Μάχη εντυπώσεων και μηχανισμών στη Ν.Δ.

Μάχη εντυπώσεων και μηχανισμών στη Ν.Δ.

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μάχη των εντυπώσεων αλλά και της κινητοποίησης όχι μόνο των απλών ψηφοφόρων αλλά και των μηχανισμών επικεντρώνεται η προσπάθεια κατάληψης της «γαλάζιας» ηγεσίας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις κάλπες.

Αλλωστε, με την εξαίρεση του κ. Αδ. Γεωργιάδη, που εμφανώς έχει μικρότερα οργανωτικά ερείσματα, οι υπόλοιποι τρεις διεκδικητές, κ. Ευ. Μεϊμαράκης, Κυρ. Μητσοτάκης και Απ. Τζιτζικώστας, στοχεύουν στην προσέλκυση σημαντικών ομάδων στα «γαλάζια» εκλογικά κέντρα. Ο κ. Μεϊμαράκης επιδιώκει να κινητοποιήσει το παραδοσιακό ακροατήριο του κόμματος με «καραμανλικά» χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας μάλιστα και τον κίνδυνο να «παρεισφρήσουν» στη διαδικασία «περαστικοί» που θα επιδιώξουν να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα. Ο κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, στοχεύει στο εκσυγχρονιστικό ακροατήριο του κόμματος. Ο κ. Τζιτζικώστας, τέλος, επενδύει στην κινητοποίηση των βουλευτών που τον στηρίζουν ανά την επικράτεια, στα ερείσματά του στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στο κοινό εκτός των παραδοσιακών κομματικών ορίων.

Από το αποτέλεσμα της κινητοποίησης θα κριθεί όχι μόνον η τελική συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής αλλά σε απόλυτο βαθμό η δυναμική που θα καταγράψουν οι ψηφοφόροι. Είναι ενδεικτικό ότι ουδείς, ακόμη και οι πλέον έμπειροι «οργανωτικοί» της Ν.Δ., μπορεί να προβλέψει το επίπεδο συμμετοχής στην επικείμενη διαδικασία.

Την ίδια στιγμή επιδιώκεται και ο πρώτος απολογισμός από τις τελευταίες κινήσεις σε επίπεδο συμμαχιών στο κόμμα. Η παρουσία του κ. Βορίδη στο πλευρό του περιφερειάρχη θεωρείται αξιοσημείωτη, ενώ ο βουλευτής Αττικής αρνήθηκε μεν (ΣΚΑΪ) ότι υπάρχει συμφωνία να αναλάβει, σε περίπτωση νίκης του κ. Τζιτζικώστα, αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και επικεφαλής του κόμματος στη Βουλή, ωστόσο επ’ ουδενί αρνήθηκε τον δημοσιογραφικό υπαινιγμό ότι ο ίδιος θα μπορούσε να συγκαταλέγεται μεταξύ των ικανοτέρων για τη συγκεκριμένη θέση. Στήριξη στον κ. Τζιτζικώστα δήλωσαν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου και ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ενώ, λόγω των επιθέσεων στο Παρίσι, δεν εκδόθηκε η ανακοίνωση στήριξης του περιφερειάρχη από τον ευρωβουλευτή Θ. Ζαγοράκη.

Το κρίσιμο ερώτημα, την απάντηση στο οποίο έχουν αρχίσει να αναζητούν και οι δημοσκόποι, είναι η δυναμική με την οποία εισέρχονται οι τέσσερις διεκδικητές στην τελική ευθεία. Το σημαντικό στοιχείο σε αυτήν την ανάλυση είναι η διαπίστωση ότι οι κ. Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης διεκδικούν ψήφους από την ίδια δεξαμενή. Το τελευταίο διάστημα, δε, με το καταγραφόμενο ισχυρό προβάδισμα του κ. Μεϊμαράκη και την αντίστοιχη «κόπωση» της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα, ο κ. Μητσοτάκης είχε αρχίσει να εμφανίζει ισχυρή ανοδική τάση. Με τη συμμαχία με τον κ. Βορίδη, αλλά και με τη σκλήρυνση του δημόσιου λόγου του, όπως η χθεσινή του αναφορά στην ανάγκη διαφύλαξης των συνόρων, προκειμένου η Ελλάδα να μη γίνει αποθήκη ψυχών και πύλη μεταναστών, ο κ. Τζιτζικώστας επιδιώκει να διαμορφώσει συνθήκες πόλωσης στην κούρσα, «πιέζοντας» την υποψηφιότητα Γεωργιάδη αλλά, πιθανά, και αναζωπυρώνοντας τις «αντισυσπειρώσεις» από το απέναντι στρατόπεδο και τους καραμανλικούς.

Πυρά κατά κυβέρνησης για προσφυγικό

Πυρ κατά βούληση εκτόξευσαν χθες οι υποψήφιοι για την ηγεσία αλλά και σειρά κορυφαίων της Νέας Δημοκρατίας προς την κυβέρνηση, στον απόηχο των επιθέσεων των τζιχαντιστών στο Παρίσι.

Ο κ. Μεϊμαράκης, από τη Θεσσαλονίκη, κάλεσε εκ νέου τον κ. Τσίπρα να απαιτήσει τη δημιουργία hotspots για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και να μη μεταβεί στη γείτονα με υποχωρητική διάθεση, σε ζητήματα όπως η Ποντιακή γενοκτονία και οι κοινές περιπολίες στο Αιγαίο. «Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτή την κυβέρνηση… με τη στάση τους μετατρέπουν τη χώρα σε αποθήκη ψυχών και υπάρχει ο κίνδυνος να τη μετατρέψουν και σε πύλη εισόδου τρομοκρατών», επεσήμανε ο κ. Τζιτζικώστας από την Κρήτη, ενώ ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, στο διεθνές δίκτυο CNBC, ανέδειξε τον κίνδυνο για την Ελλάδα «να εγκλωβιστούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, καθώς οι άλλες χώρες θα έχουν κλείσει τα σύνορά τους». Ευθύνες στην κυβέρνηση απέδωσε ευθέως ο κ. Γεωργιάδης: «Η δική μας κυβέρνηση με την κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης του Αντ. Σαμαρά, άνοιξε τα σύνορα και στην κυριολεξία προσκάλεσε όλους αυτούς τους ανθρώπους στην Ευρώπη».

Ζαγοράκης υπέρ Τζιτζικώστα

«Σέβομαι και τιμώ την προσφορά και των τεσσάρων υποψηφίων για την Προεδρία της Παράταξης, όμως σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή, η Νέα Δημοκρατία έχει ανάγκη από νέα πρόσωπα, διαφορετική νοοτροπία και φρέσκες ιδέες» δήλωσε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης. «Πιστεύω σε ένα περισσότερο συμμετοχικό κόμμα και νομίζω πως τώρα είναι η στιγμή να τολμήσουμε να πάμε κόντρα σε ό,τι μας κρατάει πίσω. Για τον λόγο αυτό, στηρίζω την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή