Αποπομπή Σαββαΐδου από τη ΓΓΔΕ

Αποπομπή Σαββαΐδου από τη ΓΓΔΕ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα των διαθέσεων και προθέσεών της να ελέγξει τους κρίσιμους τομείς άσκησης διοίκησης του κράτους απηύθυνε χθες προς κάθε κατεύθυνση η κυβέρνηση, δρομολογώντας, μέσω ομόφωνης απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, την απομάκρυνση από τη θέση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, της κ. Αικατερίνης Σαββαΐδου. Νέος επικεφαλής της ΓΓΔΕ θα είναι ο γενικός διευθυντής Φορολογικής Διοίκησης, Γιάννης Μπάκας.

Η κυβέρνηση «απάντησε» στην άρνηση της κ. Σαββαΐδου να παραιτηθεί, αίτημα το οποίο της μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά σχετική εντολή του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, αξιοποιώντας τη νομοθεσία περί παραπομπής δημοσίου λειτουργού και των δυνατοτήτων που προκύπτουν από αυτή. Ειδικότερα, της πρόβλεψης ότι εάν δημόσιος λειτουργός παραπεμφθεί για παράβαση καθήκοντος και η υπόθεση φθάσει στο ακροατήριο –της κ. Σαββαΐδου δεν είχε φθάσει–, τότε, με πράξη υπουργικού συμβουλίου, έπειτα από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού, μπορεί να παυθεί από τα καθήκοντά του.

Ετσι, στην απαρχή της θητείας διακυβέρνησης της χώρας, η κυβέρνηση έδωσε χθες σαφές δείγμα του τρόπου με τον οποίο στέκεται έναντι των ανεξαρτήτων αρχών και των εκπροσώπων τους, καθιστώντας απολύτως ξεκάθαρο ότι η ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών είναι μια έννοια σχετική και επιστρατεύοντας πράξη υπουργικού συμβουλίου για να αντιμετωπίσει ένα πλημμέλημα. Πρόσθετος προβληματισμός προκύπτει για την αντιμετώπιση των ανεξάρτητων αρχών από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε το ΕΣΡ, σχετικά με τις παρατηρήσεις του επί του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές συχνότητες.

Αναφορικά με την κ. Σαββαΐδου, προκαλεί εντύπωση η χρονική συγκυρία που επέλεξε η κυβέρνηση για την καρατόμησή της, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη αξιολόγηση επί του νέου προγράμματος και δεδομένης της ευαισθησίας των εταίρων για τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών.

Πριν διατυπωθούν δημοσίως ενστάσεις από τους θεσμούς για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, το Μαξίμου φροντίζει να οικοδομήσει την άμυνά του, παραπέμποντας στη συμφωνία με τους εταίρους και τις αναφορές σε αυτή για διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση και αυστηρή αντιμετώπιση των περιπτώσεων διαφθοράς. Ετσι, στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα αναφέρει ότι η κυβέρνηση κινήθηκε χωρίς να ενημερώσει τους εταίρους για την απόφασή της. «Δεν χρειάζεται συνεννόηση, θεωρούμε ότι πρόκειται για απόλυτα συμβατή κίνηση με τη συμφωνία για διαφάνεια, θεωρούμε ότι δεν θα προβάλλουν οι εταίροι αντίρρηση, αφού η κ. Σαββαΐδου είναι κατηγορούμενη» αναφέρεται σχετικά. Και, σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν ότι εφόσον διατυπωθούν δημοσίως ενστάσεις, τότε θα απαντηθούν.

Η απομάκρυνση της κ. Σαββαΐδου ήταν το πρώτο θέμα που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, με τον κ. Τσακαλώτο να ενημερώνει τους υπολοίπους υπουργούς ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να δρομολογηθεί η παύση της. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, κ. Ολγα Γεροβασίλη, μίλησε με σκληρά λόγια για την απερχόμενη γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, αναφέροντας ότι «σε τέτοιες δύσκολες εποχές για την ελληνική κοινωνία, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ειδικά σε δημόσιο λειτουργό να λειτουργεί ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Επίσης, να ευνοούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι οποίες ευνοήθηκαν και στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις και που αποτέλεσαν τον πυρήνα της διαπλοκής. Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι, κανόνες και θα τηρηθούν».

Ανησυχία Ε.Ε.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε χθες «ουδέν σχόλιον» για την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για την κ. Αικ. Σαββαΐδου, ωστόσο, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στην «Κ» ότι «η απόφαση δημιουργεί ανησυχία ότι η απο-πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης δεν θα προχωρήσει έτσι όπως προβλέπεται και αυτό έρχεται σε αντίθεση με όσα συμφωνήθηκαν ρητά το καλοκαίρι». Η απόφαση να μη σχολιαστεί από τους εταίρους το αίτημα για παραίτηση της γενικής διευθύντριας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, έρχεται από την κορυφή της Κομισιόν, καθώς δεν υπάρχει η βούληση να τεθεί σε κίνδυνο η διαπραγμάτευση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή