Ολάντ: Ανελέητος πόλεμος κατά του ISIS

Ολάντ: Ανελέητος πόλεμος κατά του ISIS

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εντατικοποίηση των αεροπορικών βομβαρδισμών της στην καρδιά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και με ένα μεγάλης έκτασης ανθρωποκυνηγητό των διωκτικών αρχών για τη σύλληψη τρομοκρατών στο εσωτερικό της Γαλλίας απάντησε η κυβέρνηση Ολάντ στις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι, που συγκλόνισαν τη διεθνή κοινή γνώμη. Στους πιο σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς της μέχρι στιγμής, η γαλλική πολεμική αεροπορία έπληξε τη νύχτα της Κυριακής στρατόπεδα εκπαίδευσης και αποθήκες όπλων των τζιχαντιστών στην άτυπη πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» τους, στη Ράκα της Ανατολικής Συρίας. Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και χθες, με στόχους δεκάδες φορτηγά που μετέφεραν λαθραία πετρέλαιο από κοιτάσματα που ελέγχει το «Ισλαμικό Κράτος», σε μια προφανή προσπάθεια «αποστράγγισης» μιας από τις βασικές δεξαμενές χρηματοδότησης των τζιχαντιστών.

Στο μεταξύ, η Γαλλία και το γειτονικό Βέλγιο, απ’ όπου φαίνεται ότι προερχόταν ο βασικός πυρήνας των καμικάζι της περασμένης Παρασκευής, προχώρησαν σε μαζικές επιδρομές και συλλήψεις υπόπτων κατά το τελευταίο 48ωρο. Oπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, οι γαλλικές διωκτικές αρχές συνέλαβαν 29 άτομα και έθεσαν άλλους 104 σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ παράλληλα κατέσχεσαν σημαντικές ποσότητες όπλων και εκρηκτικών. Hδη έχει αποσαφηνιστεί σε μεγάλο βαθμό η ταυτότητα των περισσότερων τρομοκρατών που συμμετείχαν στις επιθέσεις, οι οποίες κόστισαν τη ζωή 130 ανθρώπων, κυρίως νέων, από 19 διαφορετικές εθνικότητες. Η εικόνα που αναδύεται από τα μέχρι στιγμής ευρήματα των γαλλικών διωκτικών αρχών θέλει τις επιθέσεις να σχεδιάζονται στη Συρία, να οργανώνονται στις Βρυξέλλες και να εκτελούνται στο Παρίσι από έξι Γάλλους πολίτες, έναν Βέλγο και έναν Σύρο.

Ως εγκέφαλος των συντονισμένων επιθέσεων φέρεται ο 27χρονος Βέλγος Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο οποίος θεωρείται ότι βρίσκεται στη Συρία. Οι νεκροί καμικάζι που αναγνωρίστηκαν ήταν όλοι τους Γάλλοι: ο 29χρονος Ισμαήλ Ομάρ Μοστεφάι, ένας από τους δράστες του μακελειού στο συναυλιακό κέντρο «Μπατακλάν», ο 28χρονος Σαμί Αμιμούρ, ο οποίος έδρασε στον ίδιο χώρο, ο 31χρονος Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, ο οποίος κατοικούσε στο Βέλγιο και ανατινάχθηκε στο καφέ «Βολτέρ», και ο 20χρονος Μπιλάλ Χαντφί, επίσης κάτοικος Βελγίου, που ανατινάχθηκε στο γήπεδο Σταντ ντε Φρανς. Eνας αδελφός του Αμπντελσάμ συνελήφθη από τις Αρχές, ενώ άλλος ένας, επίσης ύποπτος, έχει διαφύγει.

Χθες ο Φρανσουά Ολάντ εκφώνησε ομιλία σε κοινή σύνοδο της γαλλικής Γερουσίας και Εθνοσυνέλευσης, στο ανάκτορο των Βερσαλλιών. Επιβεβαιώνοντας ότι «η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο», τον οποίο εννοεί να διεξαγάγει με «ανελέητο» τρόπο, ο ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί εντός των προσεχών ημερών με τους Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν, επιδιώκοντας ένα κοινό μέτωπο για τη συντριβή του «Ισλαμικού Κράτους». Προανήγγειλε επίσης αναθεώρηση του γαλλικού Συντάγματος ώστε οι διωκτικές αρχές να μπορούν να αντιδρούν περισσότερο ευέλικτα σε παρόμοιες κρίσεις, παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες και αυξήσεις προσωπικού σε δυνάμεις ασφαλείας και στρατό. Ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε ότι τα μέτρα θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, για να τονίσει ότι «στις συνθήκες που ζούμε, το σύμφωνο ασφάλειας έχει προτεραιότητα έναντι του Συμφώνου Σταθερότητας» (της Ε.Ε.). Μετά το τέλος της ομιλίας του, οι 900 εκλεγμένοι βουλευτές και γερουσιαστές έψαλαν εν χορώ τη «Μασσαλιώτιδα».

Ωστόσο, η επίδειξη ομοψυχίας απέναντι στην απειλή της τρομοκρατίας δεν οδήγησε τη Συντηρητική αντιπολίτευση να υποστείλει τη σημαία της κριτικής της έναντι του Σοσιαλιστή προέδρου. Ο επικεφαλής της Κεντροδεξιάς, Νικολά Σαρκοζί, ζήτησε αναθεώρηση της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής, καλώντας τον Ολάντ να βρει κοινό έδαφος με τη Ρωσία στην αντιμετώπιση του συριακού προβλήματος. Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Γαλλικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, ζήτησε σκλήρυνση της γαλλικής πολιτικής στο μεταναστευτικό πρόβλημα, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι η πλειονότητα των τρομοκρατών ήταν Γάλλοι πολίτες.

Στο μεταξύ, το «Ισλαμικό Κράτος» με νέο βίντεό του στο Διαδίκτυο απειλεί και άλλες δυτικές χώρες ότι θα έχουν την τύχη της Γαλλίας. Οι τζιχαντιστές «ορκίζονται» ότι θα χτυπήσουν σύντομα την Ουάσιγκτον και πόλεις ευρωπαϊκών κρατών που συμμετέχουν «στην εκστρατεία των Σταυροφόρων» σε Συρία και Ιράκ. Ο διοικητής της CIA Τζον Μπρέναν δήλωσε ότι αναμένει νέες απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων και ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς για να τις αποτρέψουν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή