Ολάντ: «Η ελληνική Βουλή να ψηφίσει όσα έχουν συμφωνηθεί»

Ολάντ: «Η ελληνική Βουλή να ψηφίσει όσα έχουν συμφωνηθεί»

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προτροπή, διατυπωμένη πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Βουλή να κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο κατά τις προσεχείς -επίσης κρίσιμες- ημέρες λήψης δύσκολων αποφάσεων, εμφανίστηκε χθες ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο υψηλός επισκέπτης του Κοινοβουλίου χαρακτήρισε «καθοριστικές» τις επόμενες εβδομάδες ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκαμψη.

Η Ελλάδα, τόνισε μεταξύ άλλων, θα πρέπει να αντιμετωπίσει για άλλη μία φορά την αξιολόγηση των δεσμεύσεών της. Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν σεβαστές και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να γίνει η άρση ελέγχου των κεφαλαίων. Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε και στο θέμα της προστασίας του δικαιώματος της πρώτης κατοικίας.

«Οι μεταρρυθμίσεις ξέρω ότι θα είναι πολύ απαιτητικές. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολες», συνέχισε ο κ. Φρανσουά Ολάντ, σημειώνοντας ότι αναφέρεται ειδικά στο συνταξιοδοτικό, στη φορολογική μεταρρύθμιση και στον εκσυγχρονισμό του κράτους. «Ολα αυτά είναι απαραίτητα για το μέλλον της Ελλάδας», συμπλήρωσε, σύμφωνα πάντα με την ταυτόχρονη μετάφραση της ομιλίας του στο Κοινοβούλιο.

Συνεργασία

«Στηρίζουμε την Ελλάδα. Περνάτε από άνευ προηγουμένου πολύπλευρη κρίση επί έξι έτη. Αυτό που σας εκφράζω δεν είναι συμπόνοια. Είναι η στήριξη για μια ισχυρή συνεργασία. Η Γαλλία δεσμεύεται για τη συνεργασία αυτή. Είναι μεγάλος φίλος της Ελλάδας. Δεσμεύομαι ως προοδευτικός Ευρωπαίος», συνέχισε ο κ. Φρανσουά Ολάντ και, υπό αυτό το πρίσμα, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η χώρα του είναι ο τέταρτος επενδυτής στην Ελλάδα. «Επιθυμία μου είναι η Γαλλία να ενισχύσει τη θέση της», πρόσθεσε, μιλώντας για τομείς όπως εκείνοι της υγείας, της ενέργειας και των νέων τεχνολογιών.

Εκκληση

«Κάνω έκκληση στους Γάλλους επιχειρηματίες. Θέλω να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην οικονομία της Ελλάδας», είπε, για να συνεχίσει εκφράζοντας την επιθυμία να πολλαπλασιαστούν οι διμερείς συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν επίσης οι αναφορές του στην πρόθεση της χώρας του να στηρίξει οικονομικά και σε τεχνικό επίπεδο την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για πεδία όπως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, ο χώρος της υγείας, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ συμπεριέλαβε αναφορές και για την κρισιμότατη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες κατά τη Σύνοδο Κορυφής η οποία οδήγησε στον συμβιβασμό του τρίτου μνημονίου, λέγοντας ότι πράγματι εκεί είχε τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τέλος, μίλησε και για τη γαλλική στήριξη των προσπαθειών της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προσφυγικές ροές.

Στο τέλος της ομιλίας, τον κ. Ολάντ χειροκρότησαν οι βουλευτές όλων των πτερύγων, πλην της Χρυσής Αυγής και του Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΕ) .

Ο Ν. Βούτσης

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, καλωσορίζοντας τον πρόεδρο της Γαλλίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δίνη κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι η κρίση έχει δημιουργήσει δραματικές συνέπειες, λόγω και των λαθεμένων επιλογών που επιβλήθηκαν. Για να υπογραμμίσει μεταξύ άλλων:

«Δεν υπάρχει κανένα μέλλον για την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωζώνη και βεβαίως για τη χώρα μας, όσο απειλούνται με εκπλειστηριασμό τα σπίτια που μένουν οι εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους. Οσο οι ανάγκες ζωής διώχνουν τα παιδιά έξω από το σχολικό σύστημα και ταυτόχρονα διώχνουν τους επιστήμονες από τη χώρα. Οσο οι απόμαχοι, οι συνταξιούχοι βιώνουν τον κίνδυνο να μην μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και να μην έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Οσο η Δημοκρατία παραμένει σε ομηρία μέσα στη μέγγενη των επιταγών της αγοράς και των απάνθρωπων νεοφιλελεύθερων δογμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή