Χωρίς συμφωνία για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας

Χωρίς συμφωνία για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναδρομικότητα ή μη των νέων κριτηρίων και στη σύγκλιση σε ό,τι αφορά την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας αναμένεται να επικεντρωθεί τις επόμενες ημέρες η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών για τις αλλαγές στον «νόμο Κατσέλη». Μετά και τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση, οι συζητήσεις θα συνεχισθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με στόχο να υπάρχει έως την ερχόμενη Πέμπτη συμφωνία επί των κριτηρίων για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για όσους δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές προσφεύγουν στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι ούτε στον νόμο 4336/2015 με τον οποίο θεσπίστηκαν οι αλλαγές στον νόμο 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), ούτε στην ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας διευκρινίζεται ποιους θα αφορούν τα νέα κριτήρια, τα οποία θα περιλαμβάνονται στην επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση. Με άλλα λόγια, δεν διευκρινίζεται εάν τα νέα κριτήρια θα αφορούν μόνο όσους πρόκειται να κάνουν αίτηση υπαγωγής στον νόμο μετά τη θέση σε ισχύ των νέων κριτηρίων ή εάν θα αφορούν και τις περιπτώσεις εκείνων των οποίων η αίτηση βρίσκεται σε εκκρεμότητα χωρίς να έχει ορισθεί δικάσιμος, ή ακόμη και αυτούς για τους οποίους έχει ορισθεί δικάσιμος. Δεν είναι τυχαίο ότι στον νόμο που έχει ήδη ψηφισθεί από τον Αύγουστο προβλέπεται η υποχρέωση όλων των οφειλετών που έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου 3869/2010 και κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος του νόμου 4336/2015 η υπόθεσή τους εκκρεμεί για διάστημα άνω των έξι μηνών από την υποβολή της αίτησης, χωρίς να έχει εκδικασθεί ή να έχει επέλθει δικαστικός συμβιβασμός, να προσκομίσουν επικαιροποιημένα τα στοιχεία που απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η διάταξη αυτή εισάγεται με δεδομένο ότι εκκρεμούν περί τις 130.000 αιτήσεις και είναι αναγκαίο να επανεξετασθεί η συνδρομή των τυπικών προϋποθέσεων υποβολής αίτησης. Θα πρέπει, βεβαίως, να διευκρινισθεί ότι τα κριτήρια που βρίσκονται τώρα υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν αφορούν την αρχική αίτηση, αλλά το εάν, σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει ότι υπάρχει περιουσία προς ρευστοποίηση, μπορεί ο δανειολήπτης να ζητήσει εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από τη διαδικασία αυτή.

Το ενδεχόμενο οι προθεσμίες και η αναδρομικότητα των αλλαγών να παίξουν καθοριστικό ρόλο άφησε στην ουσία ανοιχτό χθες και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνάντηση με τους δανειστές (σ.σ. στη συνάντηση δεν παρέστη ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης).

«Εμείς δεχόμαστε να είναι πιο αυστηρό το κόστος σε όποιον μπει στον νόμο Κατσέλη και δεν έπρεπε να μπει. Ακόμα πρέπει να συμφωνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσουν οι αλλαγές, σε αυτό μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο βαθμός ευελιξίας αναμένεται να καθορίσει και τις μετακινήσεις των δύο πλευρών από τις θέσεις σε ό,τι αφορά τα κριτήρια της αντικειμενικής αξίας και του εισοδήματος. Η σύγκλιση στο όριο της αντικειμενικής αξίας, για παράδειγμα στα 150.000 ευρώ (σήμερα οι δανειστές προτείνουν όριο 120.000 ευρώ και η κυβέρνηση 200.000 ευρώ) σε συνδυασμό με τον βαθμό αναδρομικότητας των νέων διατάξεων μπορεί να επιφέρουν τη σύγκλιση και σε ό,τι αφορά το εισοδηματικό κριτήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή