Νέα τραγωδία με εννέα νεκρούς πρόσφυγες στα ανοιχτά της Κω

Νέα τραγωδία με εννέα νεκρούς πρόσφυγες στα ανοιχτά της Κω

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αύξηση των μέτρων ασφαλείας πρότεινε για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στον Σκάι λίγο πριν αναχωρήσει με την ομάδα που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην Τουρκία. Και προσέθεσε ότι η Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι στόχος των τζιχαντιστών. Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι η Αθήνα δεν μπορεί να δεχτεί οι συζητήσεις για συνεργασία όσον αφορά το προσφυγικό να γίνονται μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της Τουρκίας χωρίς ελληνική συμμετοχή ή διαμεσολάβηση. Εκκληση προς τις ηγεσίες αλλά και τους πολίτες της Ευρώπης να μη δαιμονοποιήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μετά τα γεγονότα του Παρισιού απηύθυνε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οπως δήλωσε η εκπρόσωπός της, Μελίσα Φλέμινγκ, υπάρχει έντονη ενόχληση για τις απαξιωτικές αναφορές για τους πρόσφυγες τις τελευταίες μέρες. «Είναι επικίνδυνο και θα συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ξενοφοβίας και του φόβου», τόνισε. Χθες περίπου 4.000 άτομα έφθασαν με πλοία από τα νησιά στον Πειραιά (το «Νήσος Ρόδος» μετέφερε 465 μετανάστες, το «Βlue Star 1» 1.120 και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» 2.482).

Την ίδια στιγμή νέα τραγωδία με μετανάστες σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στο Ακρωτήρι Αγιος Φωκάς στην Κω, όταν λέμβος στην οποία επέβαιναν περίπου 23 άτομα ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά.

Ερευνες πραγματοποιούνταν από δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού και σκάφος της Frontex για τον εντοπισμό πιθανόν αγνοουμένων, ενώ έως αργά το βράδυ είχαν διασωθεί 7 άτομα.

Στη Χίο χθες οι μετανάστες-πρόσφυγες, που για καιρό είχαν κατασκηνώσει στον δημοτικό κήπο, μεταφέρθηκαν στον οργανωμένο χώρο που έχει επιμεληθεί ο Δήμος στην Τάφρο του Φρουρίου. Ετσι οι σκηνές αποσύρθηκαν από τον δημόσιο χώρο που πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί για το στήσιμο υπαίθριων καταυλισμών και παρέμειναν μόνο δύο λυόμενα που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες.

Στη Λέσβο έφτασε χθες ανθρωπιστική βοήθεια, 33 τόνων (υγειονομικό υλικό και τεχνολογικός εξοπλισμός, τρόφιμα, γάλατα, άλλες παιδικές τροφές και παιδικές πάνες), σε πρόσφυγες αλλά και πολίτες της Λέσβου που έχουν ανάγκη, με πρωτοβουλία του κ. Παύλου Παπαδόπουλου, διοικητή του νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς – Αγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη. Το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας συγκεντρώθηκε από γερμανικές οργανώσεις. Φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Σισμανόγλειο για τους πρόσφυγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή