Διπλό μήνυμα από Σταϊνμάγερ

Διπλό μήνυμα από Σταϊνμάγερ

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πραγματική πίεση την οποία υφίστανται αμφότερες Γερμανία και Ελλάδα από την κλιμάκωση του προσφυγικού φαινομένου αναδείχθηκε χθες πίσω από τις κλειστές πόρτες των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Σταϊνμάγερ υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις που χρησιμοποίησε, προκειμένου να περιγράψει την άποψή του για το προσφυγικό, αλλά και τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθήσει η Αθήνα, φάνηκε σαφώς ότι το Βερολίνο ανησυχεί για τις αντοχές της Ελλάδας στην παρούσα φάση. «Οταν μιλάμε για χρηματοοικονομικά θέματα, έχουμε κατά νου και την επόμενη επιβάρυνση, δηλαδή τα κύματα των προσφύγων», δήλωσε χθες ο κ. Σταϊνμάγερ, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα επισήμανε ότι επιθυμεί την τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ε.Ε. και Ελλάδος. Στην άμεση σύνδεση μεταξύ προσφυγικού και πτυχών όσων έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους προχώρησε ο κ. Ν. Κοτζιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στους πλειστηριασμούς, ζητώντας από τους δανειστές να αναλογιστούν ποιον πολιτικό αντίκτυπο θα είχε η εικόνα ενός κράτους που κτίζει κατοικίες για 50.000 πρόσφυγες την ίδια ώρα που διώχνει από το σπίτι τους ανθρώπους οι οποίοι αδυνατούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους.

Νωρίς το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Αλ. Τσίπρας έθεσε στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας το προσφυγικό, την οικονομική κρίση και περιφερειακά ζητήματα. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας ζήτησε στήριξη από την Ευρώπη και περιέγραψε το προσφυγικό ως πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας στη διαχείρισή του. Χαρακτήρισε ως «πρώτη προτεραιότητα» τη συνεννόηση με την Τουρκία, «ώστε να μεταφερθεί εκεί το βάρος της διαχείρισης του ζητήματος». Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συμφωνία του Ιουλίου, επανέλαβε τη δέσμευσή του για υλοποίηση, ωστόσο μίλησε για ανοικτά θέματα και, κατά κύριο λόγο, στα «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας συνέδεσε τα «κόκκινα» δάνεια με τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και της κοινωνικής συνοχής. Οι πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ακόμη ότι ο κ. Σταϊνμάγερ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ενώ συμφώνησε ότι πρέπει να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας (ο οποίος χθες το βράδυ αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιά) στις κοινές δηλώσεις του με τον κ. Κοτζιά τάχθηκε υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό, ένα πρόβλημα που, όπως είπε, ξεπερνά τα κράτη-μέλη που εμμένουν στα εθνικά συμφέροντά τους. «Δεν μπορούμε να μεταθέτουμε τις ευθύνες ο ένας στον άλλον», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάγερ και ως μια πρώτη κίνηση ομογενοποίησης των προδιαγραφών και των κανόνων προανήγγειλε την πρωτοβουλία για συγκρότηση Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης των Συνόρων. Ο κ. Κοτζιάς, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην πάγια ελληνική γραμμή περί λύσης του προσφυγικού φαινομένου στην πηγή, ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο. Είπε ενδεικτικά ότι το θέμα ουδέποτε τέθηκε επισήμως, ενώ προειδοποίησε πως το προσφυγικό «δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο καταπάτησης κυριαρχίας». Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο σημαντικό κόστος το οποίο καλείται να καλύψει η Ελλάδα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προσφυγικού. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ποσό που πρέπει να δαπανήσει η Ελλάδα για να πραγματοποιήσει ό,τι της αναλογεί σε σχέση με το προσφυγικό είναι πενταπλάσιο από εκείνο που καλείται να εξοικονομήσει από την περικοπή των συντάξεων.

Ενημέρωση για τα εθνικά θέματα ζητούν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Την άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Αμυνας, προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στη σκιά και των τραγικών εξελίξεων όσον αφορά το προσφυγικό, ζητούν με επιστολές τους δώδεκα βουλευτές της Ν.Δ., τρεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και δύο βουλευτές του Ποταμιού. «Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στις σχέσεις με την Τουρκία, η πορεία των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, η κατάσταση έντονης ρευστότητας στην Τουρκία, η παρατεταμένη εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο», τονίζουν στην επιστολή τους οι «γαλάζιοι» Γ. Κουμουτσάκος, Σ. Αναστασιάδης, Σοφία Βούλτεψη, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Καραγκούνης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Ι. Κεφαλογιάννης, Ντόρα Μπακογιάννη, Ν. Παναγιωτόπουλος, Ι. Πλακιωτάκης, Κ. Τασούλας και Κ. Τσιάρας. Καταλήγουν ότι «πρέπει να υπάρξει από την κυβέρνηση επίσημη, ουσιαστική και σφαιρική ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων». Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη οι κ. Α. Λοβέρδος, Θ. Θεοχαρόπουλος και Οδ. Κωνσταντινόπουλος ζητούν άμεση ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών, τον οποίο κατηγορούν για «την απαράδεκτη επιστολή του προς τα κόμματα για την ΠΓΔΜ». Από το Ποτάμι οι κ. Σπ. Δανέλλης και Σπ. Λυκούδης σημειώνουν: «Δυστυχώς, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο υπουργός Εξωτερικών έχουν ενημερώσει επαρκώς τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων, όπως επιβάλλεται για θέματα εθνικής σημασίας». Οι επιστολές έχουν αποδέκτη τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής Κ. Δουζίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή