Πρώτο ρήγμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη Βουλή

Πρώτο ρήγμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη Βουλή

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πορεία μέσα από ναρκοπέδιο, κατά τη διάρκεια της οποίας ήδη σημειώνονται απώλειες, μοιάζει για την κυβέρνηση η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του πολυνομοσχεδίου που εμπεριέχει δέσμη προαπαιτουμένων: Διάταξη του σχεδίου νόμου σχετικά με φορολογικά ζητήματα των Ελλήνων ζυθοποιών δεν έφθασε στην ολομέλεια, όπου σήμερα το βράδυ τίθεται προς έγκριση, καθώς οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ την καταψήφισαν στις αρμόδιες επιτροπές, προκαλώντας ρήγμα και επιπρόσθετους πονοκεφάλους στο κυβερνητικό στρατόπεδο. «Αρχίζουν τα ρήγματα στο εσωτερικό σας. Σας πούλησε, σας άδειασε η μία πλευρά που σας στηρίζει», σχολίασε το γεγονός ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ιω. Βρούτσης, ενώ την ίδια ώρα στους διαδρόμους βουλευτές της πλειοψηφίας δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους, εν όψει των κρίσιμων νομοθετημάτων που αναμένονται το αμέσως προσεχές διάστημα στη Βουλή, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου.

Παράλληλα, η συζήτηση εξελίσσεται σε βαρύ περιβάλλον εξαιτίας των γνωστών περί την υπόθεση της γενοκτονίας των Ποντίων δηλώσεις του κ. Ν. Φίλη. Εκτός από την αντιπολίτευση, πολλά στελέχη της οποίας σπεύδουν να καταγγείλουν τις επίμαχες δηλώσεις Φίλη, τον υπουργό Παιδείας αποδοκίμασε από του βήματος της Βουλής και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης: «Εκφράζω τη θλίψη μου για τις ανιστόρητες απόψεις του κ. Φίλη», είπε χαρακτηριστικά, καταδεικνύοντας με τη σειρά του ότι οι σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους. Τον υπουργό Παιδείας χθες υπερασπίστηκε μόνο ο επί θεμάτων Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνάδελφός του Π. Σκουρλέτης: «Η είδηση δεν είναι τι είπε ο κ. Φίλης, αλλά η πατριδοκαπηλία, η στημένη επιχείρηση στοχοποίησης του ενός μετά τον άλλο υπουργού, με τη βοήθεια των συστημικών ΜΜΕ. Αλλά, αντέχουμε σε αυτό τον πόλεμο», είπε ο κ. Σκουρλέτης, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερο ενδιαφέρον, ως προς αυτό, έχει το γεγονός ότι ο κ. Φίλης «οφείλει» να προσέλθει έως απόψε το βράδυ στην ολομέλεια, καθώς όχι μόνο διατάξεις του υπό έγκριση νομοσχεδίου αλλά και μία τροπολογία που κατατέθηκε χθες είναι του υπουργείου Παιδείας και βάσει της κοινοβουλευτικής πρακτικής πρέπει να εμφανιστεί προκειμένου να τις παρουσιάσει και να αιτιολογήσει το περιεχόμενό τους. Ως αργά χθες το βράδυ κι ενώ η συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη, ο υπουργός Παιδείας δεν είχε εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο. Παράλληλα, σήμερα το πρωί καλείται και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών για διάφορα θέματα της αρμοδιότητάς του.

Τα δύο σενάρια

Στο περιθώριο της εξελισσόμενης νομοθετικής διαδικασίας, άλλες παράπλευρες παράμετροι κρατούν ζωηρό το ενδιαφέρον στο Κοινοβούλιο: Κυρίως είναι η φημολογία στους διαδρόμους της Βουλής πως είναι θέμα ελάχιστου χρόνου να έρθει με συνοπτικές διαδικασίες νέο νομοθέτημα, με περιεχόμενο τις εκκρεμότητες που πρέπει να καλυφθούν εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup, η οποία έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Δευτέρα. Εως χθες το απόγευμα κυκλοφορούσαν δύο σενάρια: σύμφωνα με το πρώτο, θα κατατεθεί κατεπείγον νομοσχέδιο με όριο ψήφισης την Κυριακή. Σύμφωνα με το δεύτερο, όλα θα συμπεριληφθούν σε τροπολογία που θα συμπεριληφθεί στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο σήμερα.

Οι τροπολογίες έρχονται «βροχή», πάντως, και πριν συμπληρωθούν χθες τρεις ώρες συνεδρίασης έφθαναν (υπουργικές και βουλευτικές μαζί) σχεδόν τις τριάντα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή