Θολό τοπίο στο προσφυγικό

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σχεδιασμός των κυβερνητικών ενεργειών για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, υπό το φως των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της Ε.Ε. αλλά και στη βαριά σκιά της συνεχιζόμενης τραγωδίας με τις απώλειες ανθρώπινων υπάρξεων στα ναυάγια του Αιγαίου, αποτέλεσε το αντικείμενο ενημέρωσης της εθνικής αντιπροσωπείας από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα χθες, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου.

Στο επίκεντρο της έντονης συζήτησης που αναπτύχθηκε στην Ολομέλεια βρέθηκε το ζήτημα της δημιουργίας κέντρων υποδοχής στα νησιά και σύντομης διάρκειας παραμονής στην ηπειρωτική χώρα για τους πρόσφυγες. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, η συνολική χωρητικότητα στα κέντρα υποδοχής ανέρχεται σε οκτώ χιλιάδες πρόσφυγες, με παραμονή σε αυτά τρεις ημέρες για την καταγραφή τους, ενώ στα κέντρα φιλοξενίας που σχεδιάζονται για την Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα θα ανέρχεται σε είκοσι χιλιάδες, με ανώτατο χρονικό όριο παραμονής σε αυτά, πριν από τη μετεγκατάσταση σε ευρωπαϊκές χώρες, τους δύο μήνες. Ο ερωτών βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως δεν φαίνεται επιτεύξιμο να ολοκληρωθεί η δημιουργία τέτοιων κέντρων στο άμεσο μέλλον, υποστήριξε πως είναι ορατός ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες, καθώς, όπως είπε, βάσει της υπογραφείσας συμφωνίας προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης είναι να έχει ολοκληρωθεί σύντομα και αποτελεσματικά η κατασκευή δομών υποδοχής και φιλοξενίας. «Αναλάβατε βαριές δεσμεύσεις με θολά ή και καθόλου αντισταθμίσματα», είπε ο κ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος και στην προοπτική φιλοξενίας μελλοντικά επιπλέον είκοσι χιλιάδων, μέσω προγράμματος «επιδοτούμενου ενοικίου». Ο ερωτών βουλευτής επανέλαβε πολλές φορές κατά την τοποθέτησή του το ζήτημα των αντισταθμισμάτων, μνημονεύοντας και τα όσα φαίνεται να λαμβάνει από την Ε.Ε. η Τουρκία, διαπραγματευόμενη ιδιαίτερα με τη Γερμανία και την κυρία Μέρκελ.

«Μας κατηγορείτε που δεν μπήκαμε στο παζάρι όπως η Τουρκία, που θέλησε να πάρει κάποια δισεκατομμύρια ώστε να κάνει αυτό που οφείλει: να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να φυλάει τα σύνορα. Πόσο κοστολογείτε μια ανθρώπινη ζωή, ένα πιάτο φαγητό, μια αγκαλιά, μια ζωή παιδιού; Απευθύνομαι σε όλους όσοι κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα. Δεν διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το ανθρώπινο καθήκον μας απέναντι σε αυτούς που πεθαίνουν στην αυλή μας. Μακριά από εμάς οι λογικές που κοστολογούν την ανθρωπιά. Η Ελλάδα διδάσκει το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης», απάντησε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε ανεβάζοντας τους τόνους, καθώς απέναντί του ο κ. Κουμουτσάκος είχε ήδη εμφανιστεί έντονα επικριτικός: «Τα κύματα ξεβράζουν στις ακτές μας όχι μόνο νεκρούς ανθρώπους, νεκρά παιδιά, αλλά ξεβράζουν στις ακτές μας τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σε άλλο σημείο ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «πρώτιστο καθήκον για την κυβέρνηση είναι να μην επιτρέψουμε να γίνει το Αιγαίο ένα απέραντο νεκροταφείο».

Σε ό,τι αφορά δε τον τουρκικό παράγοντα και τη στάση της χώρας μας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα διαδραματίσει «ρόλο συνδετικού κρίκου Ε.Ε. – Αγκυρας». Για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Εμείς και όχι η κυρία Μέρκελ είμαστε ο Ευρωπαίος γείτονας της Τουρκίας».

Συνεργασία με Εκκλησία και ΟΤΑ

Στην Εκκλησία και στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχεδιάζει να απευθυνθεί τις προσεχείς ημέρες η κυβέρνηση, με στόχο την καλύτερη οργάνωση της υποδοχής των μεγάλων προσφυγικών ροών που δέχεται η χώρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι να αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, καθώς ο αριθμός αφίξεων προσφύγων και μεταναστών αυξάνεται. Την ίδια στιγμή, η αποτελεσματική υποδοχή και φιλοξενία τους γίνεται όλο και πιο δύσκολη, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη λειτουργία πρόχειρων καταυλισμών, όπως τους καλοκαιρινούς μήνες, και έχει αυξηθεί η ανάγκη για στεγασμένους χώρους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση η συνεννόηση με την Εκκλησία και την Αυτοδιοίκηση εστιάζεται στην ενεργοποίηση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σημεία πρώτης εισόδου των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα. Να σημειωθεί ότι ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» ήδη συνδράμει πρόσφυγες και μετανάστες στη Χίο και τη Σάμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή