Αποχωρεί από την Τουρκία η Εθνική Τράπεζα

Αποχωρεί από την Τουρκία η Εθνική Τράπεζα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφασή της να προχωρήσει στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής στη Finansbank προκειμένου να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες όπως προσδιορίστηκαν από το stress test, δημοσιοποίησε χθες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης της Εθνικής, έως το τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,6 δισ. ευρώ (όσο δηλαδή οι κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το βασικό σενάριο) ενώ με επιπλέον 780 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει το μετοχικό της κεφάλαιο μέσω της πρότασης για την ανταλλαγή των ομολόγων που έχει εκδώσει (χαμηλής και υψηλής διαβάθμισης) με μετοχές. Υπενθυμίζεται πως οι κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το δυσμενές σενάριο προσδιορίστηκαν στα 4,6 δισ. ευρώ. Ετσι τα υπόλοιπα περίπου 2,3 δισ. ευρώ θα καλυφθούν μέσω του ΤΧΣ, κυρίως με CoCos τα οποία η τράπεζα θα αποπληρώσει το 2016 αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank.

Τις επόμενες ημέρες η ΕΤΕ θα καταθέσει το αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, περιλαμβάνοντας την πώληση της Finansbank. Η διοίκηση της ΕΤΕ αισιοδοξεί ότι η απόφαση για την πώληση της θυγατρικής στην Τουρκία μπορεί να οδηγήσει σε άμεση αναπροσαρμογή των κεφαλαιακών αναγκών, ειδικά σε ό,τι αφορά το τμήμα των αναγκών που συνδέεται με τις διεθνείς δραστηριότητες.

Η ΕΤΕ είχε αναθέσει εδώ και καιρό σε ξένους συμβούλους για να διερευνήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εξαγορά της Finansbank. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενδιαφέρον για την εξαγορά της έχουν εκδηλώσει, μεταξύ άλλων, η τουρκική τράπεζα Fibabanka, η Qatar National Bank και η Garanti Bank, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας. Αναλυτές εκτιμούν πως η λογιστική αξία της Finansbank διαμορφώνεται κοντά στα 3 δισ. ευρώ και κάπου εκεί, ίσως λίγο υψηλότερα της λογιστικής αξίας, αναμένεται να διαμορφωθεί και το τίμημα.

Σημειώνεται ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία, την περασμένη Κυριακή, διευκολύνει αποφασιστικά την προσπάθεια πώλησης της Finansbank, καθώς μετά μια μεγάλη περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για τη σταθεροποίηση του πολιτικοοικονομικού περιβάλλοντος στη γειτονική χώρα. Μετά τη νίκη Ερντογάν, τόσο η τουρκική λίρα όσο και τα ομόλογα της χώρας βελτίωσαν σημαντικά τις τιμές τους, αποτυπώνοντας την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Η αλλαγή των συνθηκών δημιουργεί αισιοδοξία στη διοίκηση της Εθνικής ότι θα διευρυνθεί ο αριθμός των υποψήφιων αγοραστών βελτιώνοντας και το προσφερόμενο τίμημα. Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Με την κίνηση αυτή η ΕΤΕ θα βελτιώσει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση και θα της επιτρέψει να επικεντρωθεί και να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο, με την πώληση της Finansbank η ΕΤΕ θα χάσει την πρόσβαση στη μεγάλη και δυναμική αγορά τις Τουρκίας. Παράλληλα, θα περιοριστεί δραστικά η διεθνή παρουσία της ΕΤΕ καθώς η αγορά της Τουρκίας αποτελεί το 72% των εργασιών του ομίλου Εθνικής Τράπεζας στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα υπόλοιπα δανείων στην Τουρκία διαμορφώνονται στα περίπου 17 δισ. ευρώ έναντι δανείων ύψους 6,2 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στις υπόλοιπες αγορές των Βαλκανίων. Η εξαγορά της Finansbank πραγματοποιήθηκε το 2006.

Η Τράπεζα Πειραιώς

Σε σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 15 Νοεμβρίου προχώρησε και η Τράπεζα Πειραιώς με βασικό θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας μέχρι το ποσό των 4,9 δισ. ευρώ. Το ποσό της αύξησης είναι όσο το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών όπως προσδιορίστηκαν από το δυσμενές σενάριο. Παράλληλα, θα προχωρήσει σε αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των μετοχών της τράπεζας (reverse split). Στα θέματα της γενικής συνέλευσης περιλαμβάνεται ακόμα η έκδοση CoCos έως ποσού 2,040 δισ. ευρώ (δηλαδή το 75% της διαφοράς μεταξύ του δυσμενούς και του βασικού σεναρίου του stress test).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή