Αθηναϊκό street food

5' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωτογραφίες: Κατερίνα Καμπίτη.

Αποκλείεται να σου συμβεί πλέον στο κέντρο της Αθήνας να μείνεις νηστικός. Εκτός από τα δεκάδες μπαράκια και καφέ που γεμίζουν κόσμο, το ιστορικό κέντρο έχει πλέον πληθώρα επιλογών αυτού που συνηθίσαμε να λέμε street food. Και τώρα, δεν μιλάμε μόνο για σουβλάκια, μπέργκερ και τυρόπιτες, αλλά για μια ποικιλία γεύσεων που παραπέμπει σε μια κουλτούρα «φαγητού δρόμου» όπως σε άλλες πρωτεύουσες. Η οικονομική κρίση αλλά και η παρόμοια τάση που υπάρχει εδώ και χρόνια στο εξωτερικό έχουν δημιουργήσει ένα ανάλογο φαινόμενο πλέον και στην Αθήνα. Νέοι επιχειρηματίες αλλά και παλιοί εστιάτορες στρέφονται σε μια ποιοτική μεν, αλλά φθηνότερη κουζίνα δρόμου, που ξέρουν ότι δεν θα χάσει ποτέ την πελατεία της, όσο δύσκολο κι αν είναι το οικονομικό περιβάλλον. Ακόμη και γνωστοί σεφ βάζουν στα μενού τους πινελιές με άρωμα street food και σχεδιάζουν να μπουν σε μια τέτοια αγορά.

Αυτό, άλλωστε, είναι και το χαρακτηριστικό της νέας πιάτσας που δημιουργείται στο ιστορικό κέντρο. Οτι μπαίνουν όλο και περισσότερες νέες επιχειρήσεις με γρήγορο μεν, αλλά όχι πρόχειρο, γενικά φθηνό -σίγουρα με καλό value for money- φαγητό σε μικρά καταστήματα, τα οποία ανοίγουν νέοι άνθρωποι χωρίς να φοβούνται το ρίσκο. Περισσότερα από 20 «στριτφουντάδικα» όλων των ειδών μπορεί κανείς να βρει πλέον στο τρίγωνο μεταξύ Πραξιτέλους, Περικλέους και Κολοκοτρώνη. Από τα σάντουιτς του Metropolis στη Βουλής μέχρι τα φαλάφελ της Αιόλου, την ποικιλία του Just Made, τα εξαιρετικά μπέργκερ του Food Street στην Καλαμιώτου και τα fish ’n’ chips στη Χρυσοσπηλιωτίσσης, το ιστορικό τρίγωνο γίνεται «μέκκα» των γεύσεων. Το «Κ» βρέθηκε σε τρία από τα πιο καινούργια μαγαζιά της περιοχής, με διαφορετικές γεύσεις το καθένα, που «ταΐζουν» κάθε μέρα όσους βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Καυτή πατάτα

Ο Αγγελος Σαλπέας, ενώ έλειπε για χρόνια εκτός Ελλάδος, αποφάσισε πριν από εννέα μήνες να επιστρέψει και να ανοίξει εδώ μια δουλειά. Δύο χρόνια στην Αγγλία και έξι στην Κωνσταντινούπολη, όπου τον πήγε ο έρωτας (η γυναίκα του, με την οποία έχουν πια και ένα παιδί), δούλευε το προϊόν που αποφάσισε να φέρει εδώ. Τη γεμιστή πατάτα, αυτό που στην Ελλάδα ξέραμε από τις οφτές πατάτες στο τζάκι. «Είχα την ελπίδα ότι είχαν φτιάξει τα πράγματα εδώ», λέει. «Θέλαμε να γυρίσουμε και είπαμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας. Αυτό που συναντήσαμε ήταν απίστευτη γραφειοκρατία. Επτά μήνες μάς καθυστέρησε, αλλά τα καταφέραμε».

Για εκείνους, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να γνωρίσει ο κόσμος το προϊόν τους. «Ολοι περνούν και νομίζουν ότι πουλάμε τηγανητές πατάτες. Για μας το στοίχημα είναι να τους συστήσουμε την πατάτα αυτή. Και μέχρι τώρα τα πράγματα πάνε καλά. Με πολλή προσωπική εργασία και κόπο, αλλά χαλάλι».

Η δυσκολία είναι στη διαδικασία παρασκευής. Οι πατάτες φουρνίζονται για μία ώρα και 10΄, πρέπει να μείνουν στη στόφα άλλα 20΄ και μετά να μπει η βάση, που είναι βούτυρο και τυρί. Το μυστικό είναι ο χρόνος στη στόφα, όπου η πατάτα βγάζει τους υδρατμούς της, γίνεται μαλακιά και γλυκίζει. Επειτα οι συνδυασμοί των (χειροποίητων) υλικών είναι πολλοί. «Εχουμε συνεχή παραγωγή, χρειάζεται σωστός προγραμματισμός ώστε να εξυπηρετείς τον κόσμο, αλλά να μη σου μένουν πατάτες».

Οι πατάτες είναι ποικιλίας Spunta και ζυγίζουν πάνω από 500 γραμμάρια η καθεμία. Ο πελάτης μπορεί να διαλέξει υλικά, υπάρχει όμως κι ένας κατάλογος με συνταγές-προτάσεις που διευκολύνει τους αρχάριους. Τα υλικά; Από κοτόπουλο, λουκάνικο και μπέικον μέχρι όλα τα είδη λαχανικών, πικάντικες σάλτσες και σαλάτες, όπως μανιταρο-ζαμπονοσαλάτα, παντζαροσαλάτα, κόλσλο, ρωσική. Οι τιμές από 3 έως 5,5 ευρώ – λογικές, αν σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για 700 – 800 γραμμάρια καθαρό φαγητό. «Το κέντρο έχει ξαναζωντανέψει, ο κόσμος είναι όλων των ηλικιών, εισοδημάτων, κουλτούρας και εθνικότητας και τα street food της γειτονιάς καλύπτουν όλα τα γούστα!»

info

Κολοκοτρώνη 37 Τ 211-40.83.576

Ανοικτά: 7 π.μ.-1 π.μ. τις καθημερινές και 7 π.μ.-4.30 π.μ. Παρασκευή-Σάββατο

Big Mouth

Ο Κώστας και ο Νίκος Ισταυρίογλου δεν είχαν σχέση με την εστίαση μέχρι πριν από ένα μήνα περίπου, όταν άνοιξαν το Big Mouth στην Πραξιτέλους. Ο Κώστας συνήθιζε να μαγειρεύει εδώ και χρόνια για τους φίλους του με πολύ μεράκι, από γαλλική, ιταλική, κινέζικη, ελληνική μέχρι και πολίτικη κουζίνα. Το έκανε τόσο καλά, που όλοι του έλεγαν «γιατί δεν ασχολείσαι επαγγελματικά»; Και το αποφάσισε. Τα δύο αδέρφια πούλησαν την επιχείρηση χάρτου που είχε ξεκινήσει ο πατέρας τους και έκαναν το χόμπι επάγγελμα. Γιατί σάντουιτς; «Κι εμείς τρώγαμε πάντα έξω, λόγω της δουλειάς», μου λέει ο Κώστας. «Τα σάντουιτς είναι μια πιο υγιεινή επιλογή, αλλά δεν βρίσκαμε ποτέ κάτι που να μας αρέσει. Η ιδέα ήταν να έχουμε ψωμί φρέσκο, υψηλής ποιότητας, που θα βάζουμε στο γκριλ με λάδι και θα το γεμίζουμε με φρέσκα υλικά».

Δεν τους φόβισε το να αφήσουν την επιχείρησή τους: «Ετσι είμαστε εμείς. Οταν μας μπει κάτι, το κάνουμε. Δεν την παντρευόμαστε τη δουλειά». Και μόλις ένα μήνα μετά το ξεκίνημά τους, δεν το μετάνιωσαν. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, δεν περιμέναμε τόσο πολύ κόσμο από την αρχή. Τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Ξυπνάω το πρωί και διαλέγω τα λαχανικά και τα υλικά μου. Ερχόμαστε ώρες πριν και κάνουμε την προετοιμασία, πλάθουμε κιμάδες, μαρινάρουμε κοτόπουλα, κόβουμε κρεμμύδια και στις 11 ανοίγουμε». Προς το παρόν, τα κάνουν όλα οι δυο τους, με μια βοήθεια από τις γυναίκες τους και πολλή υποστήριξη, τρέξιμο και δουλειά από τους φίλους. 

Τώρα «ταΐζουν» τη γύρω περιοχή με νοστιμότατα σάντουιτς, από italiano (με χειροποίητα κεφτεδάκια με σάλτσα, πίκλες και κρεμμύδι) μέχρι το αγαπημένο μου BLT (με μπέικον, ντομάτα, μαρούλι, αβοκάντο και τη χειροποίητη σάλτσα garlinese). Η ποικιλία μεγάλη: με μαριναρισμένο κοτόπουλο, με παστουρμά και αυγό, με παστράμι, με σολομό ή τόνο. «Σε ένα μήνα έχω χάσει 10 κιλά», λέει ο Κώστας, «αλλά χαλάλι. Είναι ωραίο να κουράζεσαι για κάτι που αγαπάς».

info

Πραξιτέλους 20 Τ 210-32.50.449 Ανοικτά: 11 π.μ.-9 μ.μ. Κυριακή κλειστά

Etnico

Ηταν αρχές Ιουνίου όταν μπήκε στη ζωή μας η τσιμιτσάνγκα. Κάποιοι την ήξεραν ήδη – ειδικά οι θαμώνες των Altamira, των πρώτων πολυεθνικών εστιατορίων της Αθήνας που είχαν ανοίξει πριν από 21 χρόνια στο Μαρούσι και στο Κολωνάκι. Βλέπετε, οι τρεις ιδιοκτήτες τους αποφάσισαν φέτος να προσαρμοστούν στην εποχή και να ανοίξουν τη street food εκδοχή των εστιατορίων τους, πού αλλού; Στην Κολοκοτρώνη. Ο ένας εξ αυτών, ο Νίκος Τσαμπουνάρης, λέει πως, αν και έπεσαν στη χειρότερη χρονική συγκυρία, ο κόσμος ανταποκρίθηκε. Γιατί βρήκε μια γρήγορη και low budget εκδοχή αγαπημένων γεύσεων, με την ποιότητα να παραμένει υψηλή.

Τι είναι, όμως, τελικά η τσιμιτσάνγκα; Μία από τις πολλές συνταγές μεξικάνικης κουζίνας του καταστήματος, που διαθέτει και πιάτα από την Ινδία και τις αραβικές χώρες. Μπορείτε να βρείτε από μεξικάνικα μπουρίτος μέχρι αραβικά φαλάφελ, από λατινοαμερικανικές κεσαντίγιας μέχρι ινδικές σαμόσες, φθηνά κοκτέιλ αλλά και γλυκά.

«Με την Altamira είμαστε δεμένοι συναισθηματικά, αλλά το καινούργιο “παιδί” μάς έχει ανανεώσει. Ο κόσμος είναι περισσότερος, υπάρχει θετική ενέργεια, είναι μια ζωντανή γειτονιά που την έχουμε αγαπήσει». Και τους έχει αγαπήσει, θα προσθέσω. Εδώ θα βρείτε τους περισσότερους εργαζομένους των μπαρ της περιοχής να τρώνε, ο κύριος Νίκος ξέρει τους περισσότερους πελάτες, ενώ οι υπάλληλοι -όλοι νέα παιδιά, μετανάστες δεύτερης γενιάς που έχουν καταγωγή από τις χώρες των οποίων οι κουζίνες φιλοξενούνται στο Etnico- είναι ευγενέστατοι και εξυπηρετικοί. «Γνωρίζουμε τους πελάτες, αποκτάμε σχέση με τη γειτονιά. Είμαστε πολλές ώρες εδώ και θέλουμε κι εμείς να περνάμε καλά».

info

Κολοκοτρώνη 22 και Χαβρίου Τ 211-41.13.880 Ανοικτά: 11 π.μ.-4.30 π.μ. τις καθημερινές και έως τα ξημερώματα Παρασκευή-Σάββατο.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή