Διαβουλεύσεις στη Βιέννη για το Συριακό

Διαβουλεύσεις στη Βιέννη για το Συριακό

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προϋποθέσεις για την πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης συζήτησαν χθες στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας. Οι κρίσιμες διαβουλεύσεις ξεκίνησαν με συνάντηση του Τζον Κέρι με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Στη συνέχεια, οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο μεγάλων δυνάμεων, επρόκειτο να πλαισιωθούν από τον Τούρκο υπ. Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου και τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ. Η Ρωσία είχε επιμείνει να λάβει μέρος στις διαβουλεύσεις και το Ιράν, αλλά η πρότασή της δεν έγινε δεκτή, κυρίως λόγω των σφοδρών αντιρρήσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Το πλέον ακανθώδες σημείο διαφωνίας στους κόλπους των τεσσάρων αφορά το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ, ο οποίος ενίσχυσε τη θέση του με τη ρωσική στρατιωτική παρέμβαση που άρχισε στις 30 Σεπτεμβρίου και με το απροσδόκητο ταξίδι του στη Μόσχα, την περασμένη Τρίτη.

Τη διάσταση απόψεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας αναφορικά με το μέλλον του Σύρου προέδρου υπογράμμισε, μια μέρα νωρίτερα, ο Τζον Κέρι από το Βερολίνο. Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, αν και όλες οι πλευρές συναινούν στην ανάγκη αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους και πολιτικής επίλυσης του συριακού προβλήματος, «υπάρχει ένα εμπόδιο στον κοινό δρόμο, ένα πρόσωπο που ονομάζεται Μπασάρ Ασαντ». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χθες από την Αθήνα ότι «ο Μπασάρ Ασαντ δεν είναι η λύση, αλλά το ίδιο το πρόβλημα».

Την ίδια περίπου ώρα, όμως, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ξεκαθάριζε από τη Μόσχα, ότι «η Ρωσία ποτέ δεν άλλαξε τη θέση της για τη Συρία και υποστηρίζει μόνο τη νόμιμη εξουσία στη χώρα». Μια μέρα νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση για «διπλό παιχνίδι με τρομοκρατικές ομάδες» στη Συρία. «Διακηρύσσουν ότι πολεμούν την τρομοκρατία, ενώ την ίδια ώρα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ορισμένες από αυτές προς όφελός τους, σαν πιόνια πάνω στη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος από το Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Στην ίδια ομιλία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε ότι η νίκη του κυβερνητικού στρατού του προέδρου Ασαντ απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος και τις άλλες τρομοκρατικές ομάδες είναι προϋπόθεση για την επίτευξη πολιτικής λύσης. Πάντως, ο Ρώσος ηγέτης δεν παρέλειψε να συστήσει στη συριακή κυβέρνηση «να ενώσει τις δυνάμεις της, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, με εκείνες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που είναι πρόθυμες για διάλογο». Πρόσφατα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ρόλο στην πολιτική διαδικασία της Συρίας οφείλουν να έχουν όχι μόνο οι ομάδες της αντιπολίτευσης που είναι ανεκτές, ώς ένα βαθμό, από το καθεστώς Ασαντ, αλλά και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ο βασικός συνασπισμός ένοπλων οργανώσεων που υποστηρίζεται άμεσα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία και των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου έφτασε χθες στη Συρία, όπου επισκέφθηκε στρατόπεδο προσφύγων κοντά στη Λαττάκεια, στο δυτικό τμήμα της χώρας. Στη συνέχεια, η ρωσική αντιπροσωπεία επρόκειτο να συναντηθεί στη Δαμασκό με τον πρόεδρο Ασαντ. Τέλος, η Συροαμερικανική Ιατρική Εταιρεία κατήγγειλε ότι εννέα νοσοκομεία πεδίου μάχης στις επαρχίες της Λαττάκειας, της Χάμα και του Ιντλίμπ επλήγησαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς. Στο τελευταίο κρούσμα, δύο μέλη του ιατρικού προσωπικού και τουλάχιστον 10 πολίτες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το ρωσικό υπ. Εξωτερικών διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο τις σχετικές καταγγελίες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή