Ντάισελμπλουμ: Πρώτα ασφαλιστικό και μετά συζήτηση για το χρέος

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα ασφαλιστικό και μετά συζήτηση για το χρέος

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για τα επόμενα δέκα χρόνια διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μία λύση που ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει.

Στην ίδια επιτροπή μίλησε και ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έκανε μία αναδρομή για την τελευταία χρονιά με τις ελληνικές διαπραγματεύσεις, τις οποίες περιέγραψε «πολύ χρονοβόρες και δύσκολες», ενώ τόνισε ότι κοιτάζοντας πίσω «υπήρχε και ευκολότερος τρόπος για να γίνουν», ενώ η τραπεζική αργία και η επιβολή των capital controls «ήταν περιττές».

Υποστήριξε ότι το β΄ εξάμηνο του 2014 η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήταν αρκετά θετική, με την ανάπτυξη να έχει επιστρέψει, αλλά τελικώς δεν υπήρξε η δυνατότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Στην προ ΣΥΡΙΖΑ εποχή αναφέρθηκε και ο Κλ. Ρέγκλινγκ, που είπε ότι μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο η Ελλάδα ήταν «πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις» και κινείτο σε θετική κατεύθυνση, καθώς η ανταγωνιστικότητα είχε βελτιωθεί, περισσότεροι άνθρωποι έβρισκαν δουλειά και η χώρα είχε επιστρέψει στις αγορές. «Αυτό σταμάτησε απότομα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε το νέο πρόγραμμα που υπεγράφη ένα καλό πρόγραμμα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη, καθώς περιλαμβάνει ηπιότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά ταυτόχρονα και μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν επειγόντως, προκειμένου η οικονομία να μπει ξανά σε θετική τροχιά.

«Πρέπει να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία, η διαφθορά, να υπάρξει ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης» υποστήριξε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Τόνισε ότι τα αποτελέσματα των stress tests ήταν καλύτερα απ’ ό,τι ο ίδιος εκτιμούσε, κάτι το οποίο χαρακτήρισε θετική είδηση για τις ελληνικές τράπεζες και προέβλεψε ότι οι τράπεζες θα κατορθώσουν να «βρουν» είτε το σύνολο είτε το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που χρειάζονται από ιδιώτες επενδυτές. Το βασικό θέμα στο οποίο πρέπει να βρεθεί λύση είναι αυτό των πλειστηριασμών και επανέλαβε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να διώξουμε τον κόσμο από το σπίτι του, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», προσέθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Το επόμενο βήμα δεν είναι άλλο από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη αξιολόγηση και αφού όλα τα παραπάνω ολοκληρωθούν, τότε «μπορεί να ξεκινήσει και συζήτηση για το θέμα του ελληνικού χρέους».

Τέσσερις από τις πέντε χώρες σε πρόγραμμα είναι «success stories» λέει ο κ. Ρέγκλινγκ και συμπληρώνει ότι «η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση». Θα αποτελέσει επίσης «success story», μόνο αν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή