίω των προβλέψεων για την ύφεση φέτος. Την ίδια ώρα, άσκησαν κριτική αλλά και πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για τη μη έγκαιρη υλοποίηση του πρώτου πακέτου των 49 προαπαιτούμενων μέτρων, καθώς και για το επίπεδο προετοιμασίας της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, οι δανειστές συμφώνησαν με την ελληνική εκτίμηση για ύφεση πέριξ του 1,3% φέτος –αντί προηγούμενης πρόβλεψης για 2,3%– και 1,3% το 2016. Ωστόσο, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι οι θεσμοί διατύπωσαν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσον μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές ισοζύγιο (έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ φέτος και πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016) με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί επαρκούν και μόλις ποσοτικοποιηθούν όλα (για παράδειγμα δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί η αύξηση των εσόδων από την αύξηση της φορολογίας των αγροτών), τότε θα αποδειχθεί ότι επιτυγχάνονται και οι στόχοι χωρίς νέα μέτρα. Και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δανειστές δεν θα ζητήσουν νέα μέτρα. Αντιθέτως, ανέφερε ότι οι θεσμοί ζητούν ισοδύναμα μέτρα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, σημειώνοντας πως το θέμα παραμένει ανοιχτό.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση καλείται να εντοπίσει για το 2016 περί τα 3,1 δισ. ευρώ νέα μέτρα από το ασφαλιστικό (1,3 δισ. ευρώ) και τη φορολογία (1,8 δισ. ευρώ), ενώ θα πρέπει να προσδιορίσει και ισοδύναμα μέτρα της τάξης των 2-4 δισ. ευρώ τουλάχιστον για να καλύψει τις δημοσιονομικές απώλειες από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις συντάξεις. Παράλληλα, εάν η Αθήνα επιθυμεί να μην εφαρμόσει κάποια από τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, θα πρέπει επίσης να τα αντικαταστήσει με ισοδύναμα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα μέτρα που έπρεπε να έχει ολοκληρώσει η κυβέρνηση ώς τις 15 Οκτωβρίου, στόχος είναι πλέον μέχρι την Παρασκευή να έχουν κλείσει και οι 49 δράσεις του πρώτου πακέτου. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί ώς την Παρασκευή και η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα. Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε πάντως ότι μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα μπορούσε να έχουν εκταμιευθεί τα 2 δισ. ευρώ που εξαρτώνται από την υλοποίηση αυτών των μέτρων, ενώ και ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε., Β. Ντομπρόφσκις, υποστήριξε χθες πως η Ελλάδα θα λάβει την ερχόμενη εβδομάδα τα 2 δισ. ευρώ. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες, που αντιστοιχούν περίπου στο 67% του συνόλου των μέτρων.

Παρά το γεγονός ότι χθες αναβλήθηκε το Euroworking Group που ήταν προγραμματισμένο να συγκληθεί για να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, ο κ. Ντομπρόφσκις δήλωσε πως «τα πράγματα έχουν πάρει λίγο – πολύ τον δρόμο τους». Ο ίδιος αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα στις 26 και 27 Οκτωβρίου και σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη εβδομάδα την υποδόση των 2 δισ. ευρώ, απάντησε «θα έλεγα πως ναι».

Ταυτόχρονα, όμως, με την υλοποίηση των 49 μέτρων, κυβέρνηση και δανειστές συζητούν αυτές τις ημέρες και το τι θα περιλαμβάνει η δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων δράσεων που, εφόσον εφαρμοστεί, θα οδηγήσει στην εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ. Η λίστα αυτή θα πρέπει να είναι έτοιμη έως την Παρασκευή και βάσει του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υλοποίησή της ώς τις 4 Νοεμβρίου.

Σήμερα, οι επικεφαλής των θεσμών θα συναντηθούν με τον κ. Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη για τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη, τα «κόκκινα» δάνεια και το ΤΧΣ, ενώ θα έχουν επαφές με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτη, τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χρ. Βερναρδάκη και πιθανόν με τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή