Αντιδράσεις Ορμπαν για την κατανομή των προσφύγων σε Ε.Ε.

Αντιδράσεις Ορμπαν για την κατανομή των προσφύγων σε Ε.Ε.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Το σύστημα δεσμευτικών ποσοστώσεων για την κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. συμφωνήθηκε χωρίς να γίνει σεβαστή η κοινή γνώμη. Αυτό κινδυνεύει να προκαλέσει «κρίση της Δημοκρατίας» στην Ευρώπη, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν.

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έχει κλείσει τα νότια σύνορα της χώρας κι επικαλείται απειλή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις χριστιανικές αξίες από την εισροή φέτος εκατοντάδων χιλιάδων -κυρίως μουσουλμάνων- προσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε.

Καθώς η Γερμανία προετοιμάζεται για να δεχθεί τους περισσότερους από το περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες μέχρι το τέλος του χρόνου, η επιμονή της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ για έναν μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης που θα προβλέπει δεσμευτικές ποσοστώσεις σε εθνικό επίπεδο έχει συναντήσει σφοδρή αντίσταση, κυρίως από τις μικρότερες και φτωχότερες ανατολικές χώρες -όπως η Ουγγαρία- των 28 μελών της Ε.Ε. «Ποιος εξουσιοδότησε τους ηγέτες της Ευρώπης ή κάποιους από τους ηγέτες της να ακολουθήσουν αυτού του είδους την πολιτική; Αυτή είναι μια δημοκρατική ήπειρος», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ουγγρικό δημόσιο ραδιόφωνο ο Ορμπαν.

«Πότε και ποιος ψήφισε υπέρ της υποδοχής εκατομμυρίων ανθρώπων, που εισήλθαν παράνομα, και της κατανομής τους μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε.; Αυτό που συμβαίνει στερείται δημοκρατικής βάσης». Ο Ορμπαν χαρακτήρισε το προτεινόμενο σύστημα ποσοστώσεων παράλογο, παράνομο και άδικο.

Η Ουγγαρία αρνήθηκε να δεχθεί πρόσφυγες που απελάθηκαν από τη Δυτική Ευρώπη, καθώς οι άνθρωποι αυτοί -οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από φτωχές, εμπόλεμες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής- εισήλθαν αρχικώς στην Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας. «Και τώρα… υπάρχει μια ακόμη μεγαλύτερη απειλή να γίνουν οι ποσοστώσεις μόνιμο νομικό μέτρο, με όσους εισέρχονται να κατανέμονται αυτόματα, και αυτό δεν το δεχόμαστε». Οταν ύψωσε τον φράκτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία και την Κροατία προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τις δυτικές χώρες της Ε.Ε., η Ουγγαρία υποστήριξε ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ζώνης Σένγκεν της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή