140 δολάρια η μέση ζημία ανά χρήστη Ιντερνετ που δέχθηκε κυβερνοεπίθεση

140 δολάρια η μέση ζημία ανά χρήστη Ιντερνετ που δέχθηκε κυβερνοεπίθεση

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνα της Kaspersky Lab και της B2B International αποκάλυψε ότι το 41% των Ευρωπαίων χρηστών του Διαδικτύου αντιμετώπισε επίθεση από κακόβουλο λογισμικό τους τελευταίους 12 μήνες. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις (78%) αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους χρήστες όσο και για τις συσκευές τους.

Οι επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού στράφηκαν πιο συχνά εναντίον υπολογιστών Windows, με το 83% των χρηστών υπολογιστών Windows να δηλώνει ότι είχε επηρεαστεί κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Ωστόσο, δεν έμειναν ανεπηρέαστοι ούτε οι χρήστες Android και Mac OS X, με το 13% και το 6% αντίστοιχα να αναφέρουν «μολύνσεις» στις συσκευές τους.

Το 10% των Ευρωπαίων χρηστών πιστεύει ότι η συσκευή του «μολύνθηκε» έπειτα από επίσκεψη σε μια ύποπτη ιστοσελίδα. Tο 5% ανέφερε ως αιτία της «μόλυνσης» τη χρήση USB δίσκου κάποιου τρίτου, το 6% ανέφερε μια άλλη «μολυσμένη» συσκευή, ενώ η εγκατάσταση κακόβουλης εφαρμογής που «μεταμφιέστηκε» σε νόμιμο πρόγραμμα αναφέρθηκε από το 7%. Επίσης, το 6% δήλωσε ότι οι συσκευές του «μολύνθηκαν» μετά το άνοιγμα ενός συνημμένου αρχείου σε email. Το μεγαλύτερο μέρος των Ευρωπαίων ερωτηθέντων (13%) δεν μπορούσε να εξηγήσει πως το κακόβουλο λογισμικό κατέληξε στη συσκευή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερις στις πέντε «μολύνσεις» προκάλεσαν προβλήματα στα θύματά τους. Τις περισσότερες φορές (32% των περιπτώσεων στην Ευρώπη), οι χρήστες παρατήρησαν τις επιδόσεις του υπολογιστή τους να επιβραδύνονται, το 28% των ερωτηθέντων ανέφερε εμπειρίες με ενοχλητικά διαφημιστικά μηνύματα (π.χ. το πρόγραμμα περιήγησης να ανακατευθυνθεί σε ανεπιθύμητες ιστοσελίδες), ενώ το 18% των Ευρωπαίων χρηστών του Διαδικτύου βρήκε στις συσκευές του προγράμματα που δεν είχαν εγκατασταθεί με την άδειά του. Συνολικά, περίπου ένας στους τρεις (28%) Ευρωπαίους αντιμετώπισε οικονομικές απώλειες ως αποτέλεσμα της «μόλυνσης» από κακόβουλο λογισμικό. Εκτός από τα λύτρα που χρειάστηκε να πληρώσουν στους εγκληματίες, τα θύματα ξόδεψαν χρήματα για την ανάκτηση συσκευής ή δεδομένων, αλλά και για λογισμικό εξουδετέρωσης των συνεπειών της «μόλυνσης», ενώ κάποιοι αναγκάστηκαν ακόμη και να αγοράσουν μια καινούργια συσκευή για να αντικαταστήσουν την παλιά. Σε περιπτώσεις οικονομικών απωλειών, το μέσο κόστος μιας επίθεσης ανήλθε στα 140 δολ. για τους Ευρωπαίους χρήστες.

Τα κόστη και οι δυσάρεστες συνέπειες από τη «μόλυνση» με κακόβουλο λογισμικό μπορούν να αποφευχθούν με λίγη σύνεση. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να τοποθετούμε μη ελεγμένα USB sticks σε μια συσκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή