Π. Παυλόπουλος: «Τα μεγάλα ιδανικά, όταν έχουν συνεπείς μαχητές, δεν πέφτουν»

Π. Παυλόπουλος: «Τα μεγάλα ιδανικά, όταν έχουν συνεπείς μαχητές, δεν πέφτουν»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το οχυρό του Ρούπελ και η ιστορία του μας διδάσκει ότι τα μεγάλα ιδανικά, όταν έχουν συνεπείς και αποφασισμένους υποστηρικτές και μαχητές, δεν πέφτουν», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που επέλεξε μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη να επισκεφθεί τόπους με ιδιαίτερο συμβολισμό. Πριν από την κατάθεση στεφάνου και την επιθεώρηση στρατιωτικού αγήματος, παρουσία του υπουργού Αμυνας, στο ιστορικό οχυρό στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, ο κ. Παυλόπουλος είχε επισκεφθεί το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης. Αφού ξεναγήθηκε στους χώρους και ενημερώθηκε για τις δράσεις του Χωριού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το χαρακτήρισε «εστία ελπίδας». Στους δε νεαρούς κατοίκους του Χωριού συνέστησε να «διαβάζουν». Η ημέρα του Προέδρου στη Βόρεια Ελλάδα ολοκληρώθηκε στο ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σερρών, όπου οι μοναχές τού είχαν ετοιμάσει υποδοχή με ξενάγηση και γεύμα.

Στο μεταξύ, η συμπρωτεύουσα, όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, είχε την τιμητική της. Το τριήμερο εκδηλώσεων για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, του πολιούχου της πόλης, Αγίου Δημητρίου, αλλά και της επετείου του ΟΧΙ ίσως αποτελεί ρουτίνα για τους μεγαλύτερους, για τους νεαρούς όμως μαθητές είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για μίνι διακοπές και βόλτες στην ηλιόλουστη ακόμα πόλη. Οι εορτασμοί ξεκίνησαν ήδη από την Κυριακή με τη λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Ελεούσας και εκείνης του Αγίου Δημητρίου. Συνεχίστηκε με τις Φιλαρμονικές που διήλθαν τις λεωφόρους και τις κεντρικές οδούς της πόλης παιανίζοντας θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια. Επιστέγασμα, όμως, ήταν η μαθητική παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου, στην οδό Τσιμισκή. Το ζήτημα της περιβολής των επισήμων φαίνεται να προβληματίζει τον Γιάννη Μπουτάρη, που εμφανίστηκε στην παρέλαση με γραβάτα, ενώ ο γιος του ανέβασε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία του δημάρχου με… φουστανέλα.

Σε αντίθεση με περασμένες χρονιές, φέτος η μοναδική πτυχή διαμαρτυρίας ήταν ένα πανό για τον φράχτη στον Εβρο. «Στο φράχτη του Εβρου, στον πάτο του Αιγαίου, χτίζεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαίου» είχαν γράψει διαμαρτυρόμενοι, καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία της 31ης Οκτωβρίου στον Εβρο και προσθέτοντας μια νότα επικαιρότητας στο εορταστικό κλίμα. «Οφείλουμε να αντιστεκόμαστε στον νεοναζιστικό λόγο που ακούγεται όλο και συχνότερα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης» ανέφερε στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, που υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πλέον η δικαιολογία της άγνοιας. «Ο λόγος του ακραίου εθνικισμού, του μίσους και του ρατσισμού έχει πλέον αποδειχθεί ιστορικά ότι σέρνει το ανθρώπινο γένος σε αδιανόητη βαρβαρότητα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή