Δυο νεκροί σε σχολείο της Σουηδίας

Δυο νεκροί σε σχολείο της Σουηδίας

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον δύο νεκρούς και δύο σοβαρά τραυματισμένους άφησε πίσω του ένας μαυροντυμένος μασκοφόρος που εφόρμησε στην καφετέρια σχολείου στη Σουηδία, κραδαίνοντας κάποιου είδους ξίφος ή μεγάλο μαχαίρι, και επιτέθηκε σε όποιον έβρισκε μπροστά του, προτού τελικά τραυματιστεί και ο ίδιος από τα πυρά αστυνομικών. Λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με αναφορές των σουηδικών μέσων ενημέρωσης, νεκροί είναι ένας δάσκαλος κι ένα νεαρό αγόρι. Επίσης, σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται δύο μαθητές, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο, η κατάσταση του ενός έχει σταθεροποιηθεί.

Τα στοιχεία του δράστη δεν είχαν γίνει γνωστά μέχρι χθες το απόγευμα, αλλά σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας πρόκειται για έναν νεαρό περίπου είκοσι ενός ετών. Οι Αρχές δεν γνωρίζουν αν είναι ντόπιος, παρότι σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ήταν κάτοικος της πόλης. Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα στο σχολείο Κρόναν στο Τρολχάταν, βορείως του Γκέτεμποργκ. Πρόκειται για μια βιομηχανική πόλη 50 χιλιάδων κατοίκων, την οποία αναμενόταν να επισκεφθεί, μετά την επίθεση, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν.

Φωτογραφίες που αναμετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί δείχνουν σειρά ασθενοφόρων και περιπολικών γύρω από το σχολείο, ενώ ειδικά εκπαιδευμένοι υπάλληλοι προσπαθούσαν να καθησυχάσουν γονείς και παιδιά.

Η αστυνομία έφτασε στον τόπο της επίθεσης ύστερα από τηλεφωνική κλήση κάποιου που κατήγγειλε ότι ένας μασκοφόρος είχε εισέλθει στο σχολείο και είχε ήδη επιτεθεί σε κάποια άτομα που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στην καφετέρια.

Αγνωστο το κίνητρο

Επί του παρόντος, η αστυνομία δεν γνωρίζει το κίνητρο του δράστη, ενώ ακούγονται αντιφατικές πληροφορίες για το κατά πόσον όταν μπήκε στο σχολείο ήταν οπλισμένος ή αν είχε κρύψει εκεί τον οπλισμό του. Εντρομοι οι μαθητές, προσπαθώντας να διαφύγουν, αναζήτησαν καταφύγιο στις τάξεις τους αλλά και σε ντουλάπες.

Οπως ανέφερε ένας νεαρός μαθητής μιλώντας στα σουηδικά ΜΜΕ, «όταν είδαμε τον δράστη, πιστέψαμε ότι επρόκειτο για κάποιου είδους φάρσα. Φορούσε μάσκα, μαύρα ρούχα και είχε ένα μακρύ σπαθί. Πολλοί μαθητές θέλησαν να τον πλησιάσουν για να δουν από κοντά το ξίφος».

Σύμφωνα με ορισμένους αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης της επίθεσης φορούσε μια μάσκα από την ταινία «Ο πόλεμος των άστρων». Ισως γι’ αυτό τον λόγο πολλά παιδιά πίστεψαν ότι ήταν κάποιου είδους πλάκα επ’ ευκαιρία της γιορτής Χάλοουιν. Ενα νεαρό αγόρι, που τη στιγμή της επίθεσης βρισκόταν στο σχολείο, περιέγραψε τις στιγμές αγωνίας που έζησε μαζί με τους συμμαθητές του στην ιστοσελίδα the Local.se. «Η αδελφή ενός συμμαθητή μου τον πήρε τηλέφωνο και τον προειδοποίησε ότι ένας φονιάς κυκλοφορεί στο σχολείο. Ετσι κλειδώσαμε τις πόρτες της τάξης παρότι ο δάσκαλός μας βρισκόταν ακόμη έξω στον διάδρομο.

Θέλαμε να τον προειδοποιήσουμε για τον κίνδυνο και έτσι κάποιοι ανοίξαμε ξανά την πόρτα και βγήκαμε έξω. Τότε είδα τον δολοφόνο, φορούσε μάσκα και κρατούσε ένα ξίφος. Ο δάσκαλός μας δέχθηκε ένα χτύπημα και αμέσως μετά ο δολοφόνος άρχισε να με κυνηγάει. Ετρεξα και χώθηκα σε μια άλλη τάξη. Αν δεν είχα τρέξει, θα ήμουν τώρα νεκρός».

Σπάνια συμβαίνουν επιθέσεις στα σχολεία της Σουηδίας. Η πιο πρόσφατη επίθεση σε σχολείο έγινε το 1961, κοντά στο Γκέτεμποργκ. Τότε είχαν τραυματιστεί από σφαίρες έξι μαθητές, ένας εκ των οποίων κατέληξε. Εκτοτε, δεν έχει επαναληφθεί το φαινόμενο, παρότι η αστυνομία υποστηρίζει πως κατάφερε να προλάβει μια τέτοια επίθεση στο Μάλμε το 2004.

Τον περασμένο Αύγουστο, ανάλογη επίθεση είχε λάβει χώρα στο κατάστημα ΙΚΕΑ, όταν ο δράστης, που είχε απορριφθεί το αίτημά του για παραχώρηση ασύλου, μαχαίρωσε και σκότωσε δύο ανθρώπους. Tέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο καιρό έχει ανάψει η αντιπαράθεση γύρω από το μεταναστευτικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή