Νέα αιματοχυσία στην Τουρκία με εννέα νεκρούς

Νέα αιματοχυσία στην Τουρκία με εννέα νεκρούς

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο Τούρκοι αστυνομικοί και επτά πολίτες, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος, σκοτώθηκαν χθες τα χαράματα ύστερα από σφοδρή ανταλλαγή πυρών στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Η νέα αιματοχυσία ήρθε να φορτίσει ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα, μόλις έξι ημέρες πριν από τις πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, οι οποίες είναι πιθανό να κρίνουν το μέλλον του Ταγίπ Ερντογάν και του επί 13 χρόνια κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Ειδικές μονάδες της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας επέδραμαν τις πρώτες πρωινές ώρες στη συνοικία Καγιαπινάρ του Ντιγιάρμπακιρ, πραγματοποιώντας έρευνες σε σπίτια όπου υπήρχαν πληροφορίες ότι ήταν καταφύγιο τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Οι δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν εξερράγησαν εκρηκτικοί μηχανισμοί, με τους οποίους οι ύποπτοι είχαν παγιδεύσει τα κρησφύγετά τους. Αλλοι πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις, ενώ συνελήφθησαν 12 ύποπτοι.

«Ενας σημαντικός πυρήνας του Ισλαμικού Κράτους εξοντώθηκε. Συνεχίζονται οι προσπάθειες των αρχών να εξακριβωθεί η ταυτότητα των τζιχαντιστών και οι διασυνδέσεις τους με άλλες πόλεις» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς.

Το Ντιγιάρμπακιρ κατοικείται στην πλειοψηφία του από άτομα κουρδικής καταγωγής. Στις παραμονές των εκλογών της 7ης Ιουνίου, φονική τρομοκρατική επίθεση, η οποία αποδόθηκε στο Ισλαμικό Κράτος, έπληξε την προεκλογική συγκέντρωση του φιλοκουρδικού αριστερού κόμματος HDP, το οποίο αναδείχθηκε τρίτη δύναμη σε πανεθνική κλίμακα με το 13% των ψήφων. Οι διωκτικές αρχές εντατικοποίησαν τις έρευνες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, μετά την πρόσφατη διπλή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον πορείας ειρήνης του HDP και άλλων προοδευτικών οργανώσεων στην Αγκυρα. Ηταν η πλέον πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια στην ιστορία του τουρκικού κράτους, με 102 νεκρούς.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνδράμει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ενδεχομένως και με το ΑΚΡ, εάν δεν προκύψει αυτοδυναμία στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Ηγέτης του κεμαλικού κόμματος CHP, ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι ήταν εκείνος που σαμποτάρισε τον σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού» μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, γιατί κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ματαίωση των προσδοκιών του για αναθεώρηση του συντάγματος και θέσπιση ισχυρά προεδρικού συστήματος. Οσο για τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι «δεν έχει δική του ανεξάρτητη βούληση, καθώς τον χειραγωγεί ο Ερντογάν».

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, το ΑΚΡ συγκέντρωσε το 40,9% των ψήφων έναντι 25% του CHP. Σχεδόν στο σύνολό τους οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν παρόμοια αποτελέσματα στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, δίνοντας πολύ λίγες πιθανότητες στο ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του ΑΚΡ. Οπως και τον Ιούνιο, σε αποφασιστικό παράγοντα αναδεικνύεται το φιλοκουρδικό κόμμα ΑΚΡ του Σελαχατίν Ντεμιρτάς: εάν καταφέρει, όπως τον Ιούνιο, να ξεπεράσει το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης (10%), οι ελπίδες του ΑΚΡ για αυτοδυναμία πρακτικά εκμηδενίζονται.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα ειρωνικά σχόλια για την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να καθυστερήσει την αλλαγή ώρας στην Τουρκία για δύο εβδομάδες, ώστε οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου να διεξαχθούν με μεγαλύτερης διάρκειας ημέρα. «Εχουμε ειδική ώρα, ώρα… “Ερντογάν"» ήταν το ανέκδοτο της ημέρας. Στο Twitter, η σήμανση #ssatkac, που σημαίνει «τι ώρα είναι;», κάνει θραύση, αντικατοπτρίζοντας τη γενική σύγχυση: οι υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα εφοδιασμένα με αυτόματα ρολόγια, αψήφισαν το «φιρμάνι» του Ερντογάν, ευθυγραμμιζόμενα με τις υπόλοιπες χώρες της ίδιας ζώνης, με αποτέλεσμα η Τουρκία να χαρακτηρίζεται από… δυαρχία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ρολόγια της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή