Στα «σκαριά» συμφωνία για το προσφυγικό

Στα «σκαριά» συμφωνία για το προσφυγικό

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντεκα ηγέτες Ευρωπαϊκών κρατών που βρίσκονται στον βασικό δρόμο των προσφυγικών ροών συναντιούνται σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες σε μία προσπάθεια να βρούνε πρακτικές λύσεις για το πως θα περιορίσουν τον αριθμό των ανθρώπων που φτάνουν κάθε μέρα στα ευρωπαϊκά σύνορα αλλά και πρακτικές λύσεις για να συντονιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες που  βρίσκονται ήδη σε ένα από αυτά τα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την είσοδο του δήλωσε ότι η πρωτοβουλία της Κομισίον για αυτή την συνάντηση είναι θετική αλλά πρόσθεσε πως θα έπρεπε να είναι καλεσμένη και η Τουρκία ως “κρίσιμος συνέταιρος” ενώ τόνισε ότι αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με το κράτος εισόδου, την Τουρκία “ θα είναι δύσκολο να βρεθεί η λύση.” Ο ίδιος θέλησε να απαντήσει σε κριτικές για την ελληνική ολιγωρία στην αντιμετώπιση του προβλήματος λέγοντας ότι “ είμαστε μέσα στα χρονικά πλαίσια” καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργούν και τα 5 κέντρα καταγραφής ( hotspots) ενώ τώρα ήδη έχει ολοκληρωθεί αυτό της Λέσβου.

Το σχέδιο που έχουν κληθεί να συμφωνήσουν οι 11 ηγέτες σήμερα έχει δημιουργηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από προτροπή της Γερμανίδας Καγκελάριου Α. Μέρκελ. Ο σκοπός είναι να μειωθούν οι ροές των μεταναστών που περνάνε από έναν “ασφαλή διάδρομο” μέσα από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη  καταλήγοντας στην Αυστρία και την Γερμανία. Και αυτό ευελπιστούν να  γίνει με την αύξηση της  φύλαξης των συνόρων,  με την  σωστή καταγραφή των μεταναστών και περιορισμός της μεταφορά τους από την μία χώρα στην άλλη μέσω λεωφορείων και τρένων χωρίς την έγκριση των εμπλεκόμενων χωρών.

“ Εξαιρετικές περίοδοι απαιτούν εξαιρετικά μέτρα” είπε η κ. Μέρκελ καθώς προσερχόταν στην συνάντηση μία φράση που χρησιμοποιούσε συχνά και κατά την διάρκεια της ελληνικής κρίσης το περασμένο καλοκαίρι. Η Γερμανία που είναι η βασική χώρα προορισμού των μεταναστών έχει ήδη περάσει από την Βουλή της μία σειρά από μέτρα όπως την επιτάχυνση της διαδικασίας απελάσεως στους μετανάστες που δεν προκρίνονται για άσυλο.

Ιδιαίτερα δραματική ήταν η έκκληση του Σλοβένου Πρωθυπουργού, Μίρο Τσεράρ, ο οποίος δήλωσε κατά την είσοδο του ότι αν δεν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα, “η ΕΕ θα αρχίσει να διαλύεται” και συγκεκριμένα η Σλοβενία, μια μικρή χώρα 2 εκατομμυρίων είχε τις περασμένες μέρες εισροή 60.000 μεταναστών. “ Δεν θα αντέξουμε τις επόμενες εβδομάδες αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.” Ενώ για την περίπτωση της Ελλάδας  τόνισε την ανάγκη αποστολής μέσω  Frontex  επιπλέον ανθρωπίνου δυναμικού.

Για τον Κροάτη Πρωθυπουργό Ζόραν Μιλανόβιτς πριν ακόμα ξεκινήσει η συνάντηση την αποκάλεσε “ επιφανειακή και μη ρεαλιστική.”

Στην συνάντηση αυτή των 11 κρατών μελών συμμετέχουν και η Αλβανία, η Σερβία, η ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβενία Αυστρία, Ελλάδα και Γερμανία. Μαζί τους και ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες ( UNHCR), o επικεφαλής της FRONTEX αλλά και του Ευρωπαϊκού Ασύλου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή