Σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια

Σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέσμη ρυθμίσεων για την εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και την κάλυψη υφιστάμενων νομοθετικών κενών προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω πολυνομοσχεδίου που από χθες βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, χωρίς ωστόσο επί του παρόντος να υπάρχει πρόβλεψη για υιοθεσία, η ενίσχυση του αντιρατσιστικού νόμου, η διεύρυνση του νόμου για τα «βραχιολάκια» προκειμένου να καλύπτει περιπτώσεις φοίτησης κρατουμένων όπως ο Νίκος Ρωμανός και της απόλυσης ανάπηρων κρατουμένων, όπως ο Σάββας Ξηρός, αλλά και η προστασία από τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων των συγγενών κατηγορουμένων, αποτελούν τις κυριότερες διατάξεις του νομοθετήματος. Ως προς τη δήμευση, ακόμα και αν η περιουσία αποτελεί προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας, δημεύεται μόνο εάν ανήκει στον δράστη ή συμμέτοχους. Για τους λοιπούς συγγενείς, το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να μην επιβάλλει δήμευση εφόσον υπάρχει θέμα βιοπορισμού.

Ως προς την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, μέσω αυτού «τα άτομα που το συνάπτουν θα αποκτούν καθεστώς παρόμοιο με αυτό των εγγάμων και πρόσβαση σε ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δικαίωμα διατροφής κ.ά.».

Επιχειρείται με σωρεία διατάξεων η συγκεκριμενοποίηση των αδικημάτων ρατσιστικής βίας, ενώ αυστηροποιείται και η δυνατότητα μετατροπής της ποινής. Κριτήριο για τον χαρακτηρισμό ενός εγκλήματος ως ρατσιστικού θα είναι τα χαρακτηριστικά βάσει των οποίων επελέγη το θύμα. Παράλληλα, συγκροτείται Εθνικό Συμβούλιο Κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής. Ο αποκλεισμός ομάδων είτε ατόμων λόγω φυλής ή σεξουαλικού προσανατολισμού από συσσίτια ή άλλες παροχές συνιστά προσβολή της τιμής του ατόμου που θίγεται, και διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος. Το μέτρο άπτεται των ενεργειών της Χρυσής Αυγής που κάνει συσσίτια «μόνο για Ελληνες».

Με το νομοσχέδιο ικανοποιείται το αίτημα του Ρωμανού για παρακολούθηση μαθημάτων με «βραχιολάκι», καθώς ακόμα και για υποδίκους, για την άδεια δεν θα είναι αναγκαία η γνώμη του ανακριτή αλλά μόνο του δικαστικού συμβουλίου των φυλακών.

Ακόμη, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των πινακίων, επανέρχεται η δυνατότητα της διόρθωσης των συκοφαντικών δημοσιευμάτων εκ μέρους του Τύπου εντός 20 ημερών. Εάν δεν υπάρξει επανόρθωση, ο θιγόμενος θα μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Επίσης, καταργείται το κατώτερο πλαφόν των 10.000 ευρώ για αποζημίωση σε βάρος του Τύπου για συκοφαντικά δημοσιεύματα. Η αποζημίωση θα ξεκινά από μηδενική βάση και θα επαφίεται στη δικαστική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή