ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ ενίσχυσαν τα έσοδα του Δημοσίου τον Οκτώβριο

ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ ενίσχυσαν τα έσοδα του Δημοσίου τον Οκτώβριο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη δόση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων σε συνδυασμό με την αύξηση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ λόγω της εκτεταμένης χρήσης καρτών, οδήγησε σε αύξηση τον εσόδων του προϋπολογισμού τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον περασμένο μήνα τα φορολογικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού παρουσίασαν αύξηση 190 εκατ. ευρώ πάνω από τον μηνιαίο στόχο. Συγκεκριμένα, εισπράχθηκαν 4,386 δισ. ευρώ έναντι μηνιαίου στόχου αύξησης των εσόδων κατά 4,196 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα αυξήθηκαν, φθάνοντας τα 257 εκατ. ευρώ, έναντι μηνιαίου στόχου 150 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2014, τα έσοδα των ΔΟΥ είναι αυξημένα κατά 470 εκατ. ευρώ και των τελωνείων κατά 244 εκατ. ευρώ. Συνολικά αυξήθηκαν κατά 714 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι η χρήση του πλαστικού χρήματος συμβάλλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επιθυμεί το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2016 να έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου που προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε όλες τι επιχειρήσεις, καθώς και να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τα κίνητρα στους φορολογούμενους προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω η χρήση των καρτών.

Βέβαια η καλή πορεία των εσόδων τον Οκτώβριο δεν σημαίνει ότι καλύφθηκε και το κενό που εμφανίζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο 10μηνο του έτους. Αυτό πάντως που ενδιαφέρει το οικονομικό επιτελείο είναι να επιτευχθεί ο αναθεωρημένος στόχος του προϋπολογισμού που προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 0,25% για το τρέχον έτος. Εκτός από την αύξηση των εσόδων καλά είναι και τα νέα στο τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο προς το Δημόσιο όσο και για τις οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους. Ειδικότερα:

1. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων επιβραδύνθηκαν τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα ανήλθαν στα 600 εκατ. ευρώ όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν φθάσει στο 1,5 δισ. ευρώ. Συνολικά πάντως ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ.

2. Στα 5,954 δισ. ευρώ έφθασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον περασμένο Σεπτέμβριο έναντι 5,929 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, δηλαδή αυξήθηκαν μόλις 25 εκατ. ευρώ. Αν και ακόμα το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους, ωστόσο, το γεγονός ότι οι οφειλές παρουσίασαν οριακή άνοδο δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα 5,12 δισ. ευρώ ανέβηκαν σε 5,14 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα οι επιστροφές φόρου που εκκρεμούσαν διαμορφώθηκαν σε 807 εκατ. ευρώ από 809 εκατ. τον Αύγουστο. Τα μεγαλύτερα χρέη προέρχονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και συγκεκριμένα διαμορφώνονται στα 2,696 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 1,87 δισ. είναι χρέη του ΕΟΠΥΥ και τα 505 εκατ. του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Τα δημόσια νοσοκομεία χρωστούν σε ιδιώτες 1,214 δισ. ευρώ και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης περί τα 328 εκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή