Σκληρή γραμμή από Αχμέτ Νταβούτογλου

Σκληρή γραμμή από Αχμέτ Νταβούτογλου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων, αυτονομιστών ανταρτών του ΡΚΚ, απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, συλλήψεις δεκάδων οπαδών του εξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, νέες διώξεις εναντίον αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης. Κάπως έτσι κύλησε η χθεσινή ημέρα στην Τουρκία, δίνοντας μια πρόγευση της νέας εποχής που ανέτειλε μετά τη σαρωτική νίκη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Οι ελπίδες για αποκλιμάκωση της έντασης στις κουρδικές περιοχές και για επιστροφή στις ειρηνευτικές συνομιλίες κατέρρευσαν χθες, όταν μαχητικά αεροπλάνα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας άρχισαν επιδρομές εναντίον στόχων του ΡΚΚ στη Νοτιοανατολική Τουρκία και το Βόρειο Ιράκ. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πόλεις Σιλβάν και Γιουκσέκοβα, στη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ ειδικών αστυνομικών δυνάμεων και μαχητών της οργάνωσης νεολαίας του ΡΚΚ, που αντιπροσωπεύει την πιο ριζοσπαστική πτέρυγα της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης.

Την επαύριο των εκλογών, αξιωματούχοι της Ε.Ε. και σειράς ευρωπαϊκών κρατών, εξέφρασαν την ελπίδα για επιστροφή της τουρκικής κυβέρνησης και των αυτονομιστών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Γιαλτσίν Ακτογκάν, έκλεισε χθες την πόρτα σε αυτό το ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες και ότι προέχει «να αρθούν οι παράγοντες που δηλητηριάζουν την ειρηνευτική διαδικασία».

Η επόμενη μέρα της κυβέρνησης του Αχμέτ Νταβούτογλου προοιωνίζεται σκληρή γραμμή και έναντι του αντιπολιτευόμενου Τύπου. Με εισαγγελική εντολή, αστυνομικοί συνέλαβαν τον διευθυντή και τον αρχισυντάκτη του αριστερού περιοδικού Nokta, που είχε κυκλοφορήσει την επομένη των εκλογών με τίτλο «η αρχή του εμφυλίου πολέμου στην Τουρκία». Οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται για απόπειρα βίαιης ανατροπής του πολιτεύματος. Παράλληλα, οι διαχειριστές που όρισε δικαστήριο στον δημοσιογραφικό όμιλο Ιπέκ, που πρόσκειται στον Γκιουλέν, απέλυσαν 51 δημοσιογράφους, στο πλαίσιο των σαρωτικών αλλαγών στα δύο τηλεοπτικά κανάλια και τις δύο εφημερίδες του ομίλου.

Τέλος, αστυνομικοί συνέλαβαν 44 μέλη της Αδελφότητας Γκιουλέν, συμπεριλαμβανομένων τριών πρώην κυβερνητών και ενός πρώην διοικητή αστυνομίας, κατηγορώντας τους για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Από την πλευρά του, το αριστερό φιλοκουρδικό κόμμα HDP κάλεσε χθες το ΡΚΚ να τηρήσει τη μονομερή εκεχειρία που έχει κηρύξει και την κυβέρνηση να επιδείξει στην πράξη βούληση για την ειρήνευση στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή