Συμφωνία κοινής γραμμής έναντι Τουρκίας

Συμφωνία κοινής γραμμής έναντι Τουρκίας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σειρά συμφωνιών αλλά και εκκρεμοτήτων επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα από τη Λευκωσία ο κ. Ν. Κοτζιάς. Επειτα από τις τριήμερες επαφές που είχε με την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα: Πρώτον, ως προς καθαυτό το κυπριακό ζήτημα, οι δύο πλευρές προχώρησαν σε ουσιαστικές, σε βάθος συζητήσεις, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία ως προς τη στάση που θα πρέπει να τηρηθεί έναντι της Τουρκίας τόσο ως προς τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Ε.Ε., όσο και ως προς την ανάγκη να επανεξετασθούν ορισμένα δεδομένα. Επί τούτου τονίζεται η πάγια άποψη του κ. Κοτζιά για το καθεστώς των εγγυήσεων, τις οποίες ο υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ξεπερασμένες.

Δεύτερον, στη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, επιβεβαιώθηκε ο σχεδόν παγιωμένος προσανατολισμός της Αθήνας και της Λευκωσίας στις συνέργειες με τρίτα κράτη στη Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό, υφίστανται ήδη οι δύο τριμερείς με Ισραήλ και Αίγυπτο (αναζητούνται ημερομηνίες για την επανάληψη των σχετικών συνόδων), ενώ χθες επιβεβαιώθηκε η προώθηση μιας τέτοιας σχέσης και με την Ιορδανία. Η συγκεκριμένη αραβική μοναρχία αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα και την Κύπρο, αφενός ως χώρα με πολιτική σταθερότητα που βρίσκεται σε μια συνολικά αποσταθεροποιημένη περιοχή, αφετέρου, λόγω του προσφυγικού, καθώς στην Ιορδανία υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1,5 εκατ. Σύροι πρόσφυγες. Τρίτον, συζητήθηκαν σε βάθος και οι εξελίξεις στο ενεργειακό επίπεδο, αν και δημοσίως δεν έγιναν κάποιες αναφορές.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα σήμερα, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Φρ. Βάλτερ Στάινμαγιερ, τον οποίο θα υποδεχθεί και ο κ. Αλ. Τσίπρας. Η επίσκεψη του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έχει σε σημαντικό βαθμό ως αντικείμενο το προσφυγικό. Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί και την αφορμή για την έκτακτη και μη προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Ζιγιάρτο, την Παρασκευή, στην Αθήνα. Ως γνωστόν, η Ουγγαρία αποτελεί μία από τις χώρες με την πιο «σκληρή» γραμμή έναντι της Αθήνας για το ζήτημα του χειρισμού των προσφυγικών ροών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή