Πληρώσαμε χρυσά των… νέων «φυλακών τα σίδερα»

Πληρώσαμε χρυσά των… νέων «φυλακών τα σίδερα»

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοιχεία κόλαφος για τα έργα και τις ημέρες στελεχών της περιβόητης «Θέμις Κατασκευαστική» -της δημόσιας εταιρείας που είχε έως πρότινος την ευθύνη ανέγερσης και συντήρησης των δικαστικών κτιρίων- προκύπτουν από την εν εξελίξει διεξαγόμενη έρευνα σχετικά με το κόστος πέντε φυλακών της χώρας. Στοιχεία που σύντομα θα διαβιβαστούν στη Δικαιοσύνη, η οποία αναμένει το τελικό πόρισμα μιας ανεξάρτητης πραγματογνωμοσύνης που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.

Το θέμα είχε αναδείξει πριν ακριβώς δύο έτη η «Κ», προκαλώντας τότε την άμεση παρέμβαση της εισαγγελέως του Α.Π., κ. Ευτέρπης Κουτζαμάνη. Και τούτο διότι με στοιχεία που παρουσίασε τότε η «Κ», κατέδειξε ότι πέντε από τις έξι νεόκτιστες φυλακές της χώρας (αυτές στα Τρίκαλα, τον Δομοκό, τις Σέρρες, τα Γρεβενά και τη Δράμα) στοίχισαν περί τα 30 εκατ. ευρώ εκάστη, σε αντίθεση με αυτή των Χανίων που κόστισε τουλάχιστον 8-10 εκατ. ευρώ λιγότερα! Επισημαίνεται δε ότι και οι έξι φυλακές κατασκευάστηκαν με την ίδια ακριβώς μελέτη και είχαν ακριβώς τον ίδιο αρχικό προϋπολογισμό (21 εκατ. ευρώ), -ήτοι πανομοιότυπες- όπως και το γεγονός ότι στις πέντε «υπόπτως» πανάκριβες φυλακές οι επιβλέποντες μηχανικοί της «Θέμις» ήταν ακριβώς τα ίδια πρόσωπα, εν αντιθέσει με την κατά πολύ φθηνότερη των Χανίων…

Εκείνο δημοσίευμα έρχεται πλέον να επιβεβαιώσει με εκκωφαντικό τρόπο ένα έγγραφο που έχει στα χέρια της η «Κ» και υπογράφει ο πολιτικός μηχανικός και εξειδικευμένος πραγματογνώμονας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, κ. Θεοφ. Κάκος. Πρόκειται για τον άνθρωπο από τον οποίο το Δ.Σ. της «Θέμις Κατασκευαστική» εξαναγκάστηκε -μετά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης- να ζητήσει τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας για το κόστος των φυλακών.

Στο εν λόγω έγγραφο, ο κ. Κάκος επισημαίνει δεκάδες περιπτώσεις τεράστιων οικονομικών αποκλίσεων για ομοειδείς εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στις έξι φυλακές, έχοντας ως μέτρο σύγκρισης τη φθηνότερη των Χανίων. Και είναι πραγματικά εξοργιστικό ότι από τα στοιχεία που παρουσιάζει, εύκολα συνάγεται ότι κάποια στελέχη της «Θέμιδος», (όπως βέβαια και οι εργολήπτες των φυλακών) λειτουργούσαν ανέλεγκτα.

Είναι ενδεικτικό π.χ. ότι ενώ στα Χανιά οι σιδηροκατασκευές στην κυρίως φυλακή στοίχισαν συνολικώς 217.000 ευρώ, τα ίδια ακριβώς υλικά κοστολογήθηκαν στα Τρίκαλα 430.000 ευρώ και στον Δομοκό 590.000 ευρώ, ενώ όλως παραδόξως στη φυλακή Δομοκού στοίχισε 100.000 ευρώ περισσότερα και η κατασκευή του ίδιου ακριβώς δαπέδου στους χώρους κρατουμένων.

Απίστευτες αποκλίσεις παρατηρούνται ακόμη και σε ήσσονος σημασίας εργασίες. Οπως π.χ. στην αγορά και τοποθέτηση των ίδιων πλακιδίων που σε άλλη φυλακή κόστισαν 21.800 ευρώ και σε άλλη μόλις 2.275 ευρώ, ενώ υπάρχει σωφρονιστικό κατάστημα που εμφανίζεται να έχει διπλάσιες σωληνώσεις για τα καλοριφέρ, οι οποίες στοίχισαν επιπλέον 100.000 ευρώ.

Η ασυδοσία στον τρόπο που γίνονταν οι κοστολογήσεις σε κάθε φυλακή φαίνεται ακόμη και στο βάψιμο! Το βερνίκωμα των ίδιων ακριβώς σωλήνων εμφανίζεται να στοιχίζει από 1.000 ώς 21.300 ευρώ, στις γυψοσανίδες οι διαφορές κυμαίνονται από 600 ώς 13.500 ευρώ, ενώ το… κερασάκι το αφήσαμε για το τέλος. Το καλώδιο για τα συστήματα ασφαλείας, στη φυλακή Δομοκού απεδείχθη 35 χιλ. μακρύτερο (!) από ό,τι σε όλες τις άλλες φυλακές (με επιπλέον κόστος 145.000 ευρώ), ενώ ακόμη και ο προστατευτικός σωλήνας για το καλώδιο της τηλεόρασης, στην ίδια φυλακή κόστισε 5.280 ευρώ, όταν σε όλες τις άλλες μόλις 60 ευρώ.

Ολα τούτα αναμένεται προφανώς να συμπεριληφθούν στο τελικό πόρισμα του κ. Κάκου που θα παραδοθεί ώς τα τέλη Νοεμβρίου στον εισαγγελέα, κ. Ιωάννη Σέβη που έχει αναλάβει την έρευνα, καλώντας ήδη στο γραφείο του αρκετά στελέχη της εταιρείας «Θέμις». Η «Κ» επικοινώνησε με τον κ. Κάκο και ο ίδιος, ενώ παραδέχθηκε την ύπαρξη του εγγράφου, δεν θέλησε ευλόγως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες καθώς το πόρισμά του αναμένει η Δικαιοσύνη.

Είναι αξιοσημείωτη, ωστόσο, η απίστευτη κωλυσιεργία που, ως φαίνεται, επέδειξαν τα στελέχη της εταιρείας «Θέμις Κατασκευαστική» για να του παραδώσουν τα στοιχεία που διαρκώς ζητούσε, γεγονός που τον έκανε να τους απειλήσει ακόμη και με παραίτηση άνευ αποζημιώσεως. Από τον Ιανουάριο του 2014 που του ανατέθηκε η έρευνα, ο ίδιος πήρε τελικά στα χέρια του σε ψηφιακή μορφή μόλις τον Μάιο του 2015 τα λεγόμενα «as built» (τα επίσημα έγγραφα που δείχνουν τις όποιες τροποποιήσεις έγιναν επί των αρχικών σχεδίων), ενώ στην ερώτηση αν εκτιμά ότι από την έρευνά του θα προκύψουν ποινικές διώξεις ήταν λακωνικός, αλλά σαφής. «Εγώ απλά θα καταγράψω στο τελικό μου πόρισμα ό,τι βρήκα. Το πώς θα αξιοποιηθεί μια πραγματογνωμοσύνη είναι έργο της Δικαιοσύνης»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή