Επεισόδια σε βρετανική βάση

Επεισόδια σε βρετανική βάση

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Επεισόδια ξέσπασαν χθες στη βρετανική βάση της Δεκέλειας, στην Κύπρο, καθώς 114 πρόσφυγες, κυρίως Σύροι και Παλαιστίνιοι, που έφθασαν εκεί στις 21 Οκτωβρίου, διαμαρτυρήθηκαν για τον εγκλωβισμό τους. Εν τω μεταξύ, πρόσφυγες των οποίων το σκάφος έμεινε από μηχανή στα ανοικτά της βρετανικής βάσης πριν από 16 χρόνια βρίσκονται ακόμη εκεί, καθώς η Βρετανία δεν θέλει να εκληφθούν οι βάσεις, που είναι βρετανικά εδάφη, ως δίαυλος μετανάστευσης στη Βρετανία.

Ενας από τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες απείλησε ότι θα απαγχονιστεί, με αποτέλεσμα άμεση επέμβαση Βρετανών στρατιωτών, ενώ άλλος αυτοτραυματίστηκε στο κεφάλι και εμφανίστηκε αιμόφυρτος σε βίντεο που ανέβηκε στην ιστοσελίδα Guardian. Αλλοι σκαρφάλωσαν στα αγκαθωτά συρματοπλέγματα και φώναζαν στα αγγλικά «είμαστε άνθρωποι, όχι ζώα».

«Εχουμε υπόψη μας κάποια περιστατικά, αλλά δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες» δήλωσε ο εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο, Σιν Τούλι. Ο Τούλι είπε μόνο ότι δύο αντίσκηνα πήραν φωτιά, η οποία κατασβέστηκε με την επέμβαση της πυροσβεστικής.

Οι 114 νεοαφιχθέντες, στους οποίους περιλαμβάνονται 28 παιδιά, ναυάγησαν στις 21 Οκτωβρίου στα ανοικτά της βάσης της RAF στο Ακρωτήρι. Η βάση, από την οποία απογειώνονται βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη για αποστολές στη Μέση Ανατολή, δεν είχε διαθέσιμο σωστικό σκάφος και έτσι επενέβη η κυπριακή ακτοφυλακή, σε συνεννόηση με τη βάση και έφερε τους πρόσφυγες στο βρετανικό έδαφος. Εν συνεχεία μεταφέρθηκαν στη βάση της Δεκέλειας, σε άλλο σημείο από αυτό που ζουν οι από 16ετίας εγκλωβισμένοι.

«Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο δεν είναι η πίσω πόρτα για τη Μεγάλη Βρετανία. Αυτό δεν θα συμβεί», επανέλαβαν χθες οι βρετανικές αρχές. Εν τω μεταξύ, στην Κεντρική Ευρώπη, οι πολιτικές διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης εστιάζουν ιδιαίτερα στο να αποθαρρυνθούν οι Αφγανοί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, στην οποία μαίνεται ο πόλεμος τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

«Είναι σημαντικό να ορίσουμε κανόνες και να γίνουμε λιγότερο ελκυστικοί», δήλωσε η συντηρητική υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ. «Δυσχεραίνουμε την επανένωση των οικογενειών, μέτρο που αφορά κυρίως τους Αφγανούς. Πρόκειται για πολιτική απόφαση». Σε αντίθεση με τους Σύρους, στους οποίους η Αυστρία χορηγεί πολιτικό άσυλο με όλα τα δικαιώματα που αυτό συνεπάγεται, οι Αφγανοί κατά κανόνα εντάσσονται σε καθεστώς περιορισμένης προστασίας, το οποίο έως τώρα επέτρεπε την επανένωση των οικογενειών μετά από ένα χρόνο. Με τους νέους κανόνες, ο ένας χρόνος γίνεται τρεις. «Αν οι νόμιμες οδοί αποκλείονται, οι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν διακινητές και θα ρισκάρουν περισσότερο για να συναντήσουν τους δικούς τους και να ζήσουν μαζί με ασφάλεια», είπε ο διευθυντής της UNHCR στην Αυστρία, Κρίστοφ Πίντερ.

Λιθοβολισμός γυναίκας

Προ ολίγων ημερών, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, είχε απευθύνει έκκληση στους Αφγανούς να μείνουν στη χώρα τους. Oμως, ένας νέος δημόσιος λιθοβολισμός γυναίκας στο Αφγανιστάν δίνει το μέτρο των τραγικών συνθηκών στη χώρα. Το βίντεο του λιθοβολισμού της 19χρονης Ροσάνα στην επαρχία Γκορ. Σύμφωνα με την κυβερνήτη της επαρχίας, υπεύθυνοι ήταν οι Ταλιμπάν, ενώ η γυναίκα, που είχε παντρευτεί κατόπιν εντολής των γονέων της, είχε σχέση με άλλο άνδρα. Στην ίδια επαρχία, τον Αύγουστο είχε εκτελεστεί ένα ζευγάρι με την κατηγορία των προγαμιαίων σχέσεων, αν και τότε η εκτέλεση έγινε δι’ απαγχονισμού από τις επίσημες αρχές. Το 2013, η φιλοδυτική κυβέρνηση της Καμπούλ είχε εξετάσει την επίσημη επαναφορά της εκτέλεσης διά λιθοβολισμού, αλλά είχε υποχωρήσει λόγω διεθνών διαμαρτυριών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή