Τραγωδία με 224 νεκρούς από πτώση ρωσικού Airbus στο Σινά

Τραγωδία με 224 νεκρούς από πτώση ρωσικού Airbus στο Σινά

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συντριβή ενός ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους τύπου Airbus στην περιοχή του Σινά επιβεβαίωσε περίπου στις 10 το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου. Το Ισλαμικό Κράτος με ανάρτησή του στο διαδίκτυο υποστηρίζει ότι μαχητές του κατέρριψαν το αεροσκάφος.

Το αεροσκάφος ανήκε στην ρωσική εταιρία Kogalymavia και μετέφερε συνολικά 224 άτομα, 217 επιβάτες και επτά μέλη πληρώματος. Στην πλειονότητά τους, οι επιβάτες ήταν Ρώσοι τουρίστες και προορισμός της πτήσης ήταν η Αγία Πετρούπολη. Oπως μετέδωσε το Associated Press επικαλούμενο αξιωματούχους, από το τραγικό δυστύχημα δεν υπάρχουν επιζώντες, κάτι που εν συνεχεία επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της και η ρωσική πρεσβεία στο Κάιρο. Μεταξύ των νεκρών, συγκαταλέγονται και 17 παιδιά, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Μαχμούντ αλ Ζεϊνάτι.

Λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση της συντριβής, πηγές των αιγυπτιακών Αρχών ανέφεραν ότι εντόπισαν στο νότιο Αρίς, σε ορεινή περιοχή στο κεντρικό Σινά, τα συντρίμμια του αεροσκάφους, το οποίο φέρεται να κόπηκε στα δύο.

Οπως ανέφεραν πάντως στο πρακτορείο Reuters μέλη των σωστικών συνεργείων που βρίσκονται στον τόπο της συντριβής, νωρίς το μεσημέρι βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του αεροπλάνου, που ενδέχεται να ρίξει φως στα αίτια του δυστυχήματος.

Πληροφορίες για βλάβη λίγο πριν την απώλεια επικοινωνίας

Οι αρχές ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας είχαν χάσει την επαφή με το αεροπλάνο 23 λεπτά μετά την απογείωσή του από το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οπως αναφέρουν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι στο Associated Press, ο πιλότος είχε επικοινωνία με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας λίγο πριν το αεροσκάφος χαθεί από το ραντάρ, κάνοντας λόγο για τεχνικές δυσκολίες και ζητώντας να προσγειωθεί στο πλησιέστερο αεροδρόμιο.

Βρέθηκαν τα μαύρα κουτία

Βρέθηκαν τα δύο μαύρα κουτιά, το ένα από τα οποία περιέχει τις παραμέτρους της πτήσης και το άλλο τις ηχογραφημένες συνομιλίες και τους θορύβους μέσα στο πιλοτήριο, περιέχουν δεδομένα που έχουν κρίσιμη σημασία για να βρεθούν τα αίτια της καταστροφής,

Όπως διευκρίνισαν οι Αρχές ο στρατός έχει μέχρι στιγμής «μεταφέρει 129 σορούς» στο νεκροτομείο του Καΐρου και σε διάφορα άλλα νοσοκομεία. 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου βρέθηκε στο σημείο, ενώ την ίδια ώρα, οι αιγυπτιακές εισαγγελικές αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της συντριβής. Ο γενικός εισαγγελέας Ναμπίλ Σάντεκ ζήτησε από μια ομάδα εισαγγελέων να μεταβούν επιτόπου και να ερευνήσουν τα συντρίμμια.

Τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, διατάζοντας παράλληλα την αποστολή ομάδων Ρώσων διασωστών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, που επικαλούνται το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στα υπουργεία Υγείας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών να παράσχουν άμεση βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, με βάση ένα άρθρο που αφορά την «παραβίαση κανόνων πτήσης και προετοιμασίας των πτήσεων».

Δεν διευκρινίστηκε αν η Μόσχα θεωρεί υπαίτια την εταιρεία για τη συντριβή, ωστόσο ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ, τόνισε ότι ακόμη είναι «πάρα πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια» της τραγωδίας.

Από το Παρίσι, η κατασκευάστρια εταιρεία Airbus δήλωσε έτοιμη να παράσχει τη βοήθειά της στις έρευνες για το δυστύχημα. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι το συγκεκριμένο Airbus A321-200 ήταν ηλικίας 18 ετών και ανήκε στην Metrojet (άλλη ονομασία της Kogalymavia) από το 2012. Είχε πραγματοποιήσει σχεδόν 21.000 πτήσεις συνολικής διάρκειας 56.000 ωρών και διέθετε κινητήρες IAE-V2500. Η Airbus τόνισε ότι είναι έτοιμη να παράσχει πλήρη τεχνική υπηστήριξη στις γαλλικές ερευνητικές αρχές και στις αρχές που θα αναλάβουν να ερευνήσουν την υπόθεση.

Ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου συμφώνησε να επιτρέψει στις ρωσικές υπηρεσίες να συμμετάσχουν στην έρευνα για τη συντριβή του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους, μετέδωσε μέσω του ιστοτόπου της η εφημερίδα Αλ Αχράμ.

Σταματούν τις πτήσεις πάνω από το Σινά Air france και Lufthansa

Δύο από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης αποφάσισαν να δώσουν εντολή στα αεροσκάφη τους να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο πάνω από την χερσόνησο του Σινά, ενώ αναμένονται διευκρινίσεις σχετικά με τα αίτια της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους στην περιοχή σήμερα.

Η γερμανική εταιρεία Lufthansa και η γαλλική Air France- KLM έλαβαν την απόφαση να αποφεύγουν τα αεροσκάφη τους την περιοχή για λόγους ασφαλείας, δήλωσαν σήμερα εκπρόσωποι τύπου των δύο εταιρειών.

«Λάβαμε την απόφαση να αποφεύγουμε την περιοχή λόγω της κατάστασης και επιπλέον λόγω του γεγονότος ότι τα αίτια της συντριβής δεν έχουν ξεκαθαριστεί» είπε μία εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας.

«Θα συνεχίσουμε να αποφεύγουμε την περιοχή μέχρι να διευκρινιστεί το τι προκάλεσε τη συντριβή» προσέθεσε η ίδια.

Η Lufthansa εκτελεί λιγότερες από 10 πτήσεις καθημερινά πάνω από την περιοχή, επισήμανε η αξιωματούχος.

«H Air France επιβεβαιώνει ότι εφαρμόζει, για προληπτικούς λόγους, το μέτρο αυτό, να αποφεύγονται (δηλαδή) οι πτήσεις πάνω από την ζώνη του Σινά» σημείωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος τύπου της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή