Πυρά Ντεμιρτάς κατά Ερντογάν για δημοψήφισμα

Πυρά Ντεμιρτάς κατά Ερντογάν για δημοψήφισμα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για προσπάθεια επιβολής «συνταγματικής δικτατορίας» κατηγορεί τον Ταγίπ Ερντογάν το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), που εκπροσωπεί την τρίτη ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Με συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε ότι το κόμμα του αντιτίθεται στο σχέδιο του Τούρκου προέδρου για δημοψήφισμα που θα εγκρίνει νέο σύνταγμα, με κύριο στοιχείο τη θέσπιση ισχυρά προεδρικού συστήματος. «Θα έπρεπε να είχαμε χάσει το μυαλό μας για να συμφωνήσουμε σε κάτι τέτοιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντεμιρτάς. «Το σχέδιο του Ερντογάν δεν συνιστά μοντέλο προεδρικής δημοκρατίας, αλλά συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια ενός προσώπου – ένα είδος συνταγματικής δικτατορίας», προσέθεσε.

Αν και απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, το ΑΚΡ των Ερντογάν – Νταβούτογλου υπολείπεται 14 εδρών για την αναγκαία πλειοψηφία τριών πέμπτων, προϋπόθεση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ωστόσο ο Ντεμιρτάς προέβλεψε ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως το φθινόπωρο του 2016, κάτι που υπονοεί πιθανή υποστήριξη της πρότασης από ορισμένους βουλευτές άλλων κομμάτων.

Το HDP κατάφερε να μπει στη Βουλή συγκεντρώνοντας το 10,4% των ψήφων, αλλά έχασε ένα εκατομμύριο ψήφους από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς υποστήριξε ότι η εκλογική υποχώρηση του κόμματός του οφείλεται στην ατμόσφαιρα εκφοβισμού που δημιούργησε «το προεδρικό παλάτι», ιδίως στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας. Απαντώντας, ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Αγιάν Σεφέρ Ουστούν δήλωσε ότι, αντιθέτως, ήταν το HDP εκείνο που δημιούργησε ατμόσφαιρα τρομοκρατίας στη Νοτιοανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να οργανώσει την προεκλογική του εκστρατεία το ίδιο το ΑΚΡ.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χθες οι συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και μαχητών της ριζοσπαστικής οργάνωσης νεολαίας του αυτονομιστικού κουρδικού κόμματος ΡΚΚ στην πόλη Σιλβάν της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Ενας 45χρονος οδηγός ταξί έχασε τη ζωή του και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή