Η Γαλλία ζητεί αυστηρούς ελέγχους σε Ευρωπαίους ταξιδιώτες

Η Γαλλία ζητεί αυστηρούς ελέγχους σε Ευρωπαίους ταξιδιώτες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η προσφυγική κρίση συσσώρευσε ισχυρές πιέσεις στη συμφωνία Σένγκεν για την ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι πολύνεκρες, τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι δημιουργούν ήδη τις πρώτες, ορατές ρωγμές. Αυτό προκύπτει από ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, σύμφωνα με το οποίο η Γαλλία ζητάει από τους εταίρους της την επιβολή αυστηρότερων και συστηματικών ελέγχων ταυτότητας των πολιτών που ταξιδεύουν από μία χώρα της Ε.Ε. σε άλλη, στο πλαίσιο των ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας που εισηγείται το Παρίσι, στον απόηχο των αιματηρών επιθέσεων.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται τρισέλιδο κατάλογο αιτημάτων που υπέβαλε η Γαλλία ενόψει της έκτακτης συνόδου υπουργών Εσωτερικών των «28», η οποία θα λάβει χώρα αύριο, στις Βρυξέλλες. Στις γαλλικές προτάσεις περιλαμβάνονται επίσης η καταχώριση πληροφοριών γύρω από τις αεροπορικές μετακινήσεις κάθε πολίτη της Ε.Ε., ο έλεγχος των πληρωμών που γίνονται τοις μετρητοίς, η συστηματικότερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των «28» και σειρά μέτρων περιορισμού των πωλήσεων όπλων.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Γαλλία επιζητεί την ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων ταχείας επέμβασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, κάτι που απορρίπτει η Αθήνα, όπως και τον εξονυχιστικό έλεγχο των προσφύγων που εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος προερχόμενοι από την Τουρκία.

Νωρίτερα, η Κομισιόν είχε αναγγείλει ότι θα ενισχύσει την υφιστάμενη αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Ενωσης μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς, ώστε να θωρακιστεί αποτελεσματικότερα έναντι του κινδύνου νέων τρομοκρατικών επιθέσεων, αναλόγων εκείνων που γνώρισε πρόσφατα η Γαλλία. Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανακοινώθηκε ότι οι σχετικές προτάσεις της Κομισιόν θα είναι έτοιμες περί τα τέλη Νοεμβρίου και θα επιδωχθεί να τεθούν σε ισχύ το πρώτο δίμηνο του 2016.

Στο μεταξύ, ο απόηχος της γαλλικής τραγωδίας συνεχίζει να είναι ισχυρός σε όλη την Ευρώπη. Η Σουηδία ανέβασε χθες στο επίπεδο τέσσερα, με μέγιστο το πέντε, την επαγρύπνηση των διωκτικών αρχών για ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης, επί τη βάσει «συγκεκριμένων πληροφοριών», όπως ανακοίνωσε η κρατική ασφάλεια. Σε ανάλογη κίνηση προέβησαν οι αρχές της Δανίας. Στη Γερμανία, η Αγκελα Μέρκελ κάλυψε τις αρχές ασφαλείας για την απόφασή τους να ματαιώσουν τον φιλικό, ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γερμανίας και της Ολλανδίας, που επρόκειτο να διεξαχθεί το βράδυ της Τρίτης στο Αννόβερο. Η απόφαση ελήφθη λόγω πληροφοριών περί επικείμενης τρομοκρατικής επίθεσης.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες

Τέλος, στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Μπαράκ Ομπάμα καυτηρίασε την «υστερία» των Ρεπουμπλικανών που επιδιώκουν να περάσουν στη Βουλή νόμο ο οποίος θα «παγώσει» το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου για εγκατάσταση 10.000 Σύρων προσφύγων στις ΗΠΑ. «Δεν προσφέρουμε καλές υπηρεσίες όταν απαντάμε σε μια τρομοκρατική επίθεση υποκύπτοντας στον φόβο και τον πανικό. Δεν παίρνουμε σωστές αποφάσεις υπό το κράτος υστερίας, που μεγεθύνει δυσανάλογα τους κινδύνους. Φοβούνται τις χήρες και τα ορφανά που έρχονται στις ΗΠΑ», δήλωσε για τους Ρεπουμπλικανούς ηγέτες ο Μπαράκ Ομπάμα. Στην πίεση που δέχεται ο Λευκός Οίκος ήρθε να προστεθεί η απόφαση 34 εκ των 50 κυβερνητών Πολιτειών να μη δεχθούν πρόσφυγες από τη Συρία, ύστερα από τις επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία και όλο τον κόσμο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή