Αποψη: Ψηφίδες από το ψηφιδωτό της τρέλας

Αποψη: Ψηφίδες από το ψηφιδωτό της τρέλας

6' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε​​ίμαι απολύτως βέβαιος ότι όλοι μας έχουμε δει και έχουμε θαυμάσει κάποιο ψηφιδωτό. Το εντυπωσιακό στα ψηφιδωτά είναι το γεγονός ότι μία-μία οι ψηφίδες δεν μας λένε απολύτως τίποτα. Είναι μονόχρωμα γυαλάκια ή πετραδάκια τα οποία δεν παρουσιάζουν κανένα απολύτως ενδιαφέρον. Ολα μαζί όμως, τοποθετημένα από έναν καλό καλλιτέχνη, μας παρουσιάζουν πολύπλοκες και εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες.

Ε λοιπόν, η εικόνα του ψηφιδωτού μού ήλθε στο μυαλό διαβάζοντας διάφορες ιστορίες (συνήθως μονόστηλα) από τον καθημερινό Τύπο. Μία-μία η κάθε μικρή ιστορία είναι σαν την ψηφίδα. Δεν λέει και πολλά πράγματα. Αν όμως τις βάλει κάνεις όλες μαζί, σχηματίζεται μια απίστευτη εικόνα από τη σημερινή κατάσταση και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί ύστερα από σχεδόν έξι χρόνια σκληρής δοκιμασίας του ελληνικού λαού βρισκόμαστε ακόμα στη μέση του τούνελ και δεν βλέπουμε πουθενά φως. Ορισμένες από τις ιστορίες που συγκέντρωσα στο σημερινό κείμενό μου ίσως να τις έχετε διαβάσει στις εφημερίδες. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες πιο εντυπωσιακές. Δεν έχει τόση σημασία. Σημασία έχει μόνο το γεγονός ότι, παρά την κρίση που περνάμε, όλες μαζί σχηματίζουν ένα ψηφιδωτό τρέλας και παρανομίας.

Η πνευματική ιδιοκτησία. Πριν από λίγες μέρες η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έκλεισε ένα σάιτ που λειτουργούσε παράνομα, από το οποίο κάποιος μπορούσε να δει ταινίες χωρίς να πληρώνει τίποτα, ενώ το σάιτ κέρδιζε (παράνομα) χρήματα από τις διαφημίσεις. Από τις πρώτες αντιδράσεις που καταγράφηκαν ήταν μίας έγκριτης δημοσιογράφου και συγγραφέα που έλεγε: «Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κλείνει τα μικρά σάιτ όπου βλέπουμε όλοι μας σχεδόν (μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας) καμιά ταινιούλα το βράδυ. Οι μικρές “παράνομες” ανάσες μας σταματούν. Γύρω μας όλα λυμένα, φοροδιαφυγή, λίστες Λαγκάρντ, μίζες, πόθεν έσχες, εκατομμύρια – τα πάντα στην εντέλεια. Τι κόβουμε λοιπόν; Την ψυχαγωγία του Eλληνα μέσα στην κρίση, τη δίωρη απόδρασή μας. Το γράφω ανοιχτά, καθαρά και ξάστερα – καθώς άλλο ένα αγαπημένο σάιτ μόλις έκλεισε. Συγγνώμη, αλλά αυτό με ξεπερνάει. Τελείως όμως!». Ειλικρινά και εμένα με ξεπερνάει. Μια επαγγελματίας συγγραφέας που θα έπρεπε με σθένος να υποστηρίζει την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, να βγαίνει ανοιχτά υπέρ της παρανομίας. Εκ των υστέρων ζήτησε συγγνώμη για την ανάρτηση αυτή, αλλά η πρώτη αντίδρασή της είχε ήδη καταγραφεί.

Είναι πράγματι ακατανόητο άνθρωποι του πνεύματος να υποστηρίζουν τη «μικρή» (η οποία στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγάλη) παρανομία στην κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας. «…Εάν δε το άλας μωρανθή, εν τίνι αλισθήσεται;»

Οι τζαμπατζήδες των συγκοινωνιών. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ πρότεινε να αυστηροποιηθεί η εισιτηριοδιαφυγή και από πταίσμα να γίνει πλημμέλημα, όπως ήταν έως το 1994. Οπως εξήγησε, η σημερινή νομοθεσία ουσιαστικά δεν τιμωρεί τη μη καταβολή εισιτηρίου στις συγκοινωνίες, με αποτέλεσμα ο ΟΑΣΑ να χάνει 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα οποία φυσικά πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι. Αντέδρασε ο αρμόδιος υπουργός (αυτός που έχει στο γραφείο του το πορτρέτο του Αρη Βελουχιώτη) και δήλωσε στη Βουλή: «Ακουσα πριν από λίγες ώρες ότι ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ ζήτησε να μετατραπεί η λαθρεπιβίβαση από πταίσμα σε πλημμέλημα, δηλαδή να συλλαμβάνονται οι επιβάτες και να τιμωρούνται με φυλάκιση τριών έως πέντε ετών. Δεν μπορώ να το καταλάβω…», είπε και πρόσθεσε ειρωνικά: «Εγώ λέω να τους εκτελούμε κιόλας».

Αλλος ένας λαϊκιστής που με ξένα χρήματα κάνει τον χουβαρντά. Εξάλλου είναι ο ίδιος που προεκλογικά επέτρεψε τη δωρεάν μεταφορά των επιβατών στις αστικές συγκοινωνίες. Μήπως είναι από τα δικά του χρήματα που καλύπτουν τα ελλείμματα;

Η ιδιωτικοποίηση των 14 αεροδρομίων. Στον κατάλογο των 10 χειρότερων αεροδρομίων της Ευρώπης περιλαμβάνονται και τέσσερα ελληνικά! Είναι τα αεροδρόμια της Σαντορίνης, της Ρόδου, του Ηρακλείου και της Κέρκυρας. Για να βελτιώσουμε την κατάσταση έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να ιδιωτικοποιήσουμε 14 αεροδρόμια και ο διαγωνισμός βρίσκεται στην τελευταία φάση του. Στο μεταξύ ορισμένοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας εναντίον της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων. Μεταξύ αυτών που έκαναν την προσφυγή είναι η Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης! Τώρα τι δουλειά έχει η Ενωση με τα αεροδρόμια και γιατί είναι εναντίον της ιδιωτικοποίησης, που σημαίνει ταυτόχρονα και εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων, μόνο αυτοί το γνωρίζουν. Λυπάμαι μόνο τα παιδιά που τους έχουν για δασκάλους, γιατί θυμάμαι την παροιμία «με όποιο δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις».

Οι 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι με μισθό γενικού γραμματέα. Σας παραθέτω το δημοσίευμα: «Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο μείωσης των μισθών υπουργών και βουλευτών (για τους τελευταίους μέσω φορολόγησης), ανακάλυψε πως περίπου 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως ειδικών επιστημονικών κατηγοριών, σε βάθος χρόνων, είχαν συνδέσει τις μισθολογικές τους απολαβές με τους υψηλόμισθους γενικούς γραμματείς υπουργείων, με αποτέλεσμα, όταν αποφασιζόταν αύξηση σε αυτούς, να… παρασύρει και άλλους 5.000. Σήμερα μπορεί ο μισθός των γενικών γραμματέων να είναι της τάξης των 2.800 ευρώ καθαρά, ωστόσο εκπρόσωποι των συγκεκριμένων ομάδων υπαλλήλων διαμαρτυρήθηκαν στο υπουργείο για περαιτέρω μειώσεις και έτσι… αποκαλύφθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε γνώση του φαινομένου, όμως αγνοούσε την έκτασή του».

Από την παραπάνω ιστορία μπορούμε να βγάλουμε τρία πολύ ανησυχητικά συμπεράσματα. Πρώτον: Παρά την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων του 2010 και την πληρωμή της μισθοδοσίας τους ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, υπάρχουν περιπτώσεις στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που ξεφεύγουν από τους ελέγχους. Δεύτερον: Το Γενικό Λογιστήριο είχε γνώση του φαινομένου αλλά αγνοούσε την έκτασή του. Με άλλα λόγια δεν ξέρουμε τι μας γίνεται στο Δημόσιο. Τρίτον και φαρμακερόν: Αυτοί αποκαλύφθηκαν γιατί… διαμαρτυρήθηκαν για τις ενδεχόμενες περικοπές! Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τη διαμαρτυρία τους. Την αφήνω σε εσάς. Πάντως η ιστορία αποκαλύπτει το επίπεδο των στελεχών μας, καθώς επίσης και το χάος που επικρατεί στους Οργανισμούς Ιδιωτικού Δικαίου του Δημοσίου.

Οι 97 υπάλληλοι του ΟΒΙ. Είναι παρόμοια περίπτωση με την προηγούμενη, μόνο που εδώ τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη, γιατί η Διοίκηση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) έχει παραπεμφθεί για απιστία κακουργηματικού χαρακτήρα. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι υπάλληλοι του ΟΒΙ έπαιρναν 15 μισθούς και άλλα επιδόματα, ορισμένοι μάλιστα είχαν μηνιαίες αμοιβές που ξεπερνούσαν τα 7.000 ευρώ! Αλλη μια ψηφίδα στο χάος που επικρατεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στην περίπτωση αυτή έχουμε και πάλι μια πρωτοτυπία. Οταν, επιτέλους, οι μισθοί περικόπηκαν στο τέλος του 2012, οι υπάλληλοι προσέφυγαν στην δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν τα κομμένα, ενώ η Διοίκηση έχει ήδη παραπεμφθεί γιατί τους τα έδινε! Μύλος.

Χαρίζουμε 600.000 ευρώ. Μπορεί τα 600.000 ευρώ να μην είναι μεγάλο ποσό, αλλά η ιστορία είναι άλλη μια «ψηφίδα» στην εικόνα της χώρας. Αντιγράφω από το ρεπορτάζ: «Μοίραζαν αφειδώς επιδόματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε υπαλλήλους και στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσιζε, αν και παράνομα καταβληθέντα όπως το ίδιο χαρακτήριζε, να τους τα χαρίσει! Ενα απίστευτο πάρτι σπατάλης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στο Εθνικό Ιδρυμα Κωφών που διαδραματιζόταν για χρόνια έφτασε και ερευνάται από τον εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, μετά από έρευνα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης». Το πιο εκπληκτικό είναι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την οποία παραθέτω: «Να μη θεωρηθούν απαιτητά τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από νυν και τέως υπαλλήλους του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, τα οποία αφορούν σε μη σύννομη σωρευτική καταβολή επιδομάτων». Ούτε τα προσχήματα δεν κράτησαν!

Υπεράριθμες καθαρίστριες για γραμματείς. Ορισμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών μερικής απασχόλησης προσλήφθηκαν για πλήρη απασχόληση σαν μόνιμοι γραμματείς στο υπουργείο Δικαιοσύνης σε προσωποπαγείς θέσεις. Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε (Mega 31/10) ότι η μετάταξη από το υπουργείο Οικονομικών έγινε γιατί εκεί ήταν υπεράριθμες! Μια ημέρα πριν ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε απόφαση για την πρόσληψη 165 νέων καθαριστριών για τις ανάγκες του υπουργείου! «Στο κοφίνι δεν χωρά, στο καλάθι περισσεύει». Κατόπιν τούτου, η λογική μεταναστεύει και φεύγει από την Ελλάδα!

* O κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή