Στη Νέα Υόρκη για πίτσα

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λένε ότι οι Ιταλοί ανακάλυψαν την πίτσα, αλλά οι Νεοϋoρκέζοι την τελειοποίησαν. Και μάλλον έχουν δίκιο. Ιδού τα καλύτερα μέρη για το λαχταριστό έδεσμα σε Μανχάταν, Μπρούκλιν, Στέιτ Αϊλαντ και Μπρονξ.

Είναι κοινό μυστικό ότι η καλύτερη πίτσα του κόσμου (και δεν είναι μία αυτή) σερβίρεται στη Νέα Υόρκη! Και ότι εδώ επίσης υπάρχει πίτσα για όλα τα γούστα: με τραγανή ή αφράτη ζύμη, ψημένη σε ξυλόφουρνο ή σε φούρνο που καίει κάρβουνα, με το τυρί να ξεχειλίζει, με λίγα ή πολλά υλικά. Το καλό σε αυτή την πόλη είναι ότι υπάρχει μια πιτσαρία για κάθε ιδιαίτερη προτίμηση. Το κακό, πάλι, είναι ότι υπάρχει και μια πιτσαρία σε κάθε γωνία, που σημαίνει ότι χρειάζεται ψάξιμο και εν προκειμένω διάβασμα για να αποφύγετε τις κακοτοπιές και να απολαύσετε από την ωραιότερη ναπολιτάνικη εκδοχή έως την κλασική νεοϋορκέζικη. Τι έχει μεσολαβήσει μεταξύ των δύο; Μια ενδιαφέρουσα ιστορία που μας πάει πίσω στο 1905, όταν άνοιξε στην πόλη η πρώτη πιτσαρία (και μία από τις καλύτερες μέχρι σήμερα), ονόματι Lombardi’s, η οποία λέγεται ότι σύστησε στη Νέα Υόρκη την πίτσα. Ο ιδιοκτήτης της, Gennaro Lombardi, εκπαίδευσε μια ολόκληρη γενιά pizzaioli, οι οποίοι με τη σειρά τους αποκάλυψαν τη νοστιμιά του άλλοτε «εξωτικού» εδέσματος των Ιταλών μεταναστών παντού στην πόλη. Μετά ήρθαν και άλλοι, οι οποίοι πρόσθεσαν τις δικές τους πινελιές (περισσότερο αλεύρι στο ζυμάρι, διαφορετικά υλικά κ.λπ.) και κάπως έτσι μέσα στα χρόνια η πίτσα έγινε σήμα κατατεθέν της Νέας Υόρκης και η συζήτηση (και η διαφωνία) για το πού σερβίρεται η καλύτερη της πόλης θεωρείται πλέον διαχρονική.

Grimaldi’s

Δεν είναι από τις παλαιότερες, αλλά είναι από τις πιο φημισμένες, καθώς εδώ θα δοκιμάσετε πίτσα (ανοιχτή ή σκεπαστή-καλτσόνε) ψημένη σε φούρνο που καίει κάρβουνα και που ο ιδιοκτήτης ισχυρίζεται ότι είναι ο φούρνος που «δίνει» την καλύτερη τραγανή ζύμη. Το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας σήμερα είναι και ένα από τα «must-visit» της πρώτης φοράς στην πόλη, καθώς θα το συναντήσετε αμέσως μόλις περάσετε την περίφημη γέφυρα του Μπρούκλιν στο νούμερο 1 της Front Street. Διατηρούν, ωστόσο, και άλλα καταστήματα -αν δεν ταιριάξει στην παραπάνω βόλτα- τόσο στο Μανχάταν (εντός του Limelight Marketplace -μιας πρώην εκκλησίας που έχει μετατραπεί σε μικρό εμπορικό κέντρο-, 656 Avenue of the Americas) όσο και στο Κουίνς. Κάπου θα την πετύχετε, δηλαδή! Αν έχει ουρά, κάντε λίγη υπομονή για μία θέση σε ένα από τα στριμωγμένα τραπεζάκια με τα καρό τραπεζομάντιλα και την πίτσα να σερβίρεται σε δίσκο που μοιάζει με τουρτιέρα. Αξίζει.

> grimaldis.com

Lombardi’s

Mε website που μεταφράζεται ως η «πρώτη πίτσα», η Lombardi’s ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη πιτσαρία όχι μόνο της Νέας Υόρκης, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πριν ανοίξει την πιτσαρία του, πάντως, στη Spring Street της περιοχής Νοlita (βόρεια της «Μικρής Ιταλίας», δηλαδή), ο Gennaro Lombardi πωλούσε πίτσες στο μανάβικο που διατηρούσε στην ίδια οδό. Σήμερα, στα επίσης χαρακτηριστικά του καρό τραπεζομάντιλα, σερβίρονται τα ζυμαρένια εδέσματά του, φτιαγμένα όλα με φρέσκα, πρώτης ποιότητας υλικά, ενώ στους τοίχους ξεχωρίζουν οι φωτογραφίες όλων των «αστέρων» που έχουν περάσει από εδώ.

> 32 Spring St., T/+1 212-941.7994, firstpizza.com

Keste

Ολες οι βασικές πρώτες ύλες (αλεύρι, ντομάτες και τυρί) που θα γευτείτε στην εμβληματική πιτσαρία του West Village έρχονται απευθείας από την Ιταλία, ενώ το μέσο που ο ιδιοκτήτης Robert Caporuscio έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει για να πετύχει το δικό του λαχταριστό αποτέλεσμα σε άρωμα και γεύση είναι ο ξυλόφουρνος. Ο ίδιος, άλλωστε, είναι μέλος της Ενωσης Ναπολιτάνων Pizzaioli (Associazione Pizzaioli Napoletani), που εποπτεύει και πιστοποιεί τις αυθεντικές ναπολιτάνικες πίτσες και τους παρασκευαστές τους.

> 271 Bleecker St., T/+1 212-243.1500, kestepizzeria.com

Denino’S

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πάρετε το φέρι από τη «μυτούλα» του Μανχάταν και να πάτε στο Staten Island. Ο ένας είναι για να χαζέψετε τους ουρανοξύστες και το Αγαλμα της Ελευθερίας καθώς θα απομακρύνεστε από τη στεριά, κατά προτίμηση όταν δύει ο ήλιος. Ο άλλος, για την πιτσαρία Denino’s, που πρωτοάνοιξε το 1937 και είναι ονομαστή για την αφράτη ζύμη της και τα «δυνατά» υλικά της: κεφτεδάκια, λουκάνικα, κρεμμύδια, πεπερόνι και τόσα άλλα χρησιμοποιούνται σε διάφορους συνδυασμούς που μένουν αξέχαστοι.

> 524 Port Richmond Ave., Staten Island, T/+1 718-442.9401, deninos.com

Di Fara

Φέτος ο 78χρονος Dom Demarco γιόρτασε 50 χρόνια παρασκευής πίτσας, «της καλύτερης από τις καλύτερες», σύμφωνα με τον Anthony Bourdain, και της για οκτώ συναπτά έτη «νούμερο ένα πίτσας στη Νέα Υόρκη», σύμφωνα με την αμερικανική πλατφόρμα αξιολόγησης εστιατορίων Zagat (www.zagat.com).

Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, αυτοί που αστειευόμενοι υποστηρίζουν ότι τα τρία καλύτερα πράγματα που έχει να επιδείξει το Μπρούκλιν είναι η ομάδα μπέιζμπολ Cyclones, η Μπάρμπρα Στρέιζαντ και η πιτσαρία Di Fara! Η πολύωρη αναμονή, πάντως, δικαιολογείται από τα φρεσκότατα υλικά τόσο στις κυκλικές όσο και στις τετράγωνες πίτσες.

> Ave. J, Brooklyn, T/+1 718-258.1367, difara.com

Louie and Ernie’s

Μοτσαρέλα και ρικότα λιώνουν στο στόμα στη «λευκή» πίτσα, ενώ τα  αλλαντικά από τον χασάπη της γειτονιάς «δίνουν» την καλύτερη πίτσα με λουκάνικο στην πολιτεία. Και έναν καλό λόγο για να φτάσετε έως το Μπρονξ και να περιμένετε και κάμποσο στην ουρά μέχρι να έρθει η σειρά σας. Η επιχείρηση είναι οικογενειακή και η ατμόσφαιρα φιλική. Μην ξεχνάτε ότι βρίσκεστε σε πιτσαρία γειτονιάς!

> Crosby Ave., the Bronx, T/+1 718-829-6230

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή