Ενας εγκέφαλος για δύο κυκλώματα κακοποιών

Ενας εγκέφαλος για δύο κυκλώματα κακοποιών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας 38χρονος ομογενής από την Αρμενία, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία, διώκεται ως επικεφαλής κυκλώματος που εκβίαζε καταστηματάρχες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική και εισήγε ναρκωτικά στις φυλακές Τρικάλων. Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται δύο ακόμα κρατούμενοι των φυλακών Τρικάλων, ομογενείς από το Ουζμπεκιστάν καθώς και ένας αστυφύλακας της υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκης. Ο τελευταίος τροφοδοτούσε με χασίς κρατούμενους που μετάγονταν στις φυλακές Τρικάλων, προκειμένου με τη σειρά τους αυτοί να παραδίδουν τα ναρκωτικά στον 38χρονο «εγκέφαλο» του κυκλώματος. Σε έρευνα που έγινε στις εγκαταστάσεις της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν τέσσερις νάιλον συσκευασίες με 24 γραμμάρια χασίς.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο έγκλειστος ομογενής διακινούσε τα ναρκωτικά κυρίως για να εξασφαλίζει τον σεβασμό των συγκρατούμενων του στη φυλακή και δευτερευόντως για να αποκομίζει κέρδη. Εξάλλου, χάρη στη βοήθεια συνεργών του εκβίαζε καταστηματάρχες στους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής αφαιρώντας τους χρήματα για «προστασία». Από την έρευνα προέκυψε ότι η σπείρα είχε υπό τον έλεγχό της 20 Ιντερνετ καφέ που φιλοξενούσαν παράνομα τυχερά παιχνίδια («φρουτάκια»), αφαιρώντας από τους ιδιοκτήτες τους ποσά από 250 έως 1.000 ευρώ τον μήνα.

Η έρευνα για τη δράση του κυκλώματος ξεκίνησε στις αρχές του έτους, ύστερα από πληροφορίες που αφορούσαν τη δράση του 38χρονου. Για συμμετοχή στη σπείρα κατηγορούνται συνολικά 19 άτομα. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου στις φυλακές Τρικάλων και τα σπίτια των κατηγορουμένων βρέθηκαν 2 πιστόλια, ναρκωτικά χάπια, μια συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, ένα ρόπαλο, μια σιδερογροθιά και 68 κινητά τηλέφωνα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα μέλη της σπείρας για να εξασφαλίζουν ασφάλεια στις επικοινωνίες τους μιλούσαν είτε μέσω Skype, είτε με κινητά τηλέφωνα καταχωρισμένα σε ονόματα αλλοδαπών (ghost phones). Από τις συνομιλίες πάντως που κατέγραψε η ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι τα μέλη της σπείρας αποκαλούσαν «κονιάκ» τα πολεμικά τυφέκια καλάσνικοφ, «λεμόνια» τις συσκευασίες ναρκωτικών, «μπλουζάκια» τα φιξάκια κοκαΐνης και «βάψιμο» τις σωματικές βλάβες από μπράβους που αμείβονταν για την επίλυση διαφορών.

Διακίνηση μεταναστών

Επιπλέον, από την άρση απορρήτου στα κινητά τους τηλέφωνα αποκαλύφθηκε και η δράση υπο-ομάδας που ειδικευόταν στη διακίνηση παράτυπων μεταναστών από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια. Κεντρικό ρόλο σ’ αυτή διαδραμάτιζε 37χρονος Αλβανός που συμμετείχε σε εκβιασμούς καταστηματαρχών αλλά ταυτόχρονα προωθούσε μετανάστες στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο. Το δουλεμπορικό κύκλωμα ήταν «ενεργό» τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2015 και στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την εξάρθρωσή του φέρεται να μετείχε στη διακίνηση 500 περίπου παράτυπων μεταναστών. Σύμφωνα μάλιστα με την ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη του αποκόμισαν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών κέρδη περίπου 350.000 ευρώ. Ενδεικτικά, προέκυψε ότι την 6η Ιουνίου οι δουλέμποροι χρησιμοποιώντας δύο Ι.Χ. μετέφεραν από τη Θεσσαλονίκη σε αφύλακτο σημείο των συνόρων με τα Σκόπια, 45 μετανάστες. Για την «υπηρεσία» που παρείχαν εισέπραξαν από κάθε διακινούμενο 600 ευρώ ήτοι συνολικό ποσό 27.000 ευρώ.

Χθες ανακοινώθηκε ότι κεντρικό ρόλο στη δράση της σπείρας είχαν εκτός του 37χρονου Αλβανού, ένας 42χρονος ομοεθνής του και ένας 25χρονος Σύρος. Σε έρευνες στα σπίτια τους βρέθηκαν 28 κινητά, 7.500 ευρώ σε μετρητά και δύο ημερολόγια με σημειώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή