Πιο ασφαλείς οι ΗΠΑ από τις δυτικές χώρες

Πιο ασφαλείς οι ΗΠΑ από τις δυτικές χώρες

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αδικαιολόγητο να ανησυχούν οι Αμερικανοί για ενδεχόμενη επανάληψη των τρομοκρατικών επιθέσεων του Παρισιού στις ΗΠΑ. Από πολλές πλευρές, οι ΗΠΑ είναι πιο ασφαλείς. Τέσσερις παράμετροι της σφαγής στη Γαλλία δεν υπάρχουν στις ΗΠΑ: πρώτον, η ευκολία πρόσβασης, δεύτερον, η ύπαρξη Ευρωπαίων πολιτών που σφαγιάζουν ευχαρίστως συμπατριώτες τους, τρίτον, η ευρω-τζιχαντιστική υποδομή για την παροχή όπλων και, τέταρτον, η αδυναμία των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών. Επιπροσθέτως, καταπολέμηση της τρομοκρατίας συχνά σημαίνει αναζήτηση ατόμων, και το χάος που συνοδεύει την πρόσφατη πλημμύρα προσφύγων δυσκολεύει τον έλεγχο τέτοιων απειλών.

Ο Νιντάλ Χασάν, που άνοιξε πυρ στη βάση του Φορντ Χουντ, και οι αδελφοί Τσαρνάεφ, που τοποθέτησαν βόμβες στον Μαραθώνιο της Βοστώνης ήταν μουσουλμάνοι, αλλά η συχνότητα τέτοιων περιστατικών είναι μικρότερη στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη. Οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης παραμένουν φτωχότεροι από τους Αμερικανούς και τείνουν να ζουν σε γκέτο. Αντιθέτως, τα επίπεδα εκπαίδευσης και εισοδήματος των Αμερικανών μουσουλμάνων αντικατοπτρίζουν τον μέσο όρο.

Επίσης, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει 650 δισ. δολάρια για την ασφάλεια, ήτοι 47 δισ. τον χρόνο. Αντιθέτως, μετά τις επιθέσεις στο «Σαρλί Εμπντό», η Γαλλία ανακοίνωσε μέτρα 786 εκατ. δολαρίων, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός των γερμανικών υπηρεσιών είναι 660 εκατ. δολάρια. Οι επιθέσεις του Παρισιού δείχνουν ότι ο κόσμος χρειάζεται τις πληροφορίες και την υποδομή ασφαλείας των ΗΠΑ ακόμη περισσότερο από όσο χρειάζεται την αμερικανική στρατιωτική ισχύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή