Στο 0,4% η ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2015

Στο 0,4% η ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2015

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4% σε ετήσια βάση καταγράφηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2015, με την οικονομία να επιστρέφει σε αρνητικό έδαφος ύστερα από 6 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. Ωστόσο, το ποσοστό μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας αποδεικνύεται αρκετά χαμηλό, με αποτέλεσμα ακόμα και ο αναθεωρημένος στόχος για την ύφεση φέτος (1,4% σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν) να δείχνει πλέον ιδιαιτέρως απαισιόδοξος.

Στο οικονομικό επιτελείο υποδέχθηκαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου με συγκρατημένη αισιοδοξία, δεδομένου ότι η ύφεση ήταν πολύ χαμηλή. «Τα στοιχεία αυτά μέσα σε ένα βαρύ κλίμα, με την επιβολή των capital controls και την τραπεζική αργία, είναι εξαιρετικά καλά και δείχνουν ότι η οικονομία άντεξε και αντέχει», ανέφεραν χθες στελέχη του οικονομικού επιτελείου σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4% σε ετήσια βάση και 0,5% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Αν και πρόκειται για τις πρώτες εκτιμήσεις από την ΕΛΣΤΑΤ, ωστόσο εκτιμάται ότι τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου δεν θα είναι αισθητά διαφοροποιημένα. Στο πλαίσιο αυτό, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015 ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 0,36%. Αυτό σημαίνει ότι για να καταγραφεί ύφεση 1,4% σε ολόκληρο το έτος, θα πρέπει στο τέταρτο τρίμηνο να συρρικνωθεί το ΑΕΠ κατά 6,7%. Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι πραγματικές επιπτώσεις των capital controls θα εμφανιστούν στην οικονομία από το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και μετά, αλλά επίσης το να μειωθεί το ΑΕΠ κατά 6,7% στο τέταρτο τρίμηνο του έτους θεωρείται δύσκολο. Ετσι, είναι πολύ πιθανό η ύφεση φέτος να περιοριστεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 1%. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός στόχος για φέτος ήταν να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία κατά 2,9%. Στόχος, που αναθεωρήθηκε με το νέο μνημόνιο και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 σε ύφεση 2,3%, ενώ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης επίσκεψης των θεσμών είχε συμφωνηθεί ότι η ύφεση θα είναι της τάξης του 1,4%. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, η Eurobank χθες προχώρησε σε εκτίμηση για την ύφεση φέτος, εκτιμώντας ότι θα κινηθεί από 0 έως 0,5%.

Η διαφαινόμενη καλύτερη πορεία, ακόμα και από τις τελευταίες προβλέψεις, δίνει στην κυβέρνηση ένα μικρό περιθώριο ευελιξίας ως προς τη διαπραγμάτευση για τα δημοσιονομικά μεγέθη και την ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Ομως, έως τώρα, οι δανειστές δεν έχουν δείξει διάθεση χαλάρωσης εξαιτίας της μικρότερης ύφεσης, καθώς θεωρούν ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί να ληφθούν πρέπει να υιοθετηθούν για να διασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ανεξαρτήτως της πορείας της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή