Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας

Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμφωνία για αναβάθμιση της διμερούς σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας στο επίπεδο της Στρατηγικής Εταιρικής  Σχέσης περιλαμβάνει η κοινή  διακήρυξη που υπέγραψαν χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Οι πρέσβεις των δύο χωρών θα εργασθούν πάνω σε έναν Οδικό Χάρτη για την εξειδίκευση των δράσεων και των τομέων συνεργασίας, ενώ πρόκειται να συσταθεί για τον λόγο αυτό μια μεικτή επιτροπή.

Στη διακήρυξη επισημαίνεται η προθυμία της Γαλλίας να συνδράμει την Ελλάδα στην εφαρμογή του νέου προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων και η δέσμευσή της να εργασθεί ως «εταίρος μεταρρυθμίσεων» στην παροχή τεχνογνωσίας για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στην ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και την πιθανότητα θέσπισης ενός προγράμματος αποκάλυψης περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, ενώ η Ελλάδα ζήτησε από τη Γαλλία να συμβάλει στη δημιουργία του ταμείου διαχείρισης κρατικής περιουσίας.

Στον τομέα των επενδύσεων, αποφασίσθηκε ο ορισμός δύο συντονιστών, του Ελληνα υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα και του γενικού επιθεωρητή Επενδύσεων της Γαλλίας Louis Schweitzer, που θα είναι υπεύθυνοι για την αναζήτηση κοινών τομέων ενδιαφέροντος, ενόψει της διοργάνωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2016, μιας στρατηγικής συνάντησης για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η από κοινού δραστηριοποίηση για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που προκύπτουν από το πρόγραμμα Γιούνκερ.

Η διακήρυξη κάνει εκτενή αναφορά στη συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, των γλωσσών και των πανεπιστημίων, καθώς και για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και της μετανάστευσης.

Για την προώθηση της επενδυτικής συνεργασίας, στο περιθώριο της συνάντησης των κ. Τσίπρα και Ολάντ πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου διυπουργική συνάντηση αντιπροσωπειών με επικεφαλής από ελληνικής πλευράς τους υπουργούς Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, και Επικρατείας, Νίκο Παππά, και από γαλλικής πλευράς τον υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής συζητήθηκε η προώθηση στρατηγικών επενδύσεων στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, της ενέργειας, του αγροτικού τομέα, του τουρισμού και του πολιτισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, από ελληνικής πλευράς αποκλείσθηκε η προοπτική εισόδου ιδιωτών στις εταιρείες παροχής ύδρευσης, ενώ εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τη γαλλική πλευρά για τους σιδηροδρόμους.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η γαλλική αντιπροσωπεία εμφανίσθηκε ανοιχτή σε συμμετοχή σε προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις στο μέλλον, ακόμα κι αν αυτή δεν αφορά την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου, αρκεί να εξασφαλίζεται το μάνατζμεντ. Συζητήθηκε, επίσης, η δημιουργία κοινών επενδυτικών σχημάτων σε αναδυόμενες οικονομίες, κυρίως στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή. Προκειμένου όσα συμφωνήθηκαν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αποφασίσθηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας σε υπουργικό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή