Πυρά δέχεται πανταχόθεν ο Νίκος Φίλης

Πυρά δέχεται πανταχόθεν ο Νίκος Φίλης

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα πυρά από διάφορες πλευρές άρχισε να δέχεται ο Νίκος Φίλης, περίπου ένα μήνα μετά την ανάληψη του εξαιρετικά δύσκολου χαρτοφυλακίου της Παιδείας. Χθες, ανασκεύασε τη δήλωσή του ότι ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι «πενταροδεκάρες» για τους γονείς, ωστόσο αρχίζει να εντείνεται η πίεση από τους εκπροσώπους των πιστωτών που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ζητούν να δικαιολογήσει την εσπευσμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία αφαιρείται βασική αρμοδιότητα από τα Συμβούλια (Σ.Ι.) των ΑΕΙ, τα οποία θεσμοθετήθηκαν με τον νόμο-πλαίσιο 4009 του 2011.

Ειδικότερα, ο υπουργός χθες στη Βουλή επανέλαβε ότι ήταν σχήμα λόγου οι δηλώσεις περί «πενταροδεκάρων», τις οποίες θα κληθούν να καταβάλουν οι γονείς μετά την επιβολή του ΦΠΑ 6% και 13% στα δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιωτικών σχολείων, αντίστοιχα. «Μιλάτε για σχήματα λόγου, η ουσία είναι να ανορθωθεί η δημόσια εκπαίδευση» είπε. Βέβαια, θεωρείται σίγουρο ότι η επιβολή ΦΠΑ θα προκαλέσει φυγή μαθητών από τα ιδιωτικά προς τα δημόσια σχολεία. Ηδη, λόγω της οικονομικής κρίσης ο αριθμός των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων μειώνεται τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι μαθητές των Γυμνασίων μειώθηκαν το 2013-14 σε σύγκριση με το 2012-13 λόγω υπογεννητικότητας κατά 3% (από 319.950 σε 310.389), αλλά η μείωση στα δημόσια ήταν 2,8% (304.863-296.347) και 6,9% στα ιδιωτικά (15.087-14.042). Αντίστοιχα, στα Λύκεια η γενική μείωση μαθητών ήταν 1,6% (245.892-241.905) με τη μείωση στα δημόσια στο 1,3% (230.998-227.933) και στα ιδιωτικά στο 6,2% (14.894-13.972).

Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων με βάση τις επιταγές του ΟΟΣΑ, οι εκπρόσωποι των πιστωτών κρίνουν ότι το υπουργείο εσπευσμένα προχώρησε στην ΠΝΠ για τα Σ.Ι., παρότι προβλέπεται να γίνει αξιολόγηση της λειτουργίας τους. Χθες, η επιτροπή της πρωτοβουλίας «Παιδεία 2015» επιτέθηκε στον κ. Φίλη, διότι για την ΠΝΠ επικαλέστηκε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σε δύο ΑΕΙ (Πατρών και ΕΜΠ) περί ακύρωσης πρυτανικών εκλογών. «Οι αποφάσεις ουδόλως σχετίζονται με τις αρμοδιότητες των Σ.Ι., οι οποίες άλλωστε έχουν κριθεί από το ΣτΕ με την απόφαση 519/2015 ως συνταγματικές, αλλά με τη μη ορθή εφαρμογή τους στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Θα αντιληφθεί επιτέλους ο κύριος Υπουργός την αλήθεια των λαϊκών ρήσεων “το ψέμα έχει πολύ κοντά ποδάρια” και “ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται”»; Συνεργάτες του κ. Φίλη έκαναν λόγο χθες στην «Κ» για πρόθεση των πιστωτών να κηδεμονεύσουν τις αλλαγές στην παιδεία, προσθέτοντας ότι η ΠΝΠ δεν σχετίζεται με τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά αποκλειστικά με την αποκατάσταση της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή