Εμμένει σε κοινή ακτοφυλακή ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ

Εμμένει σε κοινή ακτοφυλακή ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρότασή του για κοινή ακτοφυλακή Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο επανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την ίδια ημέρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επισκέφθηκαν τη Λέσβο, για να δουν από κοντά την ασφυκτική κατάσταση στο νησί λόγω του προσφυγικού. Μιλώντας στη Φρανκφούρτη σε εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους στην προεδρία της Κομισιόν, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι «τα εσωτερικά σύνορα πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Και αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα εσωτερικά σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά -και αυτό ήταν πολύ μεγάλο επίτευγμα για την Ευρώπη- πρέπει να φυλάξουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα».

Υπενθύμισε τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρότασή του για κοινή ακτοφυλακή Ελλάδας και Τουρκίας: Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Ελληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές; Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκά οργανωμένη ακτοφυλακή», είπε και πρόσθεσε ότι θα υποβάλει σχετική πρόταση εντός του έτους.

Εν τω μεταξύ, από τη Λέσβο ο κ. Τσίπρας φρόντισε να βάλει τέλος στη συζήτηση για «ξήλωμα» του φράχτη του Εβρου που έχει προταθεί από τη νεολαία και από το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. «Η ιδέα να πέσει ο φράχτης μονομερώς και να έρχονται οι πρόσφυγες από τον Εβρο φαίνεται καλή ιδέα για κάποιους που δεν έχουν γνώση του γεγονότος ότι από την άλλη μεριά του Εβρου, μέχρι να φτάσουν δηλαδή στον Εβρο αυτοί οι άνθρωποι, υπάρχουν νάρκες. Αρα το δίλημμα για εμάς δεν είναι εάν θα χάσουν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή στις νάρκες του Εβρου. Το ζήτημα είναι να μη χάσουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι έγκλημα» και επανέλαβε ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές και η εγκληματική δράση των διακινητών είναι η καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων να γίνεται στην Τουρκία. Από την πλευρά του, ο κ. Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί «ασχολούνται με ανθρώπινο και αποτελεσματικό τρόπο με τους πρόσφυγες». Μετά την επίσκεψή του στο Αθλητικό Κέντρο Γαλατσίου στην Αθήνα και στο στρατόπεδο της Μόριας στη Λέσβο κατέληξε ότι «η κατάσταση είναι δραματική. Χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε μάλιστα τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί στην Ε.Ε., αλλά και τη συνεργασία με την Τουρκία. «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ολοκληρώσουν τα πέντε hotspots που έχουν οριστεί. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να γίνουν όλες οι προσπάθειες από όλα τα μέρη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης και οι επενδύσεις θα φθάσουν γρήγορα στον προορισμό τους. Δεύτερον, για να είναι αποτελεσματικά, θα χρειαστεί να υπάρξει ενεργή μετεγκατάσταση από τα κέντρα αυτά προς όλα τα κράτη-μέλη στις αναλογίες που συμφωνήθηκαν με νομικά δεσμευτικό τρόπο από το Συμβούλιο. Τρίτον, χρειαζόμαστε μια αναβαθμισμένη πολιτική για την επιστροφή εκείνων που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν, ενώ οι συμφωνίες επανεισδοχής πρέπει να εφαρμοστούν ή να διαπραγματευτούν. Τέταρτον, θα πρέπει να πάρουμε μέρος σε μια ειλικρινή συζήτηση με την Τουρκία και να εφαρμόσουμε τις συμφωνίες μας σε πνεύμα αμοιβαίας συνεργασίας, αναγνωρίζοντας τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία για τη φιλοξενία των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν λόγω των συγκρούσεων στη Συρία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή