Η αναξιοποίητη περιουσία των Ταμείων

Η αναξιοποίητη περιουσία των Ταμείων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακινητοποιημένη και αναξιοποίητη παραμένει η κινητή και η ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, που έχοντας χάσει τα τελευταία χρόνια πάνω από το 70% της αξίας της, υπολογίζεται πλέον σε λιγότερα από 4,5 δισ. ευρώ. Παρά τις απώλειες, όμως, και τη σημαντική μείωση των εισροών στα Ταμεία, κεφάλαια παραμένουν στο μπαούλο, καθώς απαιτείται μια απίστευτα χρονοβόρα διαδικασία συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων των Ταμείων ώστε να ληφθούν αποφάσεις, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχαν ακόμη και κόντρες διοικητών – συνδικαλιστών, όπου οι δύο πλευρές καλούνται να αποφασίσουν για τη διαχείριση κεφαλαίων με… πολιτικά κριτήρια. Αράχνες έχει πιάσει και η ακίνητη περιουσία των Ταμείων, η αντικειμενική αξία της οποίας εκτιμάται σε 1,43 δισ. Το 66% αφορά επαγγελματικούς χώρους, το 14% ξενοδοχεία και το 13% αγροτεμάχια και διαμερίσματα. Το ΙΚΑ διαθέτει τα περισσότερα – 202 ακίνητα, αξίας 670 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (που προέκυψε από την ένωση των ταμείων Υγειονομικών, Μηχανικών, Νομικών, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων) με 73 ακίνητα αξίας 148,8 εκατ., το ΝΑΤ (21 ακίνητα αξίας 132 εκατ.), το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης που προέκυψε από την ένωση των επικουρικών ταμείων (57 ακίνητα αξίας 130 εκατ.) και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (9 ακίνητα αξίας 130 εκατ.).

Το πολυδιαφημισμένο σχέδιο για δημιουργία ΑΕΑΠ παραμένει στα χαρτιά, παρά την τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις αυξημένες και πιεστικές ανάγκες άντλησης εσόδων των Tαμείων που καθιστούν αναγκαστική πλέον την έναρξη της επαγγελματικής διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας. Βάσει πρόχειρων υπολογισμών, εκτιμάται ότι μέσω της αξιοποίησης των ακινήτων για ιδιόχρηση καθώς και από τις συγχωνεύσεις που προωθούνται, εντός της επόμενης 5ετίας μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό, που σύμφωνα με κάποιους ίσως προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.

Στον αυτόματο πιλότο φαίνεται πως έχουν αφεθεί και οι εταιρείες διαχείρισης κινητών αξιών, ΑΕΔΑΚ και ΕΔΕΚΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και χρόνια δεν έχουν κινηθεί διαδικασίες συγχώνευσης των δύο εταιρειών που έχουν το ίδιο αντικείμενο αλλά διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας. Μάλιστα, πρόεδρος της ΕΔΕΚΤ παραμένει ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, παρότι έχει εδώ και μήνες παραιτηθεί από τη θέση του διοικητή του ΙΚΑ…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή