Tο «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων

Tο «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την επίσημη ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις από το «Ισλαμικό Κράτος», είναι ακόμη νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων αναφορικά με το ποιοι βρίσκονται πίσω από τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής. Τρία πιθανά σενάρια διαγράφονται, βασισμένα στην ιστορική εμπειρία και στις παλαιότερες επιθέσεις επί γαλλικού εδάφους ή από Γάλλους υπηκόους σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το πρώτο σενάριο, που ενισχύεται από την ανάληψη ευθύνης, κάνει λόγο για επιθέσεις σχεδιασμένες και ελεγχόμενες από το «Ισλαμικό Κράτος», από τα κρησφύγετά του σε Συρία και Ιράκ. Σε προηγούμενες τρομοκρατικές ενέργειες, το Ι.Κ. είχε αρκεσθεί να καλεί τους κατά τόπους πιστούς στην Ευρώπη, σε κατά μόνας δράση. Ομως, μετά τη βομβιστική επίθεση με στόχο το αεροσκάφος της Metrojet πάνω από το Σινά αυτόν τον μήνα γίνεται ολοφάνερο ότι οι επιχειρησιακές ικανότητες του Ι.Κ. ενισχύονται, καθιστώντας την ισλαμική αυτή οργάνωση πρώτη στον κατάλογο των υπόπτων των επιθέσεων στο Παρίσι.

Μία ομάδα «πιστών» θα μπορούσε να έχει αποσταλεί στη Γαλλία –ή να έχει στρατολογηθεί επί τόπου– τελώντας πάντα υπό τις διαταγές του «χαλιφάτου». Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι περίπου 520 Γάλλοι υπήκοοι πολεμούν σήμερα στις τάξεις του Ι.Κ. στη Συρία, ενώ 250 μαχητές έχουν επιστρέψει στο γαλλικό έδαφος.

Σύνδεση με Charlie Hebdo

Ενα δεύτερο σενάριο συσχετίζει τις επιθέσεις της Παρασκευής με εκείνες κατά του περιοδικού Charlie Hebdo και του εβραϊκού παντοπωλείου Hyper Kasher, πριν από δέκα μήνες.

Αυτό θα σήμαινε ότι οι δράστες βρίσκονταν υπό τις διαταγές –ή ήταν εμπνευσμένοι από– του Ι.Κ. ή της Αλ Κάιντα. Στις επιθέσεις του Ιανουαρίου, ο Αμεντί Κουλιμπαλί δήλωσε πίστη στο «Ισλαμικό Κράτος», χωρίς να έχει έλθει ποτέ σε άμεση επαφή με μέλη της οργάνωσης. Οι αδελφοί Κουατσί, από τη μεριά τους, που σκόρπισαν τον θάνατο στο Charlie, είχαν αποδεδειγμένα σχέσεις με την Αλ Κάιντα στην Υεμένη, με την οργάνωση αυτή να αναλαμβάνει επίσημα την ευθύνη για τη σφαγή στο γαλλικό περιοδικό.

Την ίδια στιγμή, η Αλ Κάιντα βρίσκεται σε αγωνιώδη προσπάθεια διατήρησης της φθίνουσας επιρροής της, δεχόμενη την ιδεολογική και επιχειρησιακή πίεση του ακόμη πιο αιμοσταγούς «Ισλαμικού Κράτους». Μία εντυπωσιακή επίθεση στην καρδιά του κόσμου των «κουφάρ» (απίστων), όπως το Παρίσι, θα ήταν ένας ιδανικός τρόπος να το επιτύχει.

Μεμονωμένα άτομα

Το τρίτο σενάριο θέλει τους δράστες να είναι «τοπικοί παίκτες», που έδρασαν χωρίς καμία ιδεολογική ή επιχειρησιακή ενίσχυση από το εξωτερικό. Η Γαλλία διαθέτει, άλλωστε, σημαντική «δεξαμενή» αποξενωμένων, απογοητευμένων και οργισμένων νέων μουσουλμάνων, καθώς και μακρά παράδοση τοπικών δικτύων βίαιου εξτρεμισμού. Τα περισσότερα από τα δίκτυα αυτά, όμως, αφιερώνουν τις προσπάθειές τους στην αποστολή επίδοξων «μαρτύρων» στα πεδία μαχών της Συρίας και όχι στην πραγματοποίηση επιθέσεων επί γαλλικού εδάφους. Εξάλλου, ελάχιστοι δράστες τρομοκρατικών επιθέσεων των τελευταίων ετών υπήρξαν πραγματικοί «μοναχικοί λύκοι».

Οι περισσότεροι από αυτούς, όπως ο Μοχάμεντ Μερά, που σκότωσε επτά ανθρώπους στην Τουλούζη και στο Μοντομπάν το 2012, ή ο Μεχντί Νεμούς, δράστης της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών με τέσσερις νεκρούς τον Μάιο του 2014, είχαν καλλιεργήσει σχέσεις με οργανώσεις του εξωτερικού.

Ενώ έχει διαπιστωθεί ότι φανατικοί δράστες τέτοιων επιθέσεων έχουν τη δυνατότητα να σκοτώνουν μεθοδικά, παρότι δεν έχουν εκπαιδευθεί σε κάτι τέτοιο, ο συντονισμός, η προετοιμασία, ο βαρύς οπλισμός και ο αριθμός των πυρομαχικών των επιθέσεων της Παρασκευής καταρρίπτουν τη θεωρία ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε αποκλειστικώς και μόνον από ερασιτέχνες. Η μέθοδος των επιθέσεων θυμίζει, άλλωστε, εκείνες στη Βομβάη το 2008, όπου οι δράστες είχαν εκπαιδευθεί από πακιστανική ισλαμική οργάνωση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή